Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/04/2020 15:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφροαμερικανοί τα περισσότερα θύματα του κορονοϊού

Τα πρώτα στοιχεία για τη φυλετική ταυτότητα θυμάτων και κρουσμάτων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες δείχνουν υπερεκπροσώπηση των Αφροαμερικανών στις μαύρες λίστες του κορονοϊού, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, έχει δημοσιεύσει μόνο τα δεδομένα για την τοποθεσία και την ηλικία.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Αντιρατσιστικής Έρευνας και Πολιτικής Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ibram X. Kendi , τα στοιχεία που αφορούν στο φυλετικό υπόβαθρο κρουσμάτων, ασθενών και θυμάτων από τον COVID 19, «δίνονται με το σταγονόμετρο», ενώ την ίδια ώρα γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί δίνουν μεγάλη μάχη κατά της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η σύζυγος του Kendi εργάζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και όπως γράφει σε άρθρο του στο περιοδικό Ατλάντικ : «Φοβάμαι πολύ κάθε φορά που η σύντροφός μου φεύγει από το σπίτι για να πάει στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στο COVID-19- Έχοντας ο ίδιος επιβιώσει από μεταστατικό καρκίνο φοβάμαι επίσης κάθε φορά που επιστρέφει σπίτι και βγάζει τον προστατευτικό της εξοπλισμό».

Παρατηρώντας την ανησυχία της συζύγου του να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς βλέπει συναδέλφους της να αρρωσταίνουν και πολλούς ασθενείς να χάνονται, εντείνεται και ο δικός του φόβος για όλους εκείνους που χρόνια τώρα είναι υγειονομικά πιο ευάλωτοι, για όσους έχουν ήδη μολυνθεί, αλλά και γι αυτούς που θέλουν να παραμείνουν υγιείς.

«Ως μελετητής των ανισοτήτων στην υγεία, ανησυχώ πολύ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία το 46% των Αφροαμερικανών, το 39%των Λατίνων και το 21%, των λευκών θεωρούν τον κορονοϊό σοβαρή απειλή για την υγεία τους».

Φυλετικό υπόβαθρο κρουσμάτων

Η γερουσιαστής Elizabeth Warren και η εκπρόσωπος Ayanna Pressley ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας των ΗΠΑ να ηγηθεί της προσπάθειας συλλογής και δημοσίευσης δεδομένων που αφορούν στο φυλετικό υπόβαθρο κρουσμάτων και ασθενών. Κυβερνήτες και τοπικά συμβούλια πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση και η πίεση δεν πρόκειται να σταματήσει, αναφέρει ο Imbram Kendi.

«Εξετάζοντας τα δεδομένα που φθάνουν με το σταγονόμετρο από διάφορες κομητείες , και μελετώντας προσεχτικά τα στοιχεία από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων φαίνεται ότι η πανδημία πλήττει σκληρότερα τους έγχρωμους» αναφέρει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλο και περισσότερο οι αριθμοί αποκαλύπτουν μια μεγάλη φυλετική ανισότητα. «Οι Αφροαμερικανοί υπερεκπροσωπούνται σε κρούσματα και θύματα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Μίτσιγκαν, το 40% των θυμάτων του κορονοϊού είναι Αφροαμερικανοί αν και αποτελούν μόλις το 14,1% του πληθυσμού. Στην κομητεία Βάστενάου, το 48% των κατοίκων που νοσηλεύονται είναι μαύροι, αν και οι μαύροι αποτελούν μόνο το 11% του πληθυσμού. Στο Ιλλινόις, το ποσοστό των κρουσμάτων ανάμεσα σε Αφροαμερικανούς είναι διπλάσιο του ποσοστού που αντιπροσωπεύουν σε ολόκληρη την πολιτεία. Στην κομητεία Μέκλεμπουργκ της Βόρειας Καρολίνας, όπου περιλαμβάνεται και η Σάρλοτ, οι μαύροι αποτελούν το 32,9% των κατοίκων. Στις 30 Μαρτίου εκπροσωπούσαν το 43,9% επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Πιο τρομαχτική είναι η εικόνα στο Μιλγουόκι όπου οι μαύροι αποτελούν το 26% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν όμως τα μισά κρούσματα και το 81% των θυμάτων, από την Παρασκευή.

Νέα Υόρκη: Λατίνοι και Ασιάτες θύματα του ιού

Την 1η Απριλίου, οι New York Times δημοσίευσαν στοιχεία για τον αριθμό κρουσμάτων ανά 1.000 άτομα σε κάθε ταχυδρομικό τομέα της Νέα Υόρκης.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία απογραφής ο Kendi μελέτησε διεξοδικά το φυλετικό υπόβαθρο σε τομείς της Νέας Υόρκης με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων ανά 1.000 άτομα σε ολόκληρη την μεγαλούπολη .

Στον ταχυδρομικό τομέα του Queens για παράδειγμα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων , με 12 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους. Στις γειτονιές αυτού του τομέα ζουν 37% Λατίνοι, 25% λευκοί, 22% Ασιάτες και 14% μαύροι. Στον διπλανό ταχυδρομικό τομέα, όπου εντοπίζεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με 10 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους, ο πληθυσμός είναι κατά 64% Λατίνοι, 15% μαύροι, 12% Ασιάτες και 8% λευκοί»

Σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία της Νέας Υόρκης το 32,1% των κατοίκων είναι λευκοί, το 29,1% Λατίνοι, το 24,3% μαύροι και το 13,9% Ασιάτες. Ωστόσο, ο μέσος όρος της φυλετικής σύνθεσης των πέντε ταχυδρομικών τομέων της Νέας Υόρκης με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων δείχνει υπερεκπροσώπηση των Λατίνων με ποσοστό 45,8% και των Ασιατών με ποσοστό 23,4%, και την ίδια ώρα υποεκπροσώπηση των λευκών με 21,2% και των μαύρων με 8% σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της πόλης .
«Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι Λατίνοι και οι Ασιάτες της Νέας Υόρκης μολύνονται και πεθαίνουν από το COVID-19 σε υψηλότερα ποσοστά; Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα, αλλά φαίνεται πως έτσι είναι», υποστηρίζει ο Ibram X. Kendi.

11 εκ. μετανάστες στη «σκιά»

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Reuters / Ipsos, το 16% των Λατινοαμερικανών που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως μολύνθηκαν από κάποια επαφή ή ότι γνώριζαν κάποιον που ήταν φορέας, ενώ μόλις το 9% των λευκών Αμερικανών απάντησε παρομοίως.

«Δεν θα υπερβάλλαμε εάν υποθέσουμε ότι στην κοινωνία των οφθαλμοφανών διαχωρισμών αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν διαφορετικά ποσοστά κρουσμάτων σε λευκές και σε λατινοαμερικανικές κοινότητες. Κάποιοι από τους φορείς που γνωρίζουν οι Λατίνοι μπορεί να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά είχαν ήδη περιθωριοποιηθεί από τον παλαιότερο «ιό της ξενοφοβίας» που η πολιτική Τραμπ επανέφερε στο προσκήνιο.

Μετανάστες χωρίς χαρτιά ζουν στις σκιά, κυρίως στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Ιλλινόις, πολιτείες οι οποίες, εκτός από το Τέξας, αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες. Βέβαια, η παρακολούθηση και οι συλλήψεις από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE) δεν έχουν χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο φόβος της απέλασης

«Με το να ζουν στη ‘σκιά’ ίσως προστατεύονταν από παλιό ‘ιό της ξενοφοβίας’, τώρα όμως αυτό δεν τους προστατεύει από τον το νέο θανατηφόρο κορονοϊό. Ο συνδυασμός ξενοφοβίας και COVID-19 οδηγεί τους μετανάστες χωρίς έγγραφα σ΄ένα φρικτό δίλημμα: Βγαίνω ή όχι από τη ‘σκιά’; Για το καλό το δικό μου και της οικογένειάς μου. Για το καλό των ανθρώπων που με ανάγκασαν να ζω στη ‘σκιά’»;

Βέβαια το να εγκαταλείψουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίες θα μπορούσε να σημάνει απέλαση. Το ίδιο εάν κάνουν τεστ, ή θεραπεία επίσης. Και αν συλληφθούν, θα οδηγηθούν στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης του ICE, όπου ο κορονοϊός ήδη εξαπλώνεται.

Παράνομοι μετανάστες που πιθανώς νοσούν μη έχοντας δυνατότητα επιλογής δεν είναι μόνο Λατίνοι αλλά και άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, λευκοί, μαύροι, Ασιάτες. Στη Νέα Υόρκη, η φτωχότερη κοινότητα μεταναστών είναι Ασιάτες. Ο αριθμός των Ασιατών Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε κατά 44% από το 2000 έως το 2016, σύμφωνα με την Ασιατική Αμερικανική Ομοσπονδία. « Ίσως η αυξανόμενη φτώχεια να εξηγεί και τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης σε ταχυδρομικούς τομείς με μεγάλους ασιατικούς πληθυσμούς στη Νέα Υόρκη», ισχυρίζεται ο αναλυτής.

Φυλακισμένοι, άστεγοι

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία μεγαλώνει και ο αριθμός των κρουσμάτων στους αυτόχθονες Αμερικανούς σε αστικές περιοχές στο Σολτ Λεικ Σιτι, , το Σιάτλ και το Σαν Χοσέ. Σε πολλές αγροτικές περιοχές αυτοχθόνων, σε αγροτικές περιοχές λευκών χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα τεστ μπορεί να είναι σπάνια - αλλά όχι και η πανδημία. Ο ιός έχει χτυπήσει την Καγιέντα, της Αριζόνα, μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική άκρη του Έθνους των ινδιάνων Ναβάχο, αναγκάζοντας τον πρόεδρό τους Jonathan Nez να εκδώσει εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και παραμονής στο σπίτι.

Τελικά, σύμφωνα με την έρευνα του Ibram X. Kendi οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον COVID-19 φαίνεται πως είναι οι φυλακισμένοι και οι άστεγοι. Κι εδώ οι Αφροαμερικανοί αποτελούν την πλειονότητα. Το 40% των αστέγων είναι μαύροι, εκπροσωπώντας το τριπλάσιο ποσοστό στο συνολικό άστεγο πληθυσμό των ΗΠΑ. Μιγάδες και μαύροι αποτελούν το 56% των φυλακισμένων, με διπλάσια εκπροσώπηση σε σχέση με το ποσοστό των ενήλικων στις ΗΠΑ.

Ζώνες επιδημίας

Οι άστεγοι είναι ακόμη πιο ευάλωτοι στο Σιάτλ και το Λος Άντζελες. Όμως οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης έχουν ήδη μετατραπεί σε ζώνες επιδημίας για κρατούμενους, φύλακες και υγειονομικούς. Στο τεράστιο συγκρότημα των φυλακών του νησιού Ρίκερς της Νέας Υόρκης, τουλάχιστον 167 κρατούμενοι και 137 μέλη του προσωπικού είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.

Το Άλμπανι βρίσκεται 200 μίλια νότια της Ατλάντα, και είναι η πόλη της κομητείας Ντόγκερτι στη νοτιοδυτική Γεωργία. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις από τους 90.000 κατοίκους του Άλμπανι είναι μαύροι. Μεταξύ των πρώτων 24 θανάτων από τον COVID-19 στην πόλη, το 90% ήταν μαύροι . Από το περασμένο Σάββατο, στην κομητεία αναφέρθηκαν 30 θάνατοι. Πρόκειται για τραγικό ποσοστό θανάτου 32,9 ανά 100.000 ανθρώπους.
Για να γίνει αντιληπτό το ποσοστό θανάτων στο Άλμπανι, μπορεί να μεταφραστεί σε 67% περισσότερο από ό, τι στη Νέα Υόρκη και περίπου 2,5 φορές υψηλότερο από του Ντιτρόιτ, το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού New York Times. Κι ενώ ο πληθυσμός στην κομητεία του Μιλγουόκι είναι 10 φορές μεγαλύτερος στο Άλμπανι υπήρξαν δύο περισσότεροι θάνατοι.

Ο ιός «χτυπάει» τη Νέα Ορλεάνη

Μετά τη Νέα Υόρκη και τη νοτιοδυτική Γεωργία- δύο περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό στις Ηνωμένες πολιτείες- ακολουθεί η νοτιοανατολική Λουιζιάνα. Η Ενορία της Ορλεάνης, γνωστή για την πόλη της Νέας Ορλεάνης, αποτελείται από μαύρους κατά 60,2%. Ο κλιμακούμενος αριθμός κρουσμάτων άγγιξε το 892,1 ανά 100.000 κατοίκους το Σάββατο και ήταν το υψηλότερο από αυτό της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και του Μαϊάμι μαζί. Με 38 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το αντίστοιχο του Άλμπανι. Τριάντα μίλια δυτικά της Νέας Ορλεάνης βρίσκεται η κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, όπου ο μαύρος πληθυσμός φτάνει το 57,8%. Αν εξαιρεθούν οι κομητείες με ένα θάνατο, η κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα με 39,1 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

Η κομητεία με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων το Σάββατο ήταν όμως η κομητεία Τουλ της Μοντάνα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των 5000 κατοίκων είναι λευκοί. Σημειώθηκαν τρεις θάνατοι σε οίκο ευγηρίας. Εάν οι μαύροι είναι πιθανότατα οι πιο ευάλωτοι στο κορονοϊό είτε σε κομητείες όπου αποτελούν την πλειοψηφία, είτε μεταξύ των αστέγων ή στις φυλακές, τότε οι λευκοί σε κλινικές αποκατάστασης και σε γηροκομεία είναι πιθανότατα πιο ευάλωτοι. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους σε οίκους ευγηρίας είναι λευκοί και οι ηλικιωμένοι ,ως γνωστόν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον COVID-19.

«Μερικές φορές τα φυλετικά δεδομένα μας λένε κάτι που δεν ξέρουμε. Άλλες φορές χρειαζόμαστε τα δεδομένα φυλετικής ταυτότητας για να επιβεβαιώσουμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε», καταλήγει ο αρθρογράφος του Ατλάντικ.