Τα φέουδα... τα ρώτησες Κυριάκο;
03/10/2016 16:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα φέουδα... τα ρώτησες Κυριάκο;

Νέα μέτωπα ανοίγει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, παραμονή της συμπλήρωσης 42 ετών από την ίδρυση του κόμματος, τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών.

Επισήμως, η βασική επιδίωξη της δημιουργίας του συγκεκριμένου μητρώου είναι η ριζική ανανέωση του κόμματος, όπως λέει και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που εμμένει ότι στόχος του αποτελεί η αναζήτηση των καλύτερων στελεχών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και θα επιτύχει τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του δυναμικού.

Όμως η παγίδα είναι η εξής: Ο ίδιος, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και οι επιτελείς του μεταδίδουν ότι αυτό το μητρώο πολιτικών στελεχών θα αποτελέσει και τη δεξαμενή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. Ποια θα είναι η στάση των νυν πολιτευτών, κομματικών στελεχών, νυν και πρώην βουλευτών; Πόσο εύκολα θα παραδώσουν μερίδιο από την κομματική πίτα;

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την διάρκεια της παρουσίασης, η οποία είχε στηθεί ειδικά για να ενισχυθεί η ανάγκη της ανανέωσης, κυριάρχησαν ερωτήματα και αντίστοιχες απαντήσεις όπως:-«Βλέπω όλο τους ίδιους και τους ίδιους στη Νέα Δημοκρατία» -«Πάλι με τους ίδιους θα κυβερνήσετε»; -«Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι μαζί σας»;

Επίσης, είχε ενδιαφέρον και η εκτίμηση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης αλλά και η διευκρίνισή του ότι ακόμα και πριν από το Μάρτιο να γίνουν εκλογές «δεν υπάρχει λίστα».

Σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο πρόεδρος της ΝΔ, ουσιαστικά οι βουλευτές του κόμματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι εκ νέου, ωστόσο θα υπάρξουν αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των πολιτευτών και αυτό το σκοπό υπηρετεί η δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών.

«Δε θεωρώ δεδομένη τη συμμετοχή κανενός πολιτευτή (όχι βουλευτή) στα ψηφοδέλτια» είπε και με τη φράση αυτή ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τα μελλούμενα όσον αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ.

Πρωτόγνωρες... μορφές οργάνωσης και λειτουργίας ενός κόμματος, για το οποίο είχαμε επισημάνει μήνες πριν, ότι δίνει την αίσθηση πως κινείται με λογικές εταιρείας. Το εντυπωσιακό είναι ότι το τεχνοκρατικό και τεχνικό σκέλος της εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας παρουσίασε η σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Ρεβέκα Πιτσίκα που είναι και μεγαλοστέλεχος (διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού) σε μεγάλη εταιρεία.

Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Μητσοτάκης, με την συγκεκριμένη κίνηση προσπαθεί να δείξει ηγετική πυγμή.

Για όσους όμως γνωρίζουν τα ενδότερα της ΝΔ, όλες αυτές οι κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο έκτος από επικοινωνιακές πομφόλυγες, που στο τέλος σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο.

Γιατί;

Γιατί κουμάντο στη ΝΔ κάνουν τα φέουδα και οι στρατοί τους κι όχι ο εκάστοτε πρόεδρος.

Αν δεν γκρεμιστεί η ΝΔ συθέμελα και να φτιαχτεί ένα νέο κόμμα, όπως γράφουμε εδώ και χρόνια, προκοπή δεν θα υπάρξει...