Προς υπουργό Άμυνας: Θα έχει την ηγεσία της επιχείρησης «Ειρήνη» η Ελλάδα; Θα δέχεται μετανάστες η Κρήτη;
07/04/2020 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς υπουργό Άμυνας: Θα έχει την ηγεσία της επιχείρησης «Ειρήνη» η Ελλάδα; Θα δέχεται μετανάστες η Κρήτη;

Η ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "Ειρήνη", προκειμένου να εφαρμοστεί η εντολή του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα της ατζέντας της άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρει στην -προ ωρών- ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας. Σε πρωϊνή ανακοίνωσή του, πάντως, δεν διευκρίνιζε κάτι παρόμοιο, αλλά περιοριζόταν να σημειώσει πως η Σύνοδος θα γινόταν για το πρόβλημα του κορονοϊού.

Ειδικότερα, στην τελευταία ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει τα εξής: "Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο υπουργός Αμύνης τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση, παρά τις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ανατολικό Αιγαίο και στα χερσαία σύνορά της, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρούσα επιδημία".

Η ανακοίνωση, βεβαίως, δεν απαντά στα κύρια ερωτήματα αυτής της Συνόδου. Το, δε, υπουργείο Άμυνας παραμένει σιωπηλό.

1.Παρ' ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για την Αθήνα είναι ποια χώρα θα έχει την ηγεσία της ναυτικής επιχείρησης, "Ειρήνη", το ελληνικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Ούτε, επίσης, να εξηγήσει εάν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έθεσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του το ζήτημα αυτό ή όχι.

Να σημειωθεί πως, αν και κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν συστηματικά ότι η Αθήνα βρίσκεται σε "κόντρα" με την Ιταλία, επειδή η δεύτερη διεκδικεί την ηγεσία της ναυτικής δύναμης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην πραγματικότητα μάλλον θέλει να το αποφύγει, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο να έχει την αρχηγία η Ιταλία παρά η Ελλάδα. Κάτι που γεννά εύλογα ερωτηματικά, δεδομένου ότι διΐστανται οι διαρροές, χάριν εντυπωσιασμού, από τις πραγματικές προθέσεις της.

2.Δεδομένου ότι η Αθήνα δέχτηκε, έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων, να παίρνει μετανάστες που, στο πλαίσιο των ναυτικών περιπολιών για την τήρηση του εμπάργκο, πιθανώς θα περισυλλεγούν στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, έθεσε το ζήτημα αυτό ο κ.Παναγιωτόπουλος; Πολύ περισσότερο, προέβη σε κάποια -ενδεχόμενη- επαναδιαπραγμάτευση;

Να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη, παλαιότερη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, "Σοφία", στη Λιβύη, η Αθήνα είχε αρνηθεί τότε να μετατρέψει λιμάνια στην Κρήτη, σε χώρους μεταφοράς μεταναστών. Δηλαδή, να δημιουργήσει νέες "Μόριες".

Ως γνωστόν, τότε, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων κατευθυνόταν, από τη Λιβύη στην Ιταλία. Η τελευταία, με αρκετά ακραίους τρόπους, περιόρισε τις ροές. Τώρα, επίσης, αρνήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ειρήνη" να ανοίξει λιμάνια της για να δεχτεί μετανάστες. Το ίδιο έκαναν και όλες οι μεσογειακές χώρες - μέλη της ΕΕ.

Αντίθετα, το έπραξε η Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι, μετά από την άρνηση των υπολοίπων κρατών - μελών, μόνον έτσι θα "ξεκλείδωνε" και θα δινόταν το πράσινο φως για την "Ειρήνη". Σε αντίθετη περίπτωση, κινδύνευε με ναυάγιο, προτού καν ξεκινήσει. Άραγε, τώρα η Αθήνα πιέζει, έστω και κατ' ελάχιστον, για να μην επιβαρυνθεί η Κρήτη αυτό το μεγάλο βάρος; Διότι, ναι μεν οι υπόλοιποι εταίροι υπόσχονται ότι θα παίρνουν τους μετανάστες από την Κρήτη, αλλά, η έως τώρα στάση τους στο Μεταναστευτικό κάθε άλλο παρά στάση αλληλεγγύης και μοιράσματος των βαρών είναι.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή Σύνοδο, ετέθη ευθέως το Μεταναστευτικό. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο κ.Παναγιωτόπουλος "δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της ανάπτυξης βελτιωμένων πρακτικών αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών (Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, Πανδημία, διασπορά ψευδών ειδήσεων), προκειμένου να ενδυναμωθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων, καθώς της και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της".

Άραγε, έθεσε ή απέφυγε να θίξει, το θέμα της Κρήτης;

Βλέπε επίσης:

Επιχείρηση «Ειρήνη»: Η Ελλάδα θα δέχεται και μετανάστες - πρόσφυγες από τη Λιβύη

Ο Ν.Δένδιας δικαιολογεί τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ που «σφυρίζει κλέφτικα»