Όταν εμείς στολίζαμε δέντρα, οι άλλοι λαοί δεν είχαν ακόμη κατέβει από αυτά
28/12/2018 14:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν εμείς στολίζαμε δέντρα, οι άλλοι λαοί δεν είχαν ακόμη κατέβει από αυτά

Ο στολισμός ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη συνήθεια, την οποία υιοθετήσαμε κατά τη Βαυαροκρατία ,όπως λανθασμένα έχουμε διδαχθεί.

Πρόκειται για αντιδάνειο. Όταν εμείς στολίζαμε δέντρα, οι άλλοι λαοί δεν είχαν ακόμη κατέβει από αυτά.

Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο προϋπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.

Η Ειρεσιώνη (<είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού).

Αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του λήξαντος έτους ( κάτι σαν το Thanksgiving δηλαδή) καθώς και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας κατά το επόμενο και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Αρχή λοιπόν, του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη , μέσω της οποίας μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς (μια φορά βάρβαροι για πάντα βάρβαροι) από τους Έλληνες ταξιδευτές και δημιουργούς αποικιών, οι οποίοι αφού δεν είχαν ελιές και δεν ήξεραν από καλό λάδι, στόλιζαν κλαδιά από ό,τι να ‘ναι δέντρα που ευδοκιμούσαν σε κάθε τόπο.

Δεν υπήρχαν ταμπού δηλαδή, ούτε πλαστικά δέντρα τύπου Colorado απλά ή Deluxe.

Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημα (προμήθεια) από τον νοικοκύρη ή τη νοικοκυρά και όταν κατέληγαν στο σπίτι πριν μετρήσουν τα $ και πάνε να αγοράσουν το νέο PS4, κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν τη νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν.

Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.

Για του Αιγαίου τα blues που έπαιζε ο Απόλλωνας πριν γίνει ομάδα, θα αναφερθούμε σε άλλη ενότητα.

Δεν είναι διασταυρωμένο αν ο Φοίβος πήγαινε στην εορταστική εκπομπή με τίτλο “στην υγεία μας ω τέκνα”.

Πηγή: emo.gr