Ανακοινώθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας - Ποιος είναι ο Λουτφί Ελβάν
10/11/2020 00:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακοινώθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας - Ποιος είναι ο Λουτφί Ελβάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Λουτφί Ελβάν νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας, ώρες μετά αφότου έκανε δεκτή δεκτή την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο διορισμός του Ελβάν δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Τουρκος πρόεδρος, μετά από αρκετές ώρες ανεξήγητης σιωπής, στον απόηχο της επιστολής παραίτησης του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις, το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν: "Έγινε δεκτή από τον πρόεδρό μας η απαλλαγή των καθηκόντων του Μπεράτ Αλμπαϊράκ από το υπουργείο Οικονομικών".

Την Κυριακή ο Αλμπαϊράκ γνωστοποίησε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι παραιτείται για λόγους υγείας, μία ημέρα αφότου ο Ερντογάν διόρισε νέο κεντρικό τραπεζίτη τον Νατζί Αγμπάλ.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο Λουτφί Ελβάν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1987 ως μηχανικός στο τμήμα έρευνας επιχειρήσεων στην Etibank. Εκεί, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση εφαρμογών εξόρυξης με υπολογιστή.

Το 1989, μετακόμισε στον Κρατικό Οργανισμό Χωροταξίας (DPT) και εργάστηκε έως το 1996 ως ειδικός. Διορίστηκε προϊστάμενος του Τμήματος Περιφερειών με Προτεραιότητες Ανάπτυξης το 1996, υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση μέχρι το 2002. Προήχθη σε Αναπληρωτής Υφυπουργός του DPT το Νοέμβριο του 2002. Τον Ιούλιο του 2007, παραιτήθηκε από τη θέση του για να μπει στην πολιτική.

Προσχώρησε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και εξελέγη στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στις γενικές εκλογές του 2007 ως βουλευτής από την επαρχία Karaman. Έγινε ένας από τους επικεφαλής συμβούλους του αρχηγού του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο κοινοβούλιο, ο Ελβάν διορίστηκε επικεφαλής της διακοινοβουλευτικής ομάδας Ουγγαρίας-Τουρκίας.

Ο Ελβάν επανεκλέχθηκε στο κοινοβούλιο στις γενικές εκλογές του 2011. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμού και Προγραμματισμού.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2013, ο Λουτφί Ελβάν ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, διαδεχόμενος των Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν με δέκα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, στις 25 Δεκεμβρίου, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 στην Τουρκία.

Πηγή: capital.gr