Προς πλήρη άλωση της Δικαιοσύνης
17/05/2018 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς πλήρη άλωση της Δικαιοσύνης

Το να παραιτείται ένας ανώτατος δικαστικός, και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία της Δικαιοσύνης, δεν είναι ένα γεγονός που πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ανεξαρτήτως αν κάποιος συμπαθεί ή όχι τον Νίκο Σακελλαρίου, αν βρίζει ή αποθεώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παραίτηση – βόμβα, με σαφείς αιχμές για παρεμβάσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει κανείς δικαστικός.

Η παραίτηση Σακελλαρίου αναδεικνύει το χάος που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τις παρεμβάσεις που είναι συχνές, τα «μαγαζάκια» που έχουν στήσει πολιτικοί αλλά και δικαστικοί, τις μεθοδεύσεις για να βγουν κάποιες αποφάσεις έτσι κι όχι αλλιώς.

Ο Σακελλαρίου έγινε πρόεδρος επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όπως θυμόμαστε, μαζί με την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, θεωρούνταν τα… μακριά χέρια της κυβέρνησης.

Κι αν η Θάνου ακολούθησε πιστά τις εντολές του αφεντικού του Μαξίμου (έγινε άλλωστε και πρωθυπουργός, έστω και υπηρεσιακή) ο Σακελλαρίου αυτονομήθηκε. Η απόφαση του ΣτΕ, η άκαμπτη στάση των ανώτατων δικαστικών εκείνες τις μαύρες για τη χώρα ημέρες των τηλεοπτικών αδειών και των παπάδων, δεν συγχωρέθηκε από το Μαξίμου. Το ΣτΕ ήταν ο εχθρός της κυβέρνησης, ειδικά όταν έβγαζε αποφάσεις οι οποίες δεν ήταν καθόλου αρεστές στο σύστημα Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις αποφάσεις τις έκριναν όλοι αρνητικά διότι σχετίζονταν με τις μισθολογικές ή συνταξιοδοτικές απαιτήσεις των ίδιων των δικαστικών.

Όταν όμως κρίνεις επί της ουσίας αντισυνταγματικό τον εμβληματικό για την κυβέρνηση του μπάχαλου, νόμο Κατρούγκαλου, τότε γίνεσαι αυτόματα εχθρός του Μαξίμου.

Στη Δικαιοσύνη είχαν δημιουργηθεί δύο «μαγαζάκια». Το ένα που ήταν κόντρα στα θέλω της κυβέρνησης και το άλλο που επηρεάζεται από την Β. Θάνου και τον υπουργό, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εσχάτως ασκούνταν πιέσεις να μη βγάζει το ΣτΕ αποφάσεις που θίγουν τον προϋπολογισμό, που τινάζουν στον αέρα τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Η διαρροή του περασμένου Σαββάτου ήταν η αφορμή. Η αιτία είναι ότι τα «μαγαζιά» της Δικαιοσύνης που συγκρούονται δεν αφήνουν κανένα να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Η παραίτηση είναι σοβαρό πλήγμα για το δικαστικό σώμα και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ίσως δε να είναι το πρώτο βήμα για τον οριστικό έλεγχό της από το «μαγαζάκι» που έχει στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι έχουν πολύ ενδιαφέρον οι εξελίξεις καθώς πολλά ανοικτά δικαστικά μέτωπα είναι «καυτά» και μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές διεργασίες που συντελούνται.