Πόρισμα για τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν τη Novartis: Στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος για την Τουλουπάκη
09/07/2020 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόρισμα για τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν τη Novartis: Στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος για την Τουλουπάκη

Εκρηκτικές εξελίξεις στην έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών στην υπόθεση Novartis σηματοδοτεί η σύνταξη πορίσματος εκ μέρους του Αρείου Πάγου και η αποστολή του για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά, όπως εκτιμάται από νομικές πηγές, προαναγγέλλει αίτημα άσκησης ποινικής δίωξης καθώς σε διαφορετική περίπτωση η δικογραφία θα υποβαλλόταν προς αρχειοθέτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που είχε διατάξει την έρευνα.

Όχι αρχείο

Συνεπώς η αποστολή της δικογραφίας δείχνει πως προφανώς εντοπίστηκαν ευθύνες. Πρόκειται για τα συμπεράσματα της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης με αντικείμενο τη διερεύνηση των χειρισμών που έγιναν από την εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis. Για τους χειρισμούς των εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο αντεισαγγελείς διαβιβάζουν τη δικογραφία στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευ. Ιωαννίδη για τις δικές του ενέργειες. Πρακτικά αυτό σημαίνει, κατά την εκτίμηση νομικών πηγών, πως πιθανόν λόγω αρμοδιότητας (ο Άρειος Πάγος δεν ασκεί ποινικές διώξεις) η δικογραφία φτάνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης.

Υπό τα δεδομένα αυτά δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα

Παράλληλα, οι δυο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διαβίβασαν στον κ. Ιωαννίδη και τον φάκελο για τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ευθύνες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πρόκειται για τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Ιωάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα. Για τα πρόσωπα αυτά η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα η προανακριτική επιτροπή αλλά οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Για τον λόγο αυτό ο σχετικός φάκελος εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου αν κριθεί αναγκαίο να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση. Σε διαφορετική περίπτωση η δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο.

Πηγή: capital.gr