Άγκυρα για μέτρα Ε.Ε.: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις
11/11/2019 22:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άγκυρα για μέτρα Ε.Ε.: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Μάταιη χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την προσδοκία η Τουρκία θα υποχωρήσει και θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας ως απειλές τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το philenews.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι "είχαμε τονίσει και προηγουμένως δεκάδες φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε δικαιώματά μας καθώς και το δίκαιο και συμφέροντα της ‘τδβκ’ που πηγάζουν από το το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα ακατανόητα βήματα της ΕΕ”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι "οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο σήμερα (11 Νοεμβρίου) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δείχνουν ότι κανένα από τα μηνύματα που δώσαμε μετά τις συνόδους της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έφτασαν”.

"Η Τουρκία και η ‘τδβκ’ από το 2004 μέχρι σήμερα κατέβαλαν προσπάθειες με καλή πρόθεση και ήταν οι πλευρά που ανέλαβαν όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες για να μετατραπεί το θέμα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου σε στοιχείο σταθερότητας και όχι έντασης”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι "η ΕΕ η οποία έγινε εργαλείο της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ και των μαξιμαλιστικών θέσεων της, σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να δει ούτε τις πραγματικότητες, ούτε και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη”.

"Φυσικά δεν θα επιτρέψουμε την μονομερή παραβίαση των δικαιωμάτων μας και αυτό το έχουμε δηλώσει σταθερά από το 2004 μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά υποδειγματική η ομηρία μιας σημαντικής ευκαιρίας για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο με την ακάλυπτη και ακατανόητη στήριξη της ΕΕ σε μια άκυρη και αβάσιμη διοίκηση αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

"Αναφέρει ακόμη ότι "η χώρα μας θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και να ενθαρρύνει την συνεργασία στην περιοχή για την μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας και την ευημερία όλων των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, η ΕΕ η οποία έχασε πολύ νωρίτερα την ικανότητά της να είναι ένας ουδέτερος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού, φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσει μια εποικοδομητική και ωφέλιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι "τελικά, μετά που εμείς αρχίσαμε δραστηριότητες, αποτελεί - με την πιο ελαφριά έκφραση - ειρωνεία η αναφορά σε σχέσεις καλής γειτονίας από πλευράς ΕΕ, η οποία από το 2004 μέχρι σήμερα διατήρησε μια απερίσκεπτη στάση παρά της εκκλήσεις μας για σεβασμό των κυριαρχικών και νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι "είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ε.Ε, μέσω Twitter. "Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση της Ε.Ε. που έμπρακτα στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα στη θάλασσα της Κύπρου", έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ, capital.gr