"Παράθυρο" Σολτς για επίλυση της νομικής κόντρας Βερολίνου-ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων
22/06/2020 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Παράθυρο" Σολτς για επίλυση της νομικής κόντρας Βερολίνου-ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων

Την πεποίθηση ότι η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ανωτάτου γερμανικού δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα επιλυθεί "χωρίς δράματα” εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εντείνοντας τις ενδείξεις ότι το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Η ΕΚΤ, εξάλλου, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρός της Λούις Ντε Γκίντος, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα γερμανικά "θεσμικά όργανα” για την επίλυση της διαφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της για τη νομισματική πολιτική, όπου συζήτησε εάν η αγορά ομολόγων είχε υπερβολικό αντίκτυπο στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, θέμα που οδήγησε στην απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου τον προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης προκάλεσε τριγμούς στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι του Βερολίνου και η ΕΕ δεν κατάφεραν να ελέγξουν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 2,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, σε μια κίνηση που έθεσε σε αμφισβήτηση την εμβληματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Το δικαστήριο ζήτησε μάλιστα από τη γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να διασφαλίσουν ότι η ΕΚΤ θα παράσχει "εκτίμηση αναλογικότητας" της αγοράς ομολόγων της για να εξακριβώσει εάν τα "αποτελέσματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής" δεν υπερέβαιναν άλλους στόχους της πολιτικής της.

Ανέφερε επίσης ότι εάν η ΕΚΤ δεν συμμορφωθεί εντός τριών μηνών, η Bundesbank θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και να πωλήσει τα ομόλογα άνω των 500 δισ. ευρώ που κατέχει.

Τα αυξανόμενα σημάδια ότι η ΕΚΤ και η γερμανική κυβέρνηση εργάζονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη νομική αντιπαράθεση με το συνταγματικό δικαστήριο έχουν αμβλύνει τους φόβους ότι οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να διαταραχθούν, οδηγώντας σε ράλι τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

"Δεν είναι ένα δράμα που δεν έχει λύση", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε οικονομικό συνέδριο στη Φρανκφούρτης. "Σύντομα θα δείτε ότι θα υπάρξει λύση χωρίς δράματα".

Πηγή: capital.gr