Αναπάντητα ερωτήματα μετά την επίθεση στο Παρίσι
05/10/2019 19:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπάντητα ερωτήματα μετά την επίθεση στο Παρίσι

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη του τετραπλού φονικού με μαχαίρι στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στο Παρίσι με τέσσερα θύματα την Πέμπτη. Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ακόμα η γαλλική κοινή γνώμη.

Οι γαλλικές ανακριτικές αρχές ελπίζουν σε απαντήσεις από τη γυναίκα του 45χρονου δράστη Μικαέλ Αρπόν, η οποία είχε επικοινωνία μαζί του λίγο πριν την επίθεση. Δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν η γαλλική κοινή γνώμη αδυνατεί να συλλάβει πως ένας, επί σειρά ετών, υπάλληλος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, με πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, ριζοσπαστικοποιήθηκε χωρίς να το πάρει είδηση κανείς.

Τίποτα στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας Παρισίων δεν μπορεί να είναι πλέον όπως πριν την επίθεση με θύματα τέσσερεις αστυνομικούς. Η ιδέα ότι ένας ριζοσπαστικοποιημένος ήταν υπάλληλος στην καρδιά των πληροφοριών έχει συγκλονίσει όχι μόνο την αστυνομία αλλά και τη γαλλική κοινωνία. Η υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε τις πληροφορίες που έπρεπε για τους υπαλλήλους της; διερωτώνται εύλογα πολλοί.

Σε αναζήτηση ευθυνών οι γαλλικές αρχές

Το αδιανόητο έγινα πραγματικότητα στο αρχηγείο της αστυνομίας αποκαλύπτοντας σφάλματα και ελλείψεις. Δίστασε κοντά δυο μέρες η αστυνομία προκειμένου να αναθέσει την έρευνα στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά ύστερα από έλεγχο του τηλεφώνου του δράστη, δεν άφησαν περιθώριο για αμφιβολίες. Ο 45χρονος Μικαέλ Αρπόν, με καταγωγή από τις γαλλικές Αντίλλες, αγόρασε το μαχαίρι πριν πάει στη δουλειά του και με γραπτό μήνυμα ενημέρωσε τη γυναίκα του για το τι προτίθεται να κάνει. Η απάντησή της ήταν "μόνο ο θεός μπορεί να σε συγχωρέσει", η ίδια δε βρίσκεται υπό τετραήμερη κράτηση και ανακρίνεται.

Ο δράστης ήταν υπάλληλος πάνω από 15 χρόνια στην υπηρεσία πληροφοριών, υπεύθυνος στον τομέα των ηλεκτρονικών και με πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα.


Πηγή: Deutsche Welle