Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας για την φύλαξη πετρελαιοπηγών
29/10/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας για την φύλαξη πετρελαιοπηγών

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα απωθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσπαστούν πετρελαιοπηγές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία που έχει συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον, χρησιμοποιώντας «συντριπτική ισχύ», είτε ο αντίπαλος είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), είτε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία ή τη Ρωσία, διεμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο χθες Δευτέρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Συρία με επιπλέον πόρους, ανάμεσά τους και με μηχανοκίνητες μονάδες, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές να καταληφθούν από υπολείμματα του ΙΚ ή άλλες παρατάξεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αναφέρθηκε στο θέμα πιο λεπτομερώς χθες.

«Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ΙΚΙΛ την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους», ανέφερε ο Έσπερ χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

«Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας», διεμήνυσε ο Έσπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική στρατιωτική αποστολή συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές στις ρωσικές ή τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ο Έσπερ απάντησε «εν συντομία, η απάντηση είναι “ναι”».

Οι ΣΔΔ βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για τη μισθοδοσία των μαχητών τους, συμπεριλαμβανομένων των φρουρών στις φυλακές όπου είναι έγκλειστα μέλη του ΙΚ, επισήμανε ο Έσπερ.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ΣΔΔ θα έχουν πρόσβαση σε πόρους για να περιφρουρούν αυτές τις φυλακές, να εξοπλίζουν τις δυνάμεις τους, για να μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε την αποστολή» εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε.

Μέρος αυτής της αποστολής είναι «να κρατήσουμε τις πετρελαιοπηγές», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τροποποίησε τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που ήταν ανεπτυγμένες στη Συρία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, ακόμη και από κορυφαία στελέχη του δικού του κόμματος, αφού κατά τους επικριτές του άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας εναντίον των ΣΔΔ, της δύναμης που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Εν μέσω των ανησυχιών περί ανασύνταξης και εκ νέου ισχυροποίησης του ΙΚ, ο Τραμπ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτικών θα παραμείνει στις περιοχές της Συρίας «που έχουν πετρέλαιο», προφανώς αναφερόμενος στις πετρελαιοπηγές υπό κουρδικό έλεγχο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Το σχέδιο αυτό δεν μοιάζει να τροποποιείται μετά την επιδρομή του Σαββάτου που είχε αποτέλεσμα σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση να σκοτωθεί ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Συνάντηση με την συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, με κεντρικό ζήτημα την διεθνή αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την οργάνωση μιας συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη της αναφερόμενης τζιχανιστικής οργάνωσης, από επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι διεθνείς ηγέτες σχολίασαν θετικά τον θάνατο του Μπαγκντάντι, αλλά τόσο οι ίδιοι, όσο και ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας προειδοποίησαν ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μία σοβαρή απειλή ασφάλειας, τόσο για την Συρία, όσο και εκτός της Συρίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία στις 6 Οκτωβρίου, δεν εννοούσε ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει την μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Δεν υπήρξε ποτέ κάποια ιδέα ότι θα εγκαταλείψουμε την αποστολή μας κατά του Ισλαμικού Κράτους... Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Μία συνάντηση με την συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 14 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθεί η αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προλάβουν την δραστηριοποίηση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ και συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Παγκόσμια Συμμαχία για την καταστροφή θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και προκειμένου να παρεμποδίσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες [των τζιχαντιστών],” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της “στις τελευταίες εξελίξεις στα βορειανατολικά της Συρίας, αλλά και την σχέση αυτών των εξελίξεων με την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αναθεώρησε τα σχέδια αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, μετά από την αντίδραση που προκλήθηκε στο Κογκρέσο, αλλά και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε κριτική ότι κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στις βόρειες περιοχές της Συρίας (9 Οκτωβρίου) οι οποίοι και αναδείχτηκαν αποφασιστικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, από το 2014.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επιδρομή στην Συρία, κατά την οποία ο Μπαγκντάντι αυτοκτόνησε μαζί με τρία από τα παιδιά του, ενεργοποιώντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά γιλέκο που φορούσε ο ίδιος, όταν εγκλωβίστηκε μέσα σε μία στοά.

Ο πρόεδρος Τραμπ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει και στην συνέχεια να δημοσιοποιήσει τμήμα του βίντεο από την πραγματοποίηση της καταδρομικής ενέργειας κατά του Μπαγκντάντι.

Εκτιμάται ότι στο υλικό αυτό θα συμπεριληφθούν εναέριες λήψεις, αλλά και λήψεις από τις κάμερες που έφεραν επάνω τους, τα μέλη των αμερικανικών ειδικών μονάδων που επιτέθηκαν στο κρησφύγετο του Μπαγκντάντι.

Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι ο Μπαγκντάντι πέθανε “κλαψουρίζοντας” στην διάρκεια της επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, για την επίτευξη του κυρίαρχου στόχου εθνικής ασφάλειας της επιχείρησης όπως αυτός είχε προσδιοριστεί από τον ίδιο.

Η κηδεία του Μπαγκντάντι έγινε σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό στην θάλασσα, όπως δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι στο Reuters.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ