Τι φοβάται και θέλει να ελέγχει τις ηλεκτρονικές επιθέσεις ο Παππάς;
11/11/2016 21:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι φοβάται και θέλει να ελέγχει τις ηλεκτρονικές επιθέσεις ο Παππάς;

Απίστευτο κι όμως, αληθινό. Στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πρόκειται να μεταφερθεί η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT), που μέχρι πρότινος υπαγόταν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τμήμα δηλαδή της ΕΥΠ περνά στα χέρια του Νίκου Παππά, το πιο αποτυχημένου υπουργού της κυβέρνησης;

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αρμοδιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων μεταβιβάζεται από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον Νίκο Παππά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, στο πρόσφατο παρελθόν (Αύγουστος 2015), η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ είχε ερευνήσει υπόθεση υποκλοπής των emails 15.000 Ελλήνων πολιτών. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αντίστοιχα, είχε τεθεί επικεφαλής έρευνας για επιθέσεις της ομάδας χάκερ "Armada Collective" σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο θα λύσει προβλήματα συνεργασίας με συναρμόδιους φορείς που ανέκυπταν λόγω του "ειδικού" χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Βεβαίως η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα και να κατηγορήσει τη ΝΔ που επιχείρησε να «σηκώσει» το θέμα. Όμως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ξέρουν καλά αυτό. Στην ανακοίνωση του Μαξίμου τονίζεται: «Επειδή η ψηφιακή πολιτική και η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, πόσο μάλλον η εθνική ασφάλεια, απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, τεκμηρίωση και νηφάλια προσέγγιση, καλούμε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετείται επί τέτοιων ζητημάτων με την απαραίτητη νηφαλιότητα, προσοχή, και χωρίς ανακρίβειες χάριν δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».

Αν όμως, υπάρχει έστω και η παραμικρή αίσθηση ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, τίθεται το ερώτημα γιατί ο Παππάς αποκτά πρόσβαση στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Γιατί παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι που έχει σχέση με ηλεκτρονικές υποκλοπές, e-mails που μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής και κάποιος δύσπιστος θα αναρωτηθεί τι είναι αυτό που μπορεί να κρύβεται.

Βεβαίως, και η ΕΥΠ υπό κυβερνητικό έλεγχο είναι, όμως, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου στις τάξεις της Υπηρεσίας δημιουργήθηκαν «ομάδες» που είχαν αυτονομηθεί. Μήπως η κυβέρνηση έχει να κρύψει κάτι και φοβάται διαρροές που θα την χτυπήσουν καίρια;