Στον... κουβά το στοίχημα της κυβέρνησης με τα γεράκια της Μάλτας
22/05/2016 19:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον... κουβά το στοίχημα της κυβέρνησης με τα γεράκια της Μάλτας

(Ανανεωμένο) Σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στο…τσουνάμι δικών για διαπλοκή με τα… γεράκια της Μάλτας στο στοίχημα οδηγήθηκε η κυβέρνηση. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και με το δημοσίευμα του Antinews να τους προκαλεί πανικό, το υπουργείο Οικονομικών έκανε όπισθεν ολοταχώς για την φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Με νομοτεχνική βελτίωση επί της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάργησε την κλιμακωτή τιμολόγηση με συντελεστές που θα κυμαίνονταν από 30 έως 35% ανάλογα με τα μεικτά έσοδα και την αντικατέστησε με τον ενιαίο συντελεστή 35% .

Ουσιαστικά ο Τσακαλώτος «άδειασε» κανονικά τον υφιστάμενό του Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος είχε προσπαθήσει (για άγνωστους λόγους) να φορολογήσει ουσιαστικά μόνο τον ΟΠΑΠ και να απαλλάξει τις στοιχηματικές εταιρείες.

Mπορεί η κυβέρνηση να πήρε πίσω την εξόφθαλμα διαπλεκόμενη διάταξη για τους φόρους, η ρετσινιά όμως έχει μείνει όσες βελτιώσεις κι αν έκανε.

Να θυμίσουμε μόνο τι έγραφε το Αntinews που προκάλεσε πανικό στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ:

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων κρύβει πολλά που θα τα δούμε στην πορεία. Πολλά, σκανδαλώδη και άκρως διαπλεκόμενα για μια κυβέρνηση που έχει κάνει την αριστερή ηθική… κουρέλι ανηθικότητας χωρίς μάλιστα να ντρέπεται.

Μια από τις υποθέσεις που ήδη απασχολούν είναι αυτή της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών και η προκλητική διάταξη που απαλλάσσει τους στοιχηματζήδες του διαδικτύου και φορτώνει ακόμη περισσότερα βάρη στον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ που μπορεί να είναι μια επιχείρηση που κέρδη θέλει να βγάλει, αλλά που όμως επιστρέφει στο κράτος χρήματα είτε μέσω της υπέρμετρης φορολόγησης είτε με χορηγίες στον αθλητισμό, την κοινωνία και αλλού.

Με τη διάταξη που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών γεννάται το ερώτημα αν… παίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ στοίχημα. Αν ποντάρουν π.χ. στο πότε θα πέσουν. Ή αν η σχέση τους με τις εταιρείες που έχουν έδρα κατά κύριο λόγο τη… Μάλτα κρύβει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που εμείς φανταζόμαστε.

Σύμφωνα με την προηγούμενη τροπολογία η αύξηση του φόρου από το 30% πήγαινε στο 35% και τους έπιανε όλους. Ο ΟΠΑΠ δεν διαμαρτυρήθηκε αλλά υπογείως έπιασαν δουλειά οι στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου και με φωτογραφική διάταξη που περνά, ουσιαστικά φορολογείται μόνο ο ΟΠΑΠ έως 35% καθώς επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος στους υπόλοιπους.

Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ που κόβει το ΕΚΑΣ από τους φτωχούς και φορολογεί όλους τους υπόλοιπους τι κάνει; Τσακίζει τον ΟΠΑΠ στη φορολογία, αν και είναι μια καθ’ όλα νόμιμη εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα που δίνει δουλειά σε χιλιάδες πρακτορεία και προκλητικά ευνοεί τους νταβατζήδες του διαδικτύου που λειτουργούν με έναν server, με έδρα στη Μάλτα ή άλλα παραδεισένια νησιά και με ελάχιστους φόρους να αποδίδουν στο κράτος. Ωραίο deal μας φαίνεται, αλλά έχει σημασία να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από τις στοιχηματικές, ποιοι επιχειρηματίες επωφελούνται από την προκλητική αντιμετώπισή τους και τελικά με ποιους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει… κολεγιά με άγνωστα προς το παρόν ανταλλάγματα. Για παράδειγμα μήπως στην εταιρεία Στοίχημαν, από τις μεγαλύτερες του χώρου υπάρχουν επιχειρηματίες που ελέγχουν και την ενημέρωση με πολλούς και διάφορους τρόπους; Και μήπως αυτοί που ελέγχουν την ενημέρωση έχουν κάνει συμφωνίες με την κυβέρνηση αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στην κοινωνία και δείχνοντας ενδιαφέρον μόνο για τα ταμεία τους;

Για του λόγου το αληθές είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση – κόλαφος που εξέδωσαν οι ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ, μια ανοικτή επιστολή στους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη διάταξη.

Στην ανοικτή επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Με μια νέα διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται η φορολόγηση των εταιρειών, με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια, επί των μικτών εσόδων τους, με κλιμακωτή αύξηση 30% (1-100 εκατομμύρια), 32,5% (101-200 εκατ.), 35% (201 εκατ. και άνω), αντί του 30% πού ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτή η νέα πρόβλεψη, η φαινομενικά «δίκαιη», καθόσον αυτός που βγάζει περισσότερα θα πληρώνει και πιο πολλά, είναι μια «καραμπινάτη» φωτογραφική διάταξη, μια πονηρή και όχι τυχαία απόφαση που κρύβεται πίσω από το «φαίνεσθαι». Και είναι τέτοια γιατί επιβραβεύει τους παράνομους, αυτούς που αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη, αυτούς που πληρώνουν ελάχιστους φόρους και ζητά περισσότερα από τους καθαρούς και νόμιμους και φορολογικά συνεπείς. Ας δούμε το ζήτημα λίγο πιο αναλυτικά με στοιχεία, δηλώνοντας ότι σαν πράκτορες νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, σαν πράκτορες ΟΠΑΠ μας αφορά και μας αγγίζει άμεσα. Αλλά και σαν Έλληνες φορολογούμενους και μάλιστα της κατηγορίας επαγγελματιών που δεν αποκρύπτουν ούτε ένα ευρώ από το εισόδημά τους.

Α. Οι 24 προσωρινά αδειοδοτημένες (5 χρόνια) ιντερνετικές εταιρίες με έδρα το εξωτερικό (π.χ. Μάλτα) με τα κέρδη τους να φεύγουν στο εξωτερικό, δήλωσαν πέρυσι ΟΛΕΣ μαζί 116 εκατομμύρια ευρώ ΕΣΟΔΑ! ενώ ο νόμιμος ΟΠΑΠ 1.100 εκατ. Εύκολα διαπιστώνει κανείς βάσει της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου, ότι όλες οι ιντερνετικές θα φορολογηθούν με συντελεστή 30% επί των εσόδων και ο ΟΠΑΠ με συντελεστή 35%.

Από τη μία λοιπόν η νόμιμη εταιρία με τεράστια έξοδα, με χιλιάδες οικογένειες να επιβιώνουν από αυτήν, με δεκάδες επιχειρήσεις που συνεργάζεται και προμηθεύεται, να έχουν όφελος, με κοινωνική προσφορά στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην υγεία, να πληρώνει 35%, και οι 24 χωρίς έξοδα, χωρίς κοινωνικό όφελος, με ελάχιστους φόρους, με τα χρήματα στο εξωτερικό, 30% φόρο!!! Η ΤΕΛΕΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΗ.

ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ εμείς οι Έλληνες πολίτες το κράτος του δικαίου και ισονομίας που έχουμε. Το κράτος σεβασμού στην ανταγωνιστικότητα και ίσων ευκαιριών. Το κράτος στο οποίο υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και διαπλοκή. ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ τώρα, στο παρελθόν και στο μέλλον.

Φυσικά και πρέπει να πληρώνουν όσοι έχουν αρκετά κέρδη και εισοδήματα τους φόρους που τους αναλογούν. Όμως εμείς ως πράκτορες ΟΠΑΠ, ως μικροί επιχειρηματίες, απαιτούμε να δούμε επιτέλους να πληρώνουν ΟΛΟΙ σύμφωνα με αυτά που κερδίζουν και όχι με αυτά που δηλώνουν ότι κερδίζουν. ΙΣΟΝΟΜΙΑ για όλους, ΤΙΜΩΡΙΑ για τους φοροκλέπτες, ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ για τους συνεπείς. Αυτά δεν ζητάει ο πολίτης; Υπάρχουν;

Β. Ειδικότερα τώρα όσον μας αφορά σαν πράκτορες τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ.

1. Αυτή η διαφορετικότητα στη φορολογία ΟΠΑΠ – 24 ιντερνετικών μας πλήττει άμεσα, αφού τις φέρνει σε καλύτερη θέση, στο στοίχημα με καλύτερες αποδόσεις έναντι του ΟΠΑΠ, που σημαίνει διαρροή πελατών μας προς αυτές, αφού το προϊόν τους γίνεται πιο ελκυστικό. Άρα χάσιμο μεγάλου τζίρου για τα νόμιμα πρακτορεία.

2. Αυτή η επιβάρυνση στη φορολογία για τον ΟΠΑΠ, το ποσόν που θα χάσει θα θελήσει να το αναπληρώσει σε κάποιο βαθμό με μείωση της προμήθειας των πρακτόρων. Ήδη ο ΟΠΑΠ έστειλε το σχετικό μήνυμα στην Ομοσπονδία πρακτόρων, την ΠΟΕΠΠΠ. Αν συμβεί αυτό, μείωση της προμήθειας, δηλαδή μείωση εισοδήματος, θα είναι το τελικό χτύπημα στους πράκτορες ΟΠΑΠ που είναι ήδη σε δύσκολη θέση, σαν πράκτορες, σαν επιχειρηματίες, σαν πολίτες και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτή η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο είναι στην ουσία ένα ύπουλο χτύπημα περισσότερο στον κλάδο των πρακτόρων παρά στον ίδιο τον ΟΠΑΠ. Μετά το θέμα της φορολογίας των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το οποίο καταφέραμε να αποτρέψουμε αφού αποδείξαμε τα καταστροφικά του αποτελέσματα, ξαναχτυπούν με στόχο το επίγειο δίκτυο των πρακτόρων ΟΠΑΠ.

Όμως εμείς είμαστε πάντα εδώ, θα μας έχουν απέναντι, θα τους ξεσκεπάζουμε, θα τους καταγγέλλουμε, γιατί πρόκειται για τις δουλειές μας, για την επιβίωσή μας, για τις οικογένειές μας, για το μέλλον μας.