Χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ: Βαριές καμπάνες και η αθώωση του ταλαντούχου κ. Ρόντος
25/04/2018 10:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ: Βαριές καμπάνες και η αθώωση του ταλαντούχου κ. Ρόντος

Μπορεί η είδηση που προβλήθηκε στα ΜΜΕ, να ήταν η αθώωση του Αλεξ Ρόντος από το δικαστήριο για το σκάνδαλο χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εξωτερικών σε ΜΚΟ, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι βαριές καμπάνες που έπεσαν (αν όχι για πρώτη φορά, τουλάχιστον είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχει συμβεί) σε διπλωμάτες. Δεκατέσσερα και δώδεκα χρόνια κάθειρξης, αντίστοιχα. Το εντυπωσιακό είναι ότι προ ετών, το 2015, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να τεθούν σε διαθεσιμότητα, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους, άπαντες (από «κύκλους» του ΥΠΕΞ, αλλά και εντός κομμάτων) είχαν σπεύσει να κατηγορήσουν τον Ν.Κοτζιά για διώξεις (!) σε βάρος … άξιων διπλωματών.

Ο ελληνοαμερικανός, Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, πρώην επικεφαλής του κλάδου που παρείχε χρηματοδοτήσεις για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας -ΥΔΑΣ), και μετέπειτα μυστικοσύμβουλός του και ειδικός «απεσταλμένος» στην πΓΔΜ για το Σκοπιανό, αθωώθηκε. Με ποιο σκεπτικό αθωώθηκε; Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «αποδείχθηκε βάσιμος ο ισχυρισμός του κ. Ρόντου και των συνηγόρων του Γ. Μαντζουράνη και Ι. Μαγκανιάρη πως αυτός, λόγω των ταξιδιών του στο εξωτερικό για αποστολές, δεν μπορούσε να έχει άμεση εποπτεία της υπηρεσίας και ότι υπέγραφε τελευταίος τις εγκρίσεις επιχορηγήσεων ενεργώντας καλόπιστα αφού είχαν προηγηθεί οι υπογραφές των πρέσβεων. Αποδέχτηκε επίσης το δικαστήριο ότι σε δύο περιπτώσεις η υπογραφή του κ.Ρόντου πράγματι πλαστογραφήθηκε όπως ισχυριζόταν ο κατηγορούμενος από την αρχή». Όπως και να’ χει, είναι απορίας άξιον πως απαλλάσσεται πάσης ευθύνης για τις υπογραφές που έβαλε, επειδή –άκουσον, άκουσον- απουσίαζε συχνά στο εξωτερικό και, έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν ήξερε τι υπόγραφε (!). Να σημειωθεί, πάντως, πως σήμερα ο κ.Ρόντος είναι στέλεχος στην ΕΕ, παρά την υπεύθυνη Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ, όπως κατά καιρούς, κατά κόρον έχει αναφερθεί, φέρεται να έχει στενότατους δεσμούς με τον αμερικανικό παράγοντα.

Η υπόθεση, της οποίας η εκδίκαση αναβαλλόταν συνεχώς επί τρία ολόκληρα χρόνια (!), αφορούσε τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 2000-2004, προς τη ΜΚΟ, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», για εξουδετέρωση ναρκών σε διάφορες χώρες.Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2004, η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο. Το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 16 ετών στον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση υπεύθυνο της ΜΚΟ, Κωνσταντίνο Τζεβελέκο. Επίσης, στους πρέσβεις, Νικόλαο Τσαμαδό, και Νικόλαο Μπάζα, κάθειρξη 12 και 14 ετών αντίστοιχα.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι το 2015, όταν ασκήθηκαν οι διώξεις κατά των φερομένων τότε ως υπευθύνων για την υπόθεση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε ζητήσει να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο εμπλεκόμενοι πρέσβεις, ο ένας στη Βραζιλία, και ο άλλος στο Σουδάν. Όμως, το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών είχε διαφορετική άποψη. Να σημειωθεί πως σε αυτό μετείχαν δύο δικαστικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας δύο διευθυντές του υπουργείου και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. Εκεί, λοιπόν, αποφασίστηκε να μην τεθούν σε αργία οι δύο πρέσβεις. Προφανώς, ουδείς είναι ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ωστόσο, επανειλημμένως στον δημόσιο διάλογο έχει μετ’ επιτάσεως εκφραστεί η θέση ότι, έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις, δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι μάλιστα κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα, τουλάχιστον να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Κάτι τέτοιο, όμως, όχι μόνον δεν έγινε, αλλά διάφοροι «κύκλοι» του ΥΠΕΞ φρόντιζαν να «διαρρέουν» σε μεγάλα ΜΜΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει προβεί σε πογκρόμ κατά «έντιμων» διπλωματών. Πάντως, τώρα οι καμπάνες που έπεσαν, μάλλον έρχονται να ενισχύσουν τη θέση όσων θεωρούν επιβεβλημένη τη διαθεσιμότητα.