Ρόκι Μπαλμπόα: Ο ρόλος που γκρέμισε τον υπαρκτό σοσιαλισμό
03/12/2018 16:20
Του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρόκι Μπαλμπόα: Ο ρόλος που γκρέμισε τον υπαρκτό σοσιαλισμό

Τα Ρόκι μας τελείωσαν, ακριβώς γιατί δεν έχουν νόημα τώρα που κοντεύουμε να «φάμε» το πρώτο πέμπτο του εικοστού πρώτου αιώνα.

Την εποχή που σκαλίζουμε με ρομπότ τον Άρη, ενώ η Δύση πλήττεται από κοινωνικές αναταραχές, τύπου κίτρινα γιλέκα, είναι οριστικά ξεπερασμένος ο ρόλος.

Είναι γνωστή η ιστορία του αρχικού σεναρίου του Ρόκι, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ίσα-ίσα για να κάνει πιο εύπεπτο το “American dream”.

Ο δημιουργός κρατά το ρόλο για πάρτη του, ενώ οι παραγωγοί θέλουν να του πάρουν μπιρ-παρά το σενάριο για 300 χιλιαρικάκια.

Τα Ρόκι διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ τρέχει η δεκαετία του 1980 και οξύνεται ο αμερικανοσοβιετικός ανταγωνισμός σε κάθε επίπεδο.

Φτάνουμε στο θρυλικό πια «Ρόκι 4», ένα φιλμ που ξεπέρασε τις προσδοκίες των παραγωγών, καθώς είχε όχι απλά πολιτικές αιχμές, αλλά «προπαγάνδιζε» ασύστολα υπέρ των Αμερικανών και διέδιδε συκοφαντίες για τους Σοβιετικούς, σύμφωνα με την του συρμού άποψη της εποχής εκείνης.

drago

Ο Ντράγκο ντοπάρεται βαρώντας ενέσεις με τη συχνότητα πρεζονιού της πλατείας Βάθη για να αντιμετωπίσει τον Ρόκι.

Αυτά δεν γινόντουσαν στον υπαρκτό. Απλά αν το παιδί είχε το ταλέντο, υπήρχε δομικά στο σύστημα και μια ιατρική υποβοήθηση για να το ξεδιπλώσει.

Εκεί που ο σοσιαλισμός σοβιετικού τύπου συνάντησε τη γερμανική συνέπεια, φτιάχτηκε η γυναικεία ομάδα στίβου της Ανατολικής Γερμανίας, που έκανε «παπάδες», απίστευτα ρεκόρ ακόμη και για τη σημερινή εποχή. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Ο Ρόκι θα πάει να παίξει εκτός έδρας με τη διαιτησία εναντίον του. Θα δώσουν στον Ντράγκο όλα τα κουκούτσια αλλά πριν χωρίσουν το καρπούζι στη μέση, θα το σκάσουν στο κεφάλι του Ρόκι για να ανοίξει ομοιόμορφα.

Ο Μπαλμπόα δεν καταδέχεται να σηκώσει τα χέρια για να προστατευθεί από τις γροθιές του αντιπάλου.

Θα τις τρώει όλες λεβέντικα με τα χέρια στο ύψος του στήθους.

Σαν τη Δύση της εποχής εκείνης, που μπορούσε να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς, να αντιμετωπίσει όλους τους εχθρούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Με πρωτόγονα μέσα ο Ρόκι θα προπονηθεί απομονωμένος στα χιόνια, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κα-Γκε-Μπε που παρακολουθεί κάθε του κίνηση.

Το ματς ξεκινά και ο Ρόκι θα φάει τρία φορτηγά ξύλο, μέχρι να μπορέσει να ρίξει κι αυτός καμιά.

Στο 2ο γύρο γίνεται ένα “μελέ” και ξαπλώνονται φαρδιά πλατιά στη μέση του ρινγκ αγκαλιασμένοι. Ήταν προφητική η σκηνή αυτή για τις δεκαετίες που θα ακολουθούσαν.

Ο Ρόκι θα φάει 14 τριαξονικά ξύλο, μέχρι να φτάσουμε στον 15ο γύρο, όπου ο κόουτς του λέει το αμίμητο «what are you waiting for?» .

Εμείς ξέρουμε πως τη στρατηγική την είχαν κοπιάρει από τον Μπάμπη Τεννέ, που πάντα έσωζε τις ομάδες από τον υποβιβασμό.

Έκανε το σάκο ο Ρόκι μέχρι να κουραστεί ο αντίπαλος.

Ιδιοφυής κίνηση, προσαρμοσμένη στο Ρόκι, που αφού άντεξε το κλαψομούνιασμα της δικιάς του και στις τρεις προηγούμενες ταινίες, τι χειρότερο να πάθει από τον Ντράγκο που είναι δυο μέτρα ντούκι, ενώ αυτός θέλει τακούνι πέντε πόντους για να φτάσει το μυθικό 1.80;

rocky2

Στο 15ο γύρο ο Ρόκι και μαζί όλη η Δύση αναγεννάται και επιτίθεται με απίστευτη σφοδρότητα στη ρώσικη αρκούδα.

Νοκ άουτ με αλλεπάλληλα χτυπήματα με το αριστερό του Ρόκι να είναι φαρμάκι, παρά το γεγονός πως και κροτάφους και φράντζα διέθετε μαύρη . Η λυσσαλέα επίθεση από τα αριστερά κλόνισε τους Σοβιετικούς.

Ο Γκορμπατσόφ στα θεωρεία πείθεται για την ανάγκη της περεστρόικα. Η διάλυση των ανατολικών θα ξυπνήσει εθνικισμούς στην περιφέρεια και ιδίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλού η μετάβαση σε κοινοβουλευτικό καθεστώς θα γίνει βελούδινα, αλλού με ποταμούς αίματος.

Μέσα σε αυτό το χαμό, θα προκύψει κι ένα κρατίδιο που θέλει να το λένε Μακεδονία, με επιχειρήματα που αν έμπαιναν σε σενάριο ταινίας θα είχε πέσει τόση συμπυκνωμένη ντομάτα, που θα έβαφε κόκκινη κάθε μεγάλη οθόνη.

Ο Ρόκι, ο πιο δημοφιλής πυγμάχος του σινεμά βγαίνει στη σύνταξη.

Πλήρης ετών, χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά, ένας μποξέρ που θα νικούσε ακόμη και τα Μνημόνια, χωρίς να πουλήσει τα ασημικά, αν είχε επινοηθεί 30 χρόνια αργότερα.

Μέσα στην εποχή της πρώτης «λιτότητας» της δεύτερης παπανδρεϊκής τετραετίας,ο Αμερικανοϊταλός πυγμάχος έδινε το παράδειγμα αποφασιστικότητας έναντι σε κάθε αναποδιά, σε κάθε πισωγύρισμα, σε κάθε αντιξοότητα.

Ακόμη και απέναντι στο αδιανόητο -εκείνα τα χρόνια- να χάσει το ΠΑΣΟΚ την Κυβέρνηση και άρα ο λαός την εξουσία.

Πηγή: emo.gr