Περίεργη αναφορά του πρωθυπουργού για «στρατούς κατοχής» στην Κύπρο
22/04/2021 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περίεργη αναφορά του πρωθυπουργού για «στρατούς κατοχής» στην Κύπρο

Ζητά αποχώρηση των βρετανικών βάσεων ο πρωθυπουργός;

Μία περίεργη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκαλεί συζητήσεις.

Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προϋποθέσεις βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αναφορά στην αναγκαιότητα αποχώρησης των «στρατών κατοχής» από την Κύπρο!
Την αναφορά μπορείτε να την δείτε στο βίντεο, στο 0:51”

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας στρατός κατοχής στην Κύπρο. Ο τουρκικός. Οι πηγές μου όμως δεν μπορούσαν να δώσουν κάποια εξήγηση για την συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού.

Επειδή όμως στην συνέχεια της δήλωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των «εγγυήσεων», των εγγυητριών δυνάμεων δηλαδή, η μόνη πιθανή εξήγηση είναι να εννοεί την αποχώρηση των βρετανικών βάσεων από το νησί.

Και αυτό φυσικά είναι μία ιστορική εξέλιξη. Αλλά και απόλυτα τεκμηριωμένη από το διεθνές δίκαιο και τις πρόσφατες εξελίξεις με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά το BREXIT και με δεδομένο ότι η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, ο βρετανικός στρατός είναι όντως ένας κατοχικός στρατός χωρίς νομιμοποίηση για παραμονή σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Η άλλη εξήγηση είναι ο πρωθυπουργός να εννοεί ως «κατοχικό», τον ελληνικό στρατό που βρίσκεται εκεί για να προστατεύει την ελεύθερη Κύπρο. Εξήγηση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να την θεωρήσω πιθανή. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένας Έλληνας πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει κατοχικό τον ελληνικό στρατό που υπερασπίζεται την ελεύθερη Κύπρο από τους τούρκους εισβολείς.

Πηγή: newsbreak.gr