Θαλάσσιες ζώνες Μεσογείου: Το Παρίσι απαντά με... «γαλλικά» σε τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ
30/03/2020 23:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θαλάσσιες ζώνες Μεσογείου: Το Παρίσι απαντά με... «γαλλικά» σε τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ

Κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας Άγκυρας – «κυβέρνησης» - μαριονέτας της Τρίπολης (Λιβύης), τάσσεται για μια ακόμη φορά το Παρίσι. Αυτή τη φορά με αφορμή δημοσίευμα της "στρατευμένης" εφημερίδας, "Ακσάμ", η οποία "ανακάλυψε" γαλλικό χάρτη, που κατά το Μέσον "Ενημέρωσης" δείχνει ότι το Παρίσι παραδέχεται ως αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες, περιοχές τόσο στο Αιγαίο και μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης, όσο και στην Κύπρο και αλλού.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η οποία είναι γνωστή για την παραποίηση της πραγματικότητας προς όφελος των προπαγανδιστικών στόχων της Άγκυρας, έσπευσαν να αναπαράγουν κάποια λίγα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία άφησαν εμμέσως αιχμές για τον χάρτη του γαλλικού Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Θάλασσας (CESM). Ενός ινστιτούτου αναλύσεων, το οποίο ουσιαστικά ανήκει στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Βέβαια, η τουρκική εφημερίδα, προφανώς εσκεμμένα, παρέλειψε να επισημάνει ότι ως "αμφισβητούμενες" και "διεκδικούμενες" θαλάσσιες ζώνες, ο χάρτης δεν παρουσιάζει μόνον τις παραπάνω, αλλά ακόμα και περιοχές μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας, στην Ισπανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανο και Ισραήλ. Κοντολογίς, το Ινστιτούτο απλά αποτύπωσε τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις που εγείρουν οι διάφορες χώρες στη Μεσόγειο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υϊοθέτησε.

Θαλάσσιες ζώνες Μεσογείου: Το Παρίσι απαντά με... «γαλλικά» σε τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ 371799 photo

Αντίθετα, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία, το Παρίσι ειδικά όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - "κυβέρνησης" Τρίπολης, την χαρακτηρίζει ως "άκυρη". Αναλυτικότερα, η πρεσβεία σημειώνει τα εξής: "Σε συνέχεια της αναφοράς μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας".

Θαλάσσιες ζώνες Μεσογείου: Το Παρίσι απαντά με... «γαλλικά» σε τουρκικά και ελληνικά ΜΜΕ 371800 photo