Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
18/03/2020 15:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλοίο με μετανάστες στην Κέα: Σουρωτήρι δουλεμπόρων το Αιγαίο;

Τη στιγμή που άπαντες οι αρμόδιοι -περί το Μεταναστευτικό- κυβερνητικοί παράγοντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι φυλάσσονται ασφυκτικά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, αίφνης, προχθές, στην Τζιά, μόλις δίπλα στον Σαρωνικό, κατέπλευσε ολόκληρο φορτηγό πλοίο με 193 μετανάστες.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν, είναι ιδιαιτέρως σοβαρά δεδομένου ότι το πλοίο, ταξιδεύοντας περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο (!) στο Αιγαίο, κατάφερε να περάσει κάτω από τη μύτη του Λιμενικού, της Frontex και του Πολεμικού Ναυτικού, και να φτάσει σε μικρή απόσταση από τον Πειραιά, μεταφέροντας σχεδόν διακόσιους μετανάστες από Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν και Σομαλία, μαζί με τους τρεις διακινητές τους.

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων να υποστηρίζουν, έστω και μέσω διαρροών, ότι το καράβι είχε προορισμό την Ιταλία, και όχι την Ελλάδα, η επιστολή της Δημάρχου Κέας προς τον πρωθυπουργό, μάλλον τους διαψεύδει. Χαρακτηριστικά, η κ.Ειρήνη Βελισσαροπούλου, όπως φαίνεται από την επιστολή της που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, υποστηρίζει ότι "τα καύσιμα του πλοίου αρκούσαν το πολύ μέχρι τη Μακρόνησο".

Κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, οι αρμόδιοι επιβάλλεται να δώσουν εξηγήσεις για το πως κατάφερε ο καπετάνιος του πλοίου να περάσει απαρατήρητος μέσα από το -υποτιθέμενο- απροσπέλαστο δίχτυ ασφαλείας στο Αιγαίο. Στην αντίθετη περίπτωση, εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το Αιγαίο είναι "σουρωτήρι" για τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

ΕΥΠ: Διαρροές, στάχτη στα μάτια

Στο μεταξύ, με αφορμή το περιστατικό στην Τζιά, πληροφορίες σε μερίδα ελληνικών ΜΜΕ που αποδίδονται σε "κυβερνητικά στελέχη" και "κύκλους της ΕΥΠ", κάνουν λόγο για νέο οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας, η οποία αυτή τη φορά, αντί να στέλνει μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, τους προωθεί προς την ηπειρωτική Ελλάδα και προς την Ιταλία.

Κατά τις ίδιες "πληροφορίες", η ΕΥΠ είχε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι η Άγκυρα θα προβεί σε τέτοιες κινήσεις, καθώς και ότι, μετά βεβαιότητος, είχε αποπλεύσει τουλάχιστον ένα καράβι με μετανάστες από τα τουρκικά παράλια.

Εάν, πράγματι, η ΕΥΠ είχε τέτοιες πληροφορίες, και, πολύ περισσότερο, είχε ενημερώσει αρμοδίως, τότε οι ευθύνες των επιφορτισμένων με τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι μεγάλες. Εάν, αντίθετα, προβαίνει σε τέτοιου είδους διαρροές μόνο και μόνο για να επιρρίψει την ευθύνη σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, κατά την προσφιλή μέθοδο του ελληνικού Δημοσίου, τότε γεννώνται πολλά και σοβαρά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα της ελληνικής μυστικής Υπηρεσίας. Όπως και να' χει, η ίδια η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει, με πειστικές εξηγήσεις, τις ακριβείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες το πλοίο κατέληξε στην Κέα.

Οι παραπάνω διαρροές, πάντως, πάσχουν, και μάλλον αναδύουν άρωμα παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Πόσο μάλλον, όταν καλοί γνώστες του Μεταναστευτικού ξέρουν πολύ καλά πως, όταν τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως πριν το 2015, έκλειναν τα περάσματα προς τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο, τα "Δουλεμπορικά κυκλώματα Α.Ε." αναζητούσαν νέους δρόμους. Αυτοί, συχνά, ήταν προς την Εύβοια, την Πελοπόννησο ή νησιά πλησίον της ηπειρωτικής χώρας.

Αρκετές φορές, μάλιστα, ακολουθούσαν "δρόμους" που χρησιμοποιούσαν κυκλώματα λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Επίσης, ένας άλλος προορισμός ήταν η Ιταλία, με πλού νοτίως της Πελοποννήσου. Για τέτοιες "μεταφορές" χρησιμοποιούνταν σαπιοκάραβα - φορτηγά πλοία, ακόμα και ιστιοφόρα και γιώτ για όσους από τους μετανάστες είχαν μεγάλο πορτοφόλι.

Τώρα, λοιπόν, με δεδομένη την "αποτροπή" που επιχειρείται στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων, τα δουλεμπορικά κυκλώματα ήταν φυσικό να αναζητήσουν άλλους δρόμους. Τους παλιούς, "παραδοσιακούς".

Δεν είναι, λοιπόν, ασυνήθιστο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, να επιχειρείται μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε πλησίον νησιά. Πόσο μάλλον, όταν, λόγω -και- του κακού καιρού τις τελευταίες ημέρες, δύσκολα θα αποφάσιζε κανείς να περάσει από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά με φουσκωτό.

Επιστολή Δημάρχου

Με αφορμή το περιστατικό, η επιστολή της Δημάρχου Κέας, προς τον πρωθυπουργό, έχει ως εξής: "Όπως σίγουρα γνωρίζετε, εχθές στις 03.00πμ προσάραξε έξω από τον λιμενοβραχίονα της Νέας, ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με 196 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόκειται για νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο.

Το κτίριο είναι επικίνδυνο και βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο κλειστό και με ειδική περίφραξη. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται. Σε αυτό το κτίριο έχουν στοιβαχτεί 193 ψυχές, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, με τη θερμοκρασία να φτάνει σήμερα το πρωί τους 6°C.

Στο νησί δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή (ΚΑΠΗ, κλειστά γήπεδα κ.λπ.). Έτσι, βλέπετε, ζούμε εμείς εδώ … Ακόμα και οι λιγοστές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων έχουν κλείσει με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Το πλοίο δεν κατευθυνόταν στην Ιταλία κύριε Πρωθυπουργέ. Τα καύσιμα επαρκούσαν το πολύ μέχρι τη Μακρόνησο. Το πλοίο δεν έφτασε στη Τζια μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου διέσχισε χωρίς άγκυρα (!), χωρίς σημαία και διακριτική ονομασία, το μισό Βόρειο και όλο το Νότιο Αιγαίο!!! Δεν υπάρχει ευθύνη για αυτό κύριε Πρωθυπουργέ;

Τα σύνορα της Ελλάδος δεν είναι μόνο ο Έβρος και η Λέσβος. Στον Έβρο, όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα, δεν φιλοξενούνται σε 14ήμερη καραντίνα στα χωριά. Συλλαμβάνονται και απελαύνονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο; Είναι ασφαλή τα θαλάσσια σύνορά μας και έφτασαν έως τη Τζιά; Αν είχαν φτάσει στον Πειραιά, ποια θα ήταν η αντιμετώπιση;

Στο νησί υπηρετούν αυτή τη στιγμή δυο αγροτικοί ιατροί χωρίς την παραμικρή υποδομή. Ακόμα και οι μάσκες τελειώνουν. Η μοναδική στολή ασφαλείας που «δικαιούνται» οι γιατροί δεν έχει φτάσει ακόμα.

Το Ιατρείο (Πολυδύναμο Περιφερειακό) δεν έχει κτιριακή υποδομή. Δεν έχουμε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά μόνο κάποια ελάχιστα που κατάφερε να προμηθεύσει ένα κοινωφελές σωματείο που λειτουργεί στο νησί για τη στήριξη του Ιατρείου. Δηλαδή και πάλι από τους Τζιώτες! Βλέπετε έτσι ζούμε εμείς εδώ…

Κύριε Πρωθυπουργέ,

ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς εδώ στα νησιά να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό με τα μέσα που σας περιέγραψα;

Μας είπατε να μείνουμε σπίτι και το κάνουμε γιατί ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Μας μιλήσατε για ατομική ευθύνη και μας φέρνετε ενδεχομένως τον ιό στην πόρτα μας; Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες είναι εμπύρετοι. Μας έχετε αφήσει έρμαια χωρίς ιατρούς εδώ και χρόνια και ξαφνικά ενημερωνόμαστε ότι μπορούν να μεταβούν στο νησί ιατροί: Να έρθουν και να κάνουν αυτό που πρέπει: Να περιθάλψουν με αξιοπρέπεια όλον αυτό τον κόσμο και να τον μεταφέρουν με ασθενοφόρα στην ενδοχώρα εάν νοσεί. Οι υπόλοιποι να απελαθούν. Εδώ τι μπορούμε να τους προσφέρουμε;

Εάν ισχύσει η 14ήμερη καραντίνα, το χρονικό διάστημα συμπίπτει με την παρέλευση του χρόνου κατά τον οποίο δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο; Είναι τυχαίο;

Δεν είμαστε απάνθρωποι κύριε Πρωθυπουργέ. Από την πρώτη στιγμή τα σπίτια μας άνοιξαν και οι Τζιώτες πρόσφεραν ρουχισμό, σκεπάσματα, νερό. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν αφιλοκερδώς πρώτες ύλες και εστιάτορες μαγειρεύουν. Στα παιδιά, με το κλάμα των οποίων ξυπνήσαμε σήμερα, πήγαν γάλατα και πάνες.

Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ δεν είμαστε και υπάνθρωποι. Δεν είμαστε πολίτες β’ διαλογής. Σε αρκετούς τομείς κάνουμε τα ξερά χλωρά λόγω νησιωτικότητας. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και προσωπικό αγώνα έχουμε εξασφαλίσει. Δεν δεχόμαστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ΔΕΝ είναι δικό μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

ανάμεσα σε όλα όσα σας απασχολήσουν σήμερα, ας είναι και η Τζιά.