Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/05/2020 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Απίθανο" ένα δεύτερο κύμα Covid-19 στη Δανία, εκτιμά ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την κυβέρνηση

Η Δανία «είναι πολύ απίθανο» να πληγεί από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, μετά την παρουσίαση χθες των σχεδίων της κυβέρνησης για αύξηση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ και για ένα σύστημα εντοπισμού επαφών.

Η σκανδιναβική χώρα, που έχει καταγράψει 533 θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού σχεδόν πριν από ένα μήνα. Το ποσοστό μόλυνσης και ο αριθμός των θανάτων εξακολουθούν να μειώνονται.

«Καμία χώρα δεν έχει δει ακόμη ένα πραγματικό δεύτερο κύμα. Ορισμένες χώρες έχουν δει τη διάδοση πότε να αυξάνεται και πότε να μειώνεται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κάρε Μόλμπακ, ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

«Όμως με τη γνώση που έχουμε σήμερα, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να δούμε ένα δεύτερο κύμα», είπε.

Φόβοι ότι ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων μπορεί να ανακόψει την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας προκλήθηκαν όταν η Γερμανία, μια χώρα με σχετική επιτυχία στην επιβράδυνση της επιδημίας, ανέφερε ότι οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί και πάλι μετά τα πρώτα διστακτικά βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη χώρα.

Η Δανία εισήλθε αυτή την εβδομάδα στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, η οποία θα περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των εμπορικών κέντρων.

Παρά το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, ο λεγόμενος αναπαραγωγικός ρυθμός, που δείχνει τον μέσο όρο των μολύνσεων που προκαλεί ένας άνθρωπος που φέρει τον ιό, έπεσε στο 0,7 την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου από 0,9.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει περαιτέρω τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ που σήμερα είναι 20.000 τεστ ημερησίως.

«Η Δανία πηγαίνει καλά», είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν στη συνέντευξη Τύπου.

«Από τη διενέργεια σχετικά λίγων τεστ αρχικά, είμαστε τώρα μία από τις χώρες με τα περισσότερα τεστ ανά κάτοικο στον κόσμο», είπε.

Προκειμένου να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα, οι υγειονομικές αρχές θα αρχίσουν πιο ενεργά να εντοπίζουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με προσβληθέντες από τον ιό και αν είναι απαραίτητο να θέτουν ορισμένους σε απομόνωση σε άδεια ξενοδοχεία, είπε.

«Πρέπει να απομονώσουμε τους ασθενείς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε και πάλι την κοινωνία», είπε.

Στις αρχές της επιδημίας, η Δανία απέφυγε να υιοθετήσει ένα σχέδιο περιεκτικών ελέγχων και εντοπισμού, εν μέρει λόγω έλλειψης διαγνωστικών κιτ, παρά τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αυξήσει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ