Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
31/07/2020 15:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία ΗΠΑ με Sanofi - GSK για το εμβόλιο κορονοϊού ύψους $2,1 δισ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει 2,1 δισ. δολάρια στις Sanofi και GlaxoSmithKline για το εμβόλιο του κορονοϊού με σκοπό την κάλυψη 50 εκατ. ανθρώπων και την στήριξη των κλινικών δοκιμών και της παραγωγής εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι δύο εταιρείες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης "Warp Speed", την πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου που στοχεύει στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες για την καταπολέμηση του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το κόστος της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας, αντιστοιχεί σε περίπου 42 δολάρια ανά άτομο που θα εμβολιαστεί.

Πρόκειται σχεδόν για το ίδιο ποσό με τα 40 δολάρια ανά ασθενή που οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν τις Pfizer και BioNTech, στη συμφωνία ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων για 50 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία με τις Sanofi και GSK είναι για 100 εκατομμύρια δόσεις, δύο ανά άτομο, και παρέχει στην κυβέρνηση την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις σε μη καθορισμένη τιμή. Ο διευθυντής της Sanofi, Clement Lewin, δήλωσε ότι οι εταιρείες δεν έχουν έρθει ακόμη σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με μια συγκεκριμένη τιμή για τις πρόσθετες δόσεις.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο τον Σεπτέμβριο.

Η GSK αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής χρηματοδότησης θα διατεθεί για περαιτέρω ανάπτυξη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών.

Εν τω μεταξύ, η Pfizer και η BioNTech συμφώνησαν να παρέχουν στην Ιαπωνία 120 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου τους για τον κορονοϊό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή, χωρίς να αποκαλύψουν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας.

Πηγή: capital.gr