"Βήμα-βήμα" η διαδικασία του ΟΗΕ για το Κυπριακό
17/08/2019 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Βήμα-βήμα" η διαδικασία του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Βήμα-βήμα φαίνεται πως θα είναι η συνταγή που θα ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό προκειμένου να οδηγήσουν τη νέα προσπάθεια που αναλαμβάνεται προς μια επιτυχή πορεία. Αυτό συνεπάγεται και από τις έως τώρα κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού σε σχέση με το Κυπριακό.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Ένα ταξίδι που θα πρέπει να αναμένεται κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Μέχρι τώρα, πάντως, η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή του τηλεφωνήματος από πλευράς Τζέιν Χολ Λουτ για διευθέτηση των συναντήσεων με τους δύο ηγέτες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη για την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, είπε πως μετά τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία. Μόλις διευθετηθεί η συνάντηση θα ανακοινωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε νέα επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν έχει υπόψη του να υπάρχει άλλη επικοινωνία, σημειώνοντας πως αυτές οι μέρες είναι μέρες αργιών. Είπε πως το επόμενο ορόσημο, κατά κάποιον τρόπο, είναι οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ.

Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο του Κυπριακού είναι η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες. Αν και η συνάντηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί φαίνεται, τόσο από τα μηνύματα που έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες όσο και από τις κινήσεις των δύο πλευρών στο νησί, πως αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κληθείς να πει αν οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ θα κρίνουν κατά πόσον θα γίνει κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος παρατήρησε πως οι δυο ηγέτες έχουν δηλώσει ετοιμότητα να συναντήσουν τον ΓΓ από κοινού.

Αυτή ήταν μια πρόταση την οποία είχε υποβάλει στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσπαθώντας ακριβώς να υπερπηδηθούν κάποια εμπόδια τα οποία έμπαιναν στη διαδικασία, σημείωσε. Επισήμανε πως ο κ. Γκουτέρες στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαιρέτισε την ετοιμότητα αυτή. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει πρόσκληση από τον ΓΓ με την ευκαιρία που θα είναι ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Από το αποτέλεσμα της λεγόμενης τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις θα εξαρτηθεί εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή, να καλέσει τους πέντε σε μια άτυπη σύναξη για να συζητήσουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γεωτρύπανα, Πορθητή και Γιαβούζ, και τις ασκήσεις των Τούρκων νότια της Κύπρου και δυτικά του Ακάμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς χωρίς να σχολιάζει και ιδιαίτερα χωρίς να μπαίνει στη λογική της διπλωματίας των μεγαφώνων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως "θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι εννοεί την επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, μέσω των ΗΕ, και φυσικά όχι με τέτοιες παράνομες επεμβάσεις με τις οποίες δημιουργεί αποσταθεροποίηση και ένταση".

Σύσκεψη Τεχνικών Επιτροπών με Μαυρογιάννη

Ανασκόπηση της προόδου των δραστηριοτήτων των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών θα γίνει κατά τη σύσκεψη των Ε/κ μελών των Επιτροπών, υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κινητικότητα σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών και για σύσκεψη που έχει καθοριστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως πρόκειται για μια σύσκεψη η οποία έχει καθοριστεί εδώ και καιρό. "Είναι η τακτική συνάντηση στην οποία γίνεται ανασκόπηση της προόδου των όσων έχουν γίνει, των δραστηριοτήτων των Τεχνικών Επιτροπών", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τον Φεβρουάριο ενώπιον του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προτάσεις για 21 μέτρα, ορισμένα των οποίων είναι, όπως αναφέρει και ο ΓΓ, τέτοια που αφορούν στην καθημερινότητα του κόσμου.

"Πρώτα από όλα, βεβαίως, και πάνω από όλα το ζήτημα της Αμμοχώστου, όπου δυστυχώς βλέπουμε στα κατεχόμενα να γίνονται αντίθετες κινήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναφέρει, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, την πρόταση να συσταθεί μια Επιτροπή από τα ΗΕ, προκειμένου να μελετήσει αλλά και να προετοιμάσει τα όσα χρειάζονται για να παραδοθεί η πόλη στους νόμιμους κατοίκους, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα των ΗΕ", σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως, κατά τη σύσκεψη υπό τον κ. Μαυρογιάννη, μεταξύ άλλων, θα ενθαρρυνθούν οι Τεχνικές Επιτροπές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ με την ονομασία "Support facility to bi-communal Technical Committees".

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για περίοδο δύο ετών ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. "Το κονδύλι ξεκίνησε να τρέχει από τον Απρίλη και θα είναι μέχρι το τέλος του 2020. Θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να υποβάλουν τώρα προτάσεις για να μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020", ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Σημείωσε πως "είχαμε ένα σχετικό ενδιαφέρον αλλά όχι από όλες τις Τεχνικές Επιτροπές. Θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί και θα επισημάνουμε πως η δική μας η θέση είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με όποιους τρόπους μπορούν να σκεφτούν οι Τεχνικές Επιτροπές".

Είπε ακόμη πως κάποιες Τεχνικές Επιτροπές δεν δουλεύουν με τους ίδιους ρυθμούς όπως κάποιες άλλες, σημειώνοντας πως κάποιες έχουν μικρότερο αριθμό μελών και μπορεί να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν όπως άλλες.

Πρώτα διακοπές, μετά το Εθνικό

Η απουσία αρκετών πολιτικών ηγετών σε διακοπές κατέστησε αδύνατη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα όπως ήταν και η αρχική πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τις επαφές που έγιναν από το Προεδρικό προς την κατεύθυνση των πολιτικών αρχηγών φάνηκε πως θα ήταν αδύνατο να βρίσκονται όλοι στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ως εκ τούτου, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα πάει για την επόμενη εβδομάδα όταν θα είναι όλοι πίσω στα γραφεία τους. Αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς ηγέτες θα πρέπει να αναμένεται κάπου μεταξύ 28 και 30 Αυγούστου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου είχαν ξεκινήσει την επομένη της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζι. Με την πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας να ασκεί κριτική προς την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα όσα συζήτησαν και αποφάσισαν οι δύο ηγέτες.

Πηγή: capital.gr