Όταν ο Μπένι συνάντησε τη Θάνου
20/12/2018 12:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο Μπένι συνάντησε τη Θάνου

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι “εύλογες απορίες” του πρώην Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναρωτήθηκε δημόσια: πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, αμισθί επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, γιατί σου λέει να κόπτεται για τη θέση;

Έψαξε τα κίνητρα ενώ φαντάστηκε πως δεν θα παρέχει πλέον τις υπηρεσίες της αμισθί, αλλά με τις προβλεπόμενες αποδοχές για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναρωτήθηκε επίσης αν κάποιοι εγκαταλείπουν το κυβερνητικό καράβι για πιο θεσμικές και ίσως πιο μακροπρόθεσμες, ως προς τη θητεία, θέσεις.

Η οποία θέση δεν έχει συνταγματική κατοχύρωση: υπάρχουν άλλες ανεξάρτητες αρχές “συνταγματικής περιωπής” της εξήγησε.

Διότι -και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία- η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι κατοχυρωμένη με Νόμο και άρα και τα θέματα συγκρότησής της μπορούν να αντιμετωπίζονται νομοθετικά, με μια τροπολογία για τη θητεία του Προέδρου, ίσως, ή με μια άλλη ντρίπλα σχετικά με τη συγκρότησή της.

Διότι άλλο η συγκυρία της κοινοβουλευτικής υπεροχής (που πιθανόν να αλλάξει) και άλλο η άσκηση των καθηκόντων από περιωπής, αντικειμενικά δηλαδή και χωρίς προκαταλήψεις.

Η κυρία Θάνου υπερασπίστηκε την πορεία της και τη διαδρομή της στο δικαστικό σώμα, λέγοντας πως «η αρχή είναι ανεξάρτητη επιβάλλεται ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Επί 42 χρόνια υπηρέτησα στο δικαστικό Σώμα και δεν μου καταλόγισε κανείς μεροληψία είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου».

Να επιστρέψουμε όμως στον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος με ύφος απολύτως σοβαρό, χωρίς ούτε ένα μειδίαμα κατά την αγόρευσή του, πρόδωσε την ανυστερόβουλη προσπάθειά του να μεταπείσει την κυρία Θάνου από την ειλημμένη απόφασή της να τεθεί επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι η πρόθεση της κυρίας Θάνου, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση.

Ο κύριος Βορίδης πάλι, χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη την τοποθέτηση, η οποία -είπε- υπονομεύει τη λειτουργία της Αρχής.

Πολλά ακούγονται για το κίνητρο της τοποθέτησης στη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή, το οποίο πολλοί εντοπίζουν σε κάποιες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και βρίσκονται εις την αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αλλά μπορεί να είναι και υφέρπουσες φήμες, δε χρειάζεται πάντα να είμαστε τόσο φιλύποπτοι και άρα καχύποπτοι.

Πηγή: emo.gr