Σε αναζήτηση στρατηγικής η Ν.Δ.
01/02/2016 17:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε αναζήτηση στρατηγικής η Ν.Δ.

Σε αναζήτηση στρατηγικής βρίσκεται η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει και πολύ ξεκάθαρο στίγμα για το τι ακριβώς θέλει το επόμενο διάστημα και ακόμα ψάχνει βηματισμό.

Η αναφορά του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο στο συνέδριο του Economist ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση και με δεδομένο πως δεν θέλει και πρόωρες εκλογές, αναδεικνύει ένα θολό στίγμα για τις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που ήδη συζητεί έντονα ο Αλέξης Τσίπρας και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, δεν βρίσκει θερμό τον Κυρ. Μητσοτάκη που θα πιάσει στα χέρια του, εάν νικήσει η Ν.Δ., μια πολύ…«καυτή πατάτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος γνωρίζει, ότι τόσο αυτός όσο και το κόμμα του δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως έχει εκμυστηρευτεί σε ιδιωτικές του συζητήσεις. Αντίθετα, θέλει χρόνο να ανασυντάξει το κόμμα του, να σταθεί στα πόδια του, να καταρτίσει πρόγραμμα και να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να κυβερνήσει.

Προφανώς εάν γίνουν οι εκλογές, θα πάει για να κερδίσει, αλλά μέχρι στιγμής το μήνυμα της Ν.Δ. είναι νεφελώδες προς την κοινωνία.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά εάν προσέξει κάποιος τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, θα διαπιστώσει πως η επιθυμία της Ν.Δ. είναι να υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η τακτική της ΝΔ είναι να πιέζει την κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τους «θεσμούς» προτάσσοντας το επιχείρημα της παραμονής στο ευρώ, ενώ θέλει το πολιτικό κόστος να το αναλάβει πλήρως ο Αλ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος.

Μ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ01/02/2016 10:52:23

  Ο Σαμαράς στις τελευταίες ομιλίες του στη Βουλή ως πρόεδρος της ΝΔ αυτό που εσείς περιγράφετε το είπε ξεκάθαρα στον Τσίπρα:"ΘΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ".
  Ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή δε μπορεί παρα να συμφωνήσει με το Σαμαρά και να αφήσει το Σύριζα να διαλυθεί όπως και το πασοκ με το "λεφτά υπάρχουν".
  Όσο για τους πολίτες τα πράγματα είναι δεδομένα και ορίζονται από τους δανειστές μας.Όσοι τελευταίοι πίστευαν ότι μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό εκτός μνημονίων πιάστηκαν κορόιδα από τα παραμύθια του Σύριζα και τώρα επιστρέφουν στην ωμή πραγματικότητα.
  Όχι μόνο η ΝΔ αλλά και κανένας άλλος κομματικός φορέας δεν μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτική πολιτική πρόταση ρεαλιστική.Απλά αναζητούμε τον καλύτερο διαχειριστή μνημονίων και σ'αυτό ο Μητσοτάκης υπερέχει αισθητά από όλους ως φιλελεύθερη πολιτική ψυχή που είναι.

 2. critical avatar
  critical01/02/2016 12:01:51

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ :

  ...'' Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ζητεί να ψηφίζουμε μαζί του τα καινούργια μέτρα , επειδή κάποιοι βουλευτές του δεν τον ακολουθούν. Κι ύστερα να συνεχίζει την ''αριστερόστροφη '' πολιτική του μαζί πάλι με τους δικούς του.''....

  Από την εξαιρετική συνέντευξή του χθές , στην Κυριακάτικη Καθημερινή , με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδος, εντός και εκτός ΝΔ , και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο......

 3. Nικήτας avatar
  Nικήτας01/02/2016 15:22:20

  Aς πεί όρι θέλει αφού στο τέλος θα τα πάρει όλα ο διάολος σύμφωνα με τις αποφάσεις των δανειστών ο μελλοτικός πρωθυπουργός . Αν προλάβει είναι το θέμα όχι τι θα πεί. Και δεν τα λέω εγώ. Τα λέει η εμπειρία μνημονιακών - ξεμνημονιακών κυβερνήσεων , εντός εισαγωγικών και οι τρείς τελευταίες λέξεις

 4. Διογένης avatar
  Διογένης01/02/2016 20:25:40

  Μεγάλο λάθος του Μητσοτάκη και θα το βρει μπροστά του.

  Θυμάμαι σαν να 'ταν τώρα τον Σαμαρά να θέτει ως ημερομηνία παρουσίασης της εναλλακτικής του πρότασης για το Μνημόνιο (το πρώτο Μνημόνιο του ΓΑΠ), το συκοφαντημένο Ζάππειο 1, την 7η Ιουλίου 2010.

  Ο Σαμαράς δεν είχε επιτρέψει να πουν ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση. Και είχε παρουσιάσει πολύ συγκροτημένα, σε εκείνη την παρουσίαση, ότι με τα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου, εάν η Ελλάδα δεν είχε ύφεση και μηδένιζε, έτσι, το κυκλικό έλλειμμα, το διαρθρωτικό ήταν ήδη μηδέν.

  Εκείνη η καταπλητική μελέτη του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, από τις αρτιότερες που έγιναν τον καιρό του Μνημονίου, συκοφαντήθηκε από τα πλήρως ελεγχόμενα, τότε, από τον Παπανδρέου ΜΜΕ ότι ο "μάγος Σαμαράς με μια του κίνηση μηδενίζει το έλλειμμα", αγνοώντας πλήρως την οικονομική ουσία που είχε η πρότασή του.

  Οικονομική ουσία που χάρη στην εμπνευσμένη οικονομική πολιτική της περιόδου 2012-2014 μπόρεσε κατά ένα μέρος να την κάνει και πράξη. Και θα την είχε κάνει και πλήρως πράξη, εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση από το άθλιο πολιτικό σύστημα που μας άφησε κληρονομιά ο "Εθνάρχης", να αποσταθεροποιείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η χώρα κάθε πέντε χρόνια.

  Ο Σαμαράς είχε θέσει εκείνη την ημερομηνία, 7 Ιουλίου 2010, ως ημερομηνία παρουσίασης της εναλλακτικής του πρότασης, ενώ εμφανώς δεν ήταν έτοιμο το επιτελείο του να παρουσιάσει προτάσεις. Το καταλάβαινε όποιος είχε παρατηρητικότητα. Όμως όχι μόνον παρουσίασε μια εξαιρετική πρόταση, αλλά δίδαξε και οικονομικά στους άσχετους που μας κυβερνούσαν.

  Δυστυχώς η πολιτική αδυναμία εκείνης της περιόδου οδήγησε την πρόταση εκείνη σε σύντομη λήθη, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί να αναφέρονται στα "Ζάππεια" και να τα συγκρίνουν με θράσος και άγνοια με το αλήστου μνήμης "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", νομίζοντας ότι "εντάξει μωρέ, και ο Σαμαράς τα ίδια έκανε με τα Ζάππεια".

  Τα Ζάππεια ήταν η διαρκής επικαιροποίησης της πρότασης διακυβέρνησης της ΝΔ. Η ΝΔ του Σαμαρά είχε τη βούληση από την πρώτη στιγμή να κυβερνήσει. Ήταν η αυτονόητη κλήση του. Όταν χρειάστηκε, δεν δίστασε να βάλει τα χέρια του στη φωτιά, αναλίσκοντας σχεδόν όλο του το πολιτικό κεφάλαιο, για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά αυτός με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ασχέτως αν υπήρχαν και λύσεις ίσως προτιμότερες από εκείνη τη συγκυβέρνηση.

  Θέλω να πω ότι δεν νοείται κόμμα εξουσίας που να μην θέλει να κυβερνήσει. Αν δεν θέλει, δεν θα κυβερνήσει. Είναι πολύ απλό.

  Ο Μητσοτάκης κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Η λογική του θα πρέπει να είναι "να είμαστε έτοιμοι να κυβερήσουμε 'χθες', αν γίνεται". Όχι να περιμένει να υποστεί φθορά ο Τσίπρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή!H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.