Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
06/03/2020 23:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς διπλωματικό μπούσουλα η Αθήνα απέναντι στα ευρω-χαϊδολογήματα της Τουρκίας

Δίχως καν να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία ή, τουλάχιστον, να την προειδοποιήσει ότι, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις της με όπλο το Μεταναστευτικό, θα επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα, η οποία, δεν αποκλείεται, να υποστεί αυστηρές συνέπειες, η ΕΕ, με τσάϊ και συμπάθιο, καθώς και με ευχολόγια δηλώνει τη "συμπαράστασή" της στην Ελλάδα.

Πέραν της φραστικής υποστήριξης προς τη χώρα μας, ουδέν ουσιαστικό εκόμισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, με το πέρας του Συμβουλίου, είναι εμφανές ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμών ανάμεσα στις διϊστάμενες απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική προβοκάτσια. Ανάμεσα σε εκείνους που είναι υπέρ της πολιτικής του κατευνασμού της Άγκυρας και σε όσους είναι υπέρ της αυστηρότερης στάσης.

Θεωρείται βέβαιον, επίσης, ότι το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, προτού δημοσιοποιηθεί, είχε γνωστοποιηθεί στην Άγκυρα. Έτσι, μένει τώρα να φανεί τις επόμενες ημέρες πως αντιμετώπισε η Τουρκία αυτή την τοποθέτηση. Ενδεχόμενη "απόσυρση" των μεταναστών και προσφύγων, τους οποίους "έσπρωξε" στα σύνορα, θα μεταφραστεί ως ικανοποίηση έναντι της ΕΕ.

Πάντως, από το ανακοινωθέν απουσιάζει η παραμικρή προειδοποίηση προς την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι, εάν δεν αλλάξει τακτική, το μίνιμουμ στο οποίο θα προβούν, είναι να ξανασυγκληθεί άμεσα και εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ή άλλο όργανο της ΕΕ, προκειμένου να εισηγηθεί ή να αποφασίσει μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

Ως γνωστόν, σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Ιράν, οι Βρυξέλλες, όχι μόνον κουνάνε το δάκτυλό τους, αλλά, ειδικά στην περίπτωση της Μόσχας, επανειλημμένως έχουν αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων, και μάλιστα αυστηρών.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Γιατί δεν προχωρούν ούτε καν στην προειδοποίηση ότι κάτι αντίστοιχο θα εξεταστεί και για την Άγκυρα; Πολύ περισσότερο, γιατί η ελληνική διπλωματία δεν πίεσε και δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η Αθήνα να μετατρέπεται σε ουρά του Βερολίνου, το οποίο είναι ολοφάνερο ότι χαϊδεύει τον Ταγίπ Ερντογάν;

Στα θετικά του ανακοινωθέντος, αναμφισβήτητα είναι το σημείο που η ΕΕ κάνει λόγο για "χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους". Αλλά μέχρι εκεί. Όμως ακόμα κι' αυτό είναι ήπια διατυπωμένο, ενώ άλλα σημεία του ανακοινωθέντος, ουσιαστικά, υποβαθμίζουν αυτή την επισήμανση.

Κατά τα λοιπά, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ:

1.Επαναλαμβάνουν "την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη - μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο".

Πάλι καλά που έβαλαν την Ελλάδα πάνω από τη Βουλγαρία, της οποίας η συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία, και η απουσία αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα, εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά.

Η τελευταία, στην πρόσφατη κρίση, αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, ελάχιστες μεταναστευτικές ροές έχει. Κάτι που εξηγείται και από τις ιδιαιτέρως "φιλικές" σχέσεις του πρωθυπουργού της, Μπορίσωφ, με την Άγκυρα.

Αντίθετα, ο αριθμός όσων κατευθύνονται προς την Κύπρο είναι θεαματικά αυξημένος το τελευταίο διάστημα. Κάτι που γεννά έντονα ερωτηματικά για οργανωμένο τουρκικό σχεδιασμό.

2.Αναμασούν τα τετριμμένα περί "σοβαρής ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα".

3.Σημειώνουν ότι "η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους"

4.Αναφέρουν ότι "οι παράνομες διαβάσεις (σ.σ. των μεταναστών) δεν θα γίνουν ανεκτές".

Είναι απορίας άξιον ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάνουν γενικώς και αορίστως λόγο για "παράνομες διαβάσεις", όταν:

-Η ίδια η κυβέρνηση της Τουρκίας υποκίνησε και προκάλεσε το τελευταίο κύμα πολλών χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

-Η ίδια η Άγκυρα, επισήμως δήλωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της.

Για ποιες "παράνομες διαβάσεις", λοιπόν, ομιλούν; Είναι εμφανές ότι οι Ευρωπαίοι, ακόμα και αυτή τη στιγμή, αποφεύγουν να δείξουν με το δάκτυλο τον ηθικό και πραγματικό αυτουργό του "ιδιότυπου θερμού επεισοδίου" που προκλήθηκε, "σπρώχνοντας" τους ανθρώπους αυτούς στον φράχτη του Έβρου.

Στο ανακοινωθέν, επίσης, αναφέρεται πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις διά ξηράς ή θαλάσσης.

5.Απευθύνουν κάλεσμα (!) προς "την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών".

Κοντολογίς, βάζουν και πάλι το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Κάνουν επίκληση στις "καλές προθέσεις" της Τουρκίας, λες και δεν είναι η Άγκυρα, αυτή η οποία "έσπρωξε" τους μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά κάποιο αόρατο χέρι. Ίσως του Αλλάχ!

Η συγκεκαλυμμένη "διπλωματική" υποκρισία, μέσω της οποίας επιχειρείται να συγκαλυφθούν οι παρεμβάσεις όσων δεν θα ήθελαν την ανοικτή καταδίκη της Τουρκίας, και ένας εξ' αυτών φαίνεται πως είναι το Βερολίνο, στη προκειμένη ξεπερνάει τα όρια.

6.Σημειώνουν ότι "η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", καθώς και ότι "θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο".

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ούτε ένα έμπρακτο μέτρο στήριξης της Ελλάδας, η οποία δέχεται τον κύριο όγκο της πίεσης, και μετατρέπεται, εκτός από αποθήκη ψυχών και σε πορτιέρη του ανθρώπινου πόνου.

7.Καλεί την Τουρκία "να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 (σ.σ. Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό) που αφορά όλα τα κράτη - μέλη", και καταλήγει στην ευχή: "Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης".

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, επαφίεται στον "πατριωτισμό" της Τουρκίας η τήρηση της Συμφωνίας, την οποία η Άγκυρα έχει κάνει πλέον κουρελόχαρτο, ιδιαίτερα μετά την τελευταία υποκίνηση χιλιάδων μεταναστών να "σπάσουν" τα ελληνικά - ευρωπαϊκά σύνορα.

8.Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σημειώνοντας ότι "η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης". Απευθύνουν, δε, έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ζωών και αναγνωρίζουν επίσης την πίεση που δέχεται η Τουρκία.

Είναι εντυπωσιακό και εκ του πονηρού ότι οι Ευρωπαίοι εξισώνουν την Τουρκία με τη Ρωσία στο Συριακό. Κάτι που αποτελεί, αναμφισβήτητα, έμμεση πλην σαφή υποστήριξη της Τουρκίας. Της χώρας, η οποία ουσιαστικά, αν δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδάφους ανεξάρτητου κράτους (επαρχίας Ιντλίμπ), της Συρίας, τουλάχιστον θέλει να την μετατρέψει σε ζώνη επιρροής της.

Να σημειωθεί ότι, εσχάτως, επανειλημμένως στον Δυτικό Τύπο αναφέρεται ότι είναι ο Πούτιν εκείνος που, ουσιαστικά, στέλνει τους μετανάστες στην Ευρώπη και όχι ο Ερντογάν.

Προς διάψευση, όμως, αυτών των ισχυρισμών, απειροελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, οι οποίοι εμφανίστηκαν στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, οι περισσότεροι είναι από την Κεντρική Ασία, άλλες αραβικές χώρες, καθώς και την Αφρική.