Σε κατάσταση επιφυλακής η Νέα Δημοκρατία
30/04/2016 16:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κατάσταση επιφυλακής η Νέα Δημοκρατία

Με προβληματισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός εκλογών ή δημοψηφίσματος.

«Με τον Τσίπρα δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τίποτα» λένε και αναφέρουν ότι όλα δείχνουν πως στήνεται και πάλι σκηνικό του καλοκαιριού του 2015, μόνο που όπως διευκρινίζουν, «πλέον ο λαός τους έχει καταλάβει και ήδη αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις διαμαρτυρίες που ακούνε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα αναφέρονται στο περιστατικό που συνέβη στην αγορά της Θεσσαλονίκης με τις αποδοκιμασίες εναντίον του Τάσου Κουράκη και του Γ. Μηταφίδη και στέκονται ειδικά στον δεύτερο, καθώς θεωρείται ένα συμβολικό πρόσωπο για το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να χαράξουν τη δική τους στρατηγική, αν και εμφανίζονται έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει απ’ όλους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Με δεδομένο ότι τίποτε εκ των δύο, δηλ. είτε δημοψήφισμα, είτε εκλογές, δεν προαναγγέλλεται, όπως έχει δείξει και η ιστορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην ηγετική ομάδα εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός «φλερτάρει με όλα τα ενδεχόμενα». Και χαρακτηριστικά σημειώνουν, υπάρχουν οι ίδιες πιθανότητες να υπογράψει συμφωνία ή να πάει σε εκλογές, ενώ θεωρούν ότι το δημοψήφισμα έχει τις λιγότερες πιθανότητες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιμένει στη σκληρή γραμμή κατά του Αλ. Τσίπρα και θα συνεχίζει να ζητεί εκλογές και σε όσους λένε από την κυβέρνηση ότι αυτό είναι ανεύθυνο, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίζουν ότι η Ν.Δ. απέδειξε τη θεσμική και υπεύθυνη συμπεριφορά της, πλέον όμως θα κάνει τα πάντα «για να φύγουν... γιατί απέναντί μας έχουμε τυχοδιώκτες».

Η φράση του Κυρ. Μητσοτάκη περί «τυχοδιωκτισμού» δεν είναι τυχαία, καθώς στις εσωτερικές συσκέψεις της Συγγρού θεωρείται ισχυρό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσει άλλον έναν πολιτικό ελιγμό, όπως αυτόν του Ιουλίου του 2015.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του όλα τα πιθανά «χαρτιά» (σ.σ. από την ολοκλήρωση της συμφωνίας – που μοιάζει η πλέον πιθανή εκδοχή – μέχρι το σενάριο των εκλογών ή ακόμη και του δημοψηφίσματος) και αναλόγως των πολύ στενών κομματικών του προτεραιοτήτων θα κρίνει.

Ήδη ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας δια παν εκλογικό ενδεχόμενο, καθώς, όσο κυλάει ο χρόνος, και η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται με ενιαία στάση έναντι της Αθήνας, τόσο ο κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό θα στενεύει, εντείνοντας τον κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος.

Μ.Α.