Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
10/10/2019 21:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Καθυστερημένα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση

Αν και η δεύτερη μέσα σε δυο χρόνια τουρκική εισβολή στην βόρειο – βορειοανατολική Συρία, κατά των Κούρδων, εκδηλώθηκε και τυπικά ήδη από χτες, ενώ ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις ημέρες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδειξε καθυστερημένα αντανακλαστικά, βγάζοντας μόλις σήμερα το απόγευμα ανακοίνωση.

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν υποτιμά ένα τέτοιο μείζον ζήτημα, θεωρώντας ότι ο πόλεμος στη Συρία βρίσκεται μακριά και η εισβολή της Τουρκίας δεν αφορά την Ελλάδα άμεσα.

Πόσο μάλλον, όταν, με την εισβολή αμφισβητείται ανοικτά η Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ η Τουρκία απαλλασσόμενη από το “ανατολικό μέτωπό” της, είναι βέβαιον ότι θα στραφεί με μεγαλύτερη ένταση, στη συνέχεια Δυτικά, προς Αιγαίο και Κύπρο.

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως είχε προηγηθεί, σήμερα το μεσημέρι ανάρτηση στον λογαριασμό twitter του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος εγκαλούσε το υπουργείο και τον σημερινό πολιτικό προϊστάμενό του, Νίκο Δένδια, για αυτή την καθυστέρηση.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του ο Ν.Κοτζιάς έγραφε: “Ακόμα να βγάλει ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωση για εισβολή Τουρκίας σε Συρία β) Δένδιας αποκάλεσε σε ΕΡΤ εισβολή ως "ΛΑΘΟΣ" αντί να την καταδικάσει γ) Γελώντας υποβάθμισε εισβολή Τουρκίας σε ΑΟΖ Κύπρου, λέγοντας ότι εκεί που έγινε δεν έχει αέριο! Λίγο αίσθημα ευθύνης δεν θα έβλαπτε”.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, σημείωνε τα εξής: “Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία. Επιχειρήσεις που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση της συριακής κρίσης. Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στο συριακό έδαφος και διά της βίας αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες. Επιπλέον, η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία. Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα”.