Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ βλέπουν στην Πειραιώς
02/01/2017 10:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ βλέπουν στην Πειραιώς

Για έτος πολιτικής αλλαγής μιλάει η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της υποστηρίζει ότι το 2016 άλλαξαν οι πολιτικοί συσχετισμοί και έγινε εσωτερική ανασυγκρότηση για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά τέθηκαν οι βάσεις της δικής της πολιτικής κυριαρχίας.

"Έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο δημοσκοπικό πλεονέκτημα και ένα θετικό ρεύμα αποδοχής στην ελληνική κοινωνία" λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπληρώνει πως αυτό έγινε ακριβώς επειδή οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αλλάξει, σε σχέση με το τι ήταν στο παρελθόν.

Από την επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ και το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη αναδεικνύουν ως σημεία σταθμό το 2016, την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, το συνέδριο, το οικονομικό νοικοκύρεμα, το κυβερνητικό πρόγραμμα, την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, το Μητρώο Στελεχών, κα.

Ιδού η επιχειρηματολογία των επιτελών της Πειραιώς για το 2016 και τον απολογισμό που κάνουν:

*Εκλογή Κυρ. Μητσοτάκη

Η χρονιά ξεκίνησε με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, μετά από μια πλατιά, ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400.000 πολίτες. Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο αίτημα ανανέωσης και δυναμικότερης αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στις αρχές του 2016, η Ν.Δ. πέρασε δημοσκοπικά μπροστά, ενώ το προβάδισμά της διευρύνθηκε και παγιοποιήθηκε. Παράλληλα, ξεκίνησε μια διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος.

*Συνέδριο Επανεκκίνησης

Ορόσημο στην πορεία αυτή ήταν το Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Απρίλιο. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το προφίλ του Κόμματος. Καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής Προέδρου (5ετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή μετά από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του Κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Επίσης, στο συνέδριο υπερψηφίστηκε το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας», το οποίο αποτελεί τον πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ., ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του Κόμματος.

*Οικονομικό νοικοκύρεμα

Τεράστια είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικής σημασίας θεωρείται η «κάρτα μέλους» της Ν.Δ. από την οποία οι επιτελείς του Κόμματος εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του – να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών του κόμματος. Η έως τώρα πορεία του εγχειρήματος κρίνεται πολύ ικανοποιητική και με τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.

*Κυβερνητικό πρόγραμμα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. σχεδιάζεται βήμα - βήμα και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ. ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Ν.Δ.

Παράλληλα, έχουν ήδη παρουσιαστεί με ειδικές παρεμβάσεις μια σειρά από προτάσεις της Ν.Δ., οι οποίες δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα. Μια από αυτές, είναι η πρόταση της Ν.Δ. για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ακόμη, οι προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων («Δεύτερη Ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών. Με το νέο έτος και αναλόγως με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος.

Πάντως, όπως λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. είναι η πρώτη φορά, όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες, κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα.

*Μητρώο στελεχών

Ακόμη με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχιακή προετοιμασία του Κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου πολιτικών Στελεχών. Έτσι, η Ν.Δ. κάνει την ανανέωση πράξη και ανοίγεται στην ευρύτερη κοινωνία με ανοιχτό και διάφανο τρόπο. Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη Ν.Δ. μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1300 άτομα με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.

*Η ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις

Η πορεία ανασυγκρότησης της Ν.Δ. έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια σταθερή υπεροχή του κόμματος σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Σήμερα, η Ν.Δ. υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερέχει του Αλ. Τσίπρα σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων με βασικότερα την οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο. Το ποσοστό των πολιτών που θέλει Κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προτιμά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όλες οι μετρήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., το οποίο είναι αυξανόμενο και ανατρέπει από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς.

*Άνοδος σε κοινωνικούς φορείς

Η τάση ανόδου της Ν.Δ. σε πολλές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς. Όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (Δάσκαλοι, Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, κλπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως λένε από την ηγεσία της Ν.Δ., «η πολιτική δυναμική υπέρ της Ν.Δ. είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος δυναμώνει».

Μ.Α.