Άγκυρα και Κατεχόμενα σπρώχνουν τα ενεργειακά στις συνομιλίες του Κυπριακού
06/07/2019 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άγκυρα και Κατεχόμενα σπρώχνουν τα ενεργειακά στις συνομιλίες του Κυπριακού

Συνομιλίες στις οποίες να περιλαμβάνονται και τα θέματα της ενέργειας επιδιώκει η Άγκυρα με τη συνεργασία της "κυβέρνησης" του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να περάσει την εντύπωση ότι οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν από μόνοι τους σε έρευνες για φυσικό αέριο και ότι δεν έχουν πρόθεση να διαμοιραστούν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ρητορική αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά από μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπρώξει τα ενεργειακά στο τραπέζι των συνομιλιών. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι φωνές, από τουρκικής πλευράς, ότι η Άγκυρα θα δεχθεί να πάει σε συνομιλίες εάν συμπεριληφθούν τα ενεργειακά, ενώ προβάλλει και τον ισχυρισμό ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το τελευταίο διήμερο έχουν καταγραφεί δύο τοποθετήσεις (μία από τουρκικής και μία από τουρκοκυπριακής πλευράς) που καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει συγκεκριμένη στόχευση.

Από την Τουρκία ο υφυπουργός Ενέργειας, Αρμπασλάν Μπαϊρακτάρ, διαμήνυσε ότι "η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, εάν αυτή (η λύση) θα συμβάλει στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου". Υπονοώντας ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων στα ενεργειακά.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ενισχύοντας την τουρκική ρητορική στο θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν στο θέμα των υδρογονανθράκων σαν να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες και επειδή είναι υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος δεν είναι υπέρ της λύσης. Μέσω αυτής της ρητορικής η τουρκική πλευρά επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως τα δικαιώματα των Τ/κ μπορούν να διασφαλιστούν μόνο εάν το θέμα συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη Λευκωσία καταγράφηκε και χθες ένα ακόμα επεισόδιο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, ως προς τις προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ακάρ: Στόχος μας τα 462.000 χλμ. της γαλάζιας πατρίδας

"Με τη δύναμη που αντλούν από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του λαού οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα 780 χιλιάδες χλμ. εδαφών της πατρίδας, τα 462 χιλιάδες χλμ. γαλάζιας πατρίδας και την ασφάλεια των ουρανών, τη γαλήνη και ευημερία των πολιτών, μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα, στα βουνά και τις ανηφόρες, εντός και εκτός συνόρων μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης".

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της στρατιωτικής ακαδημίας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το iha.com.tr, ο Ακάρ είπε ότι "στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το αξιόλογο έθνος μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στις απειλές και τους κινδύνους που εκτοξεύονται κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας".

Τουρκία: Το "Γιαβούζ" αρχίζει τις γεωτρήσεις σε μία εβδομάδα

O Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φετίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως μέσα σε μία εβδομάδα το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" θα ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου. "Με την βοήθεια του Θεού, σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε γεώτρηση την πρώτη για το Γιαβούζ", δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης, σύμφωνα με το philenews.com, πως η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της Καρπασίας όπου η Άγκυρα διαθέτει άδεια από την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

Σύμφωνα με τον Ντονμέζ το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στη Μερσίνη για ανεφοδιασμό και κάποιους τεχνικούς ελέγχους.

Πηγή: capital.gr