Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
31/05/2020 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Έδεσε" στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η κάψουλα Dragon

Η κάψουλα Dragon που εκτοξεύτηκε με τη βοήθεια του πυραύλου της SpaceX, "έδεσε” με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS), ενώ οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες Doug Hurley και Bob Behneken που ταξίδεψαν με το διαστημόπλοιο στον ISS, επιβιβάστηκαν στον σταθμό αφότου ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για διαρροές και να εξισορροπηθεί η πίεση.

Οι Hurley και Behneken θα συμπληρώσουν το πλήρωμα του ISS, όπου βρίσκονταν ήδη ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες.

Οι δύο Αμερικανοί εκτοξεύτηκαν το Σάββατο από την Φλόριντα, και ήταν η πρώτη φορά μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, πριν από εννιά χρόνια, που αστροναύτες έφυγαν για το διάστημα από αμερικανικό έδαφος.

Η εκτόξευση σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής, όπου πλέον η NASA θα εκτελεί τις αποστολές της με μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό θα γίνεται, όπως σε αυτή την περίπτωση, με τη βοήθεια εταιρειών όπως η SpaceX του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας Ελόν Μασκ.

Η επιβεβαίωση της πρόσδεσης του Dragon στον σταθμό ήρθε όταν ο ISS βρισκόταν επάνω από τα σύνολα της Κίνας με τη Μογγολία, σε ύψος 422 χιλιομέτρων από τη Γη.

Η διαδικασία πρόσδεσης ήταν πλήρως αυτοματοποιημένη και δεν χρειάστηκε καμία επέμβαση από τους δύο αστροναύτες- παρά το γεγονός ότι κατά την προσέγγιση στον σταθμό το πλήρωμα εκτέλεσε κάποιες μανούβρες.

Το σκάφος της SpaceX με την κάψουλα Dragon είχε προβεί σε μια δοκιμαστική πτήση πριν από έναν χρόνο, αλλά χωρίς πλήρωμα. Αυτή η εκτόξευση ήταν η πρώτη που μετέφερε αστροναύτες.

Η δουλειά των Hurley και Behneken στον σταθμό είναι τα τεστάρουν όλα τα συστήματα του και να δώσουν την αναφορά τους στους μηχανικούς στο έδαφος.

Η NASA και η SpaceX θέλουν να προχωρήσουν ταχύτατα στην επόμενη φάση του συμβολαίου τους ύψους 2,6 δολαρίων, που περιλαμβάνει άλλες έξι επανδρωμένες πτήσεις, με την πρώτη εξ αυτών να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου.

Πηγή: capital.gr