Θα ασχοληθεί επιτέλους, σοβαρά με την Αττικής η ΝΔ;
20/03/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα ασχοληθεί επιτέλους, σοβαρά με την Αττικής η ΝΔ;

Κάτι πολύ βρόμικο υπάρχει στο βασίλειο της Τράπεζας Αττικής και κάποτε θα πρέπει να ανοίξουν οι ντουλάπες και να βγουν οι σκελετοί. Κι επειδή είναι της μόδας οι εξεταστικές επιτροπές γιατί δεν κάνουμε μία για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία χρόνια στην τράπεζα των μηχανικών; Ποιος ο ρόλος του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και γιατί «φαγώθηκαν» στην κυβέρνηση να βάλουν δική τους διοίκηση πριν από μερικούς μήνες αλλά δεν τους έγινε το χατίρι και τώρα είναι οργισμένοι ή φοβούνται αποκαλύψεις από τα κιτάπια της τράπεζας;

Κάποιες κακές γλώσσες στην τραπεζική πιάτσα λένε ότι η Αττικής χρησιμοποιούνταν για κίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, κι ελπίζουμε να είναι ψέματα γιατί τότε θα πρέπει να πάνε κάποιοι φυλακή.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει τους δεσμούς που ενώνουν τον πρωθυπουργό με τον κ. Σπίρτζη αλλά και την οικογένεια Πρωτονοταρίου καθώς και την οικογένεια Καλογρίτσα. Πώς ο κ. Τσίπρας έκανε τις διακοπές του στη Νάξο με τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο, ανιψιό του καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πρωτονοτάριο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που είχε φοιτητή τον σημερινό πρωθυπουργό και κατά πολλούς ήταν ο μέντοράς του.

Από αυτούς γνώρισε τον Σπίρτζη που ήταν πρόεδρος στο ΤΕΕ το οποίο είχε τον έλεγχο ουσιαστικά της Αττικής.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο Σπίρτζης, Πασόκος με περικεφαλαία, αναλαμβάνει υπουργός Υποδομών, δηλαδή υπεύθυνος για τα δημόσια έργα και διορίζει διευθυντή του πολιτικού του γραφείου τον αδελφικό φίλο του πρωθυπουργού Νίκο Πρωτονοτάριο.

Η παρέα επεκτείνεται και στην Τράπεζα Αττικής καθώς ταυτόχρονα με τον γιο Πρωτονοτάριο και ο πατέρας Αντώνης διορίζεται στις 23 Ιουνίου 2015 ως ανεξάρτητο μη διοικητικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας Αττικής.

Για πολύ καιρό η τράπεζα παίζει τα παιχνίδια της κυβέρνησης, χορηγεί εκατομμύρια ευρώ με 39 δάνεια στον Καλογρίτσα ο οποίος παίρνει και πολλές εργολαβίες, με τις ευχές του υπουργείου Υποδομών. Στην κατασκευαστική πιάτσα γελάνε μ’ αυτά που βλέπουν αφού η εταιρεία Τοξότης δεν μπορεί να αναλάβει τόσο μεγάλα έργα και ο Καλογρίτσας δουλεύει επί χρόνια ως υπεργολάβος μεγάλων εταιρειών παρά ο ίδιος ως εργολάβος. Η πιάτσα λέει επίσης ότι παρά τις δουλειές και τα δάνεια ο Καλογρίτσας δεν είναι πλούσιος αφήνοντας πολλά να εννοηθούν.

Μερικούς μήνες πριν αποφασίζεται από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος να αλλάξει η διοίκηση καθώς υπάρχει πόρισμα για τα πεπραγμένα της. Για τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες έδινε δάνεια και γενικότερα για την εικόνα που παρουσίαζε η τράπεζα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να κρατήσει στη διοίκηση τους εκλεκτούς της και για να βάλει στις κορυφαίες θέσεις ελεγχόμενα από το Μαξίμου πρόσωπα. Ο λόγος προφανής. Θέλει να ελέγξει την τράπεζα των μηχανικών και για να μη βγουν άπλυτα στη φόρα και για να μοιράζει δάνεια κατά το δοκούν. Ποιος θα πίστευε ότι θα έβγαινε στη δημοσιότητα το πόρισμα που αποκαλύπτει ότι δόθηκαν 39 δάνεια στον Καλογρίτσα αν η διοίκηση ελεγχόταν από το Μαξίμου;

Εκείνη την ταραγμένη περίοδο έρχεται η «προειδοποίηση» στον Στουρνάρα με την αποστολή οικονομικών εισαγγελέων στο γραφείο της γυναίκας του. Τελικώς η κυβέρνηση υποχωρεί και δέχεται να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος ο Θ. Πανταλάκης και πρόεδρος ο Τ. Ρουμελιώτης. Αποδεκτές επιλογές και από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή και από την κυβέρνηση.

Και ξαφνικά, ενώ η αγορά βοά για τα δάνεια που δόθηκαν στον Καλογρίτσα και για πιθανές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων (άλλωστε ο επιχειρηματίας έχει καλές κουμπαριές με υπουργούς) γίνεται αυτό που γίνεται με την εφημερίδα του Βαξεβάνη, μένει εκδότης για μερικές εβδομάδες, αποχωρεί και στη συνέχεια βγαίνουν δημοσιεύματα για τον Πανταλάκη. Πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά; Μήπως κάποιοι τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να βγουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες της Αττικής και χτυπούν κατά βούληση; Μήπως γίνεται μια μάχη επικράτησης με την κυβέρνηση να φοβάται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις;

Μήπως και η ΝΔ πρέπει να ξυπνήσει από τον ύπνο του δικαίου και να ασχοληθεί σοβαρά με την Αττικής γιατί η βρομιά είναι εκτός ελέγχου;