Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
11/09/2018 17:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομιλία Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μια παραλλαγή

Του Μέντορος

Παρουσιάζουμε μια παραλλαγή της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με κάποιες «μικρές» προσαρμογές. Ας χαλαρώσουμε και ας ευθυμήσουμε λίγο επιστρατεύοντας την φαντασία και το χιούμορ.

Τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρώπης, γιατί για το μέλλον της Ελλάδας δεν προβληματίζεται πλέον, εξέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την πρώτη μετά την ημερολογιακή, τυπική ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος της χώρας.

"Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Για τον λόγο αυτό εμείς προχωρήσαμε με την πολιτική των πλεονασμάτων (έστω και ματωμένων), βάλαμε μια τάξη, μια σειρά στην ουρά για το ξόδεμα του δημοσίου χρήματος και περιορίσαμε την διαφθορά από διευρυμένη σε ευρεία. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα παρόλο που εμείς επιμέναμε ακριβώς γι' αυτό δηλαδή ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και πάλι ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών (λέγε με ΔΝΤ), αν και είναι φίλη μου η Λαγκάρντ, σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας" τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι "η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης" και προσέθεσε: "Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι δημόσιες το ίδιο, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Τότε ήταν που διαπίστωσα ότι μου δινόταν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να αναρριχηθώ στην κυβερνητική εξουσία και δεν ήμουν διατεθειμένος να την χάσω. Ψεύτικες υποσχέσεις, ανέξοδους λεονταρισμούς, τσάμπα μαγκιές, επίκληση της αριστεροσύνης μας, όλα τα χρησιμοποίησα και θα τα ξαναχρησιμοποιήσω. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης και έτσι αποκοίμιζα τους Έλληνες πείθοντάς τους ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι για να γλυτώσουν από την πολιτική κρίση θα μας έσωζαν τάχα από την οικονομική. Και τότε που μίλησα ενώπιόν σας, μερικοί (οι πιο ανόητοι) με επευφημούσατε, άλλοι (όσοι με είχατε πάρει χαμπάρι) με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, για να μην πω κανένας ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω".

Δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ε.Ε

"Αν κάποιος απειλεί την Ευρώπη δεν είμαστε εμείς και όσοι παλεύουν για να κρατηθούν στην εξουσία με κάθε τρόπο, αλλά όσοι παλεύουν να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων σε αυτήν ή και έξω από αυτήν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών που εμείς τάχα μου υποστηρίζουμε. Όλοι όσοι προσποιούμαστε ότι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο να χαθούν τα μαχαιροπίρουνα της μεγάλης μασόχαψας" είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

"Οφείλουμε να μην αφήσουμε να χαθεί αυτός ο τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός που με αφοσίωση και συνέπεια εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου γερμανικού κυρίως κεφαλαίου. Να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Υπάρχει ο νεοφιλελευθερισμός της σοσιαλδημοκρατίας που μόνο εμείς οι ψευδεπίγραφες «προοδευτικές, αριστερές» δυνάμεις μπορούμε να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά και χωρίς κοινωνικές τριβές και εντάσεις. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής αστικής τάξης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα ρίχνουν στάχτη στα μάτια των λαών, θα παριστάνουν τις δημοκρατικές και θα βάζουν ακόμα πιο πολύ στο περιθώριο την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης για τους πλούσιους", πρόσθεσε.

Μέρος της λύσης η Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, είπε πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα, χρεωκοπημένη, κατεστραμμένη, σχεδόν αγνώριστη αλλά Ευρωπαϊκή. Από μαύρο πρόβατο και παράδειγμα προς αποφυγή έγινε χώρα πρότυπο υποταγής στα παραγγέλματα και τις νουθεσίες των γερμανικών και των αμερικανικών κυρίαρχων κύκλων. Έγινε έτσι μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε το ζωνάρι και έδωσε τη μάχη που του επιβάλλαμε, που έκανε μεγάλες θυσίες παρά και ενάντια στην θέληση του για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά βάλατε και σεις το χεράκι σας δεν αντιλέγω. Με το αζημίωτο ασφαλώς, η Ευρώπη απέδειξε ότι με πνεύμα εκμεταλλευτικό και απάνθρωπο μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις που η ίδια δημιουργεί. "Σήμερα στεκόμαστε με ανοιχτά πλέον τα σκέλια κοιτάμε το μέλλον (εμείς οι γατόπαρδοι του πολιτικού συστήματος) με αισιοδοξία και κυνισμό" είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχώρησε σε απολογισμό:

"Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, σταματήσαμε να πληρώνουμε και μόνο εισπράτταμε, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές που έφτασαν στο μεδούλι του ελληνικού λαού και σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν αφαιρέσει τα όποια λίγα δικαιώματα των εργαζομένων δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και το τοποθετήσαμε στην κατάλληλη οπή του κάθε Έλληνα και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης των κερδών της άρχουσας τάξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, γενικά κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό απλώς γιατί αυτός δεν υπάρχει πλέον, έχει γίνει τώρα πια ο ιστός της αράχνης".

Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίχθηκαν οι περισσότερο αδύναμοι κυρίως στα μπαστούνια τους και σταμάτησε η ανθρωπιστική κρίση, ξεκίνησε η ανθρωπιστική καταστροφή. "Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, όλοι μπαίνουν αλλά ελάχιστοι βγαίνουν, και ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει, γενικά οι ασφαλισμένοι πληρώνουν πολύ περισσότερα πλέον από αυτά που παίρνουν" εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, μίλησε για "φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας", τονίζοντας πως συνεχίζεται και αναπτύσσεται όπως επίσης και "η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες". Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, έστω μόνο κατ’ όνομα στα χαρτιά, και ο ανασκολοπισμός του ασφαλιστικού συστήματος και των ασφαλισμένων, για να συμπληρώσει: "Και σήμερα όχι απλώς ΔΕΝ βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη συνεχιζόμενη ρύθμιση και απορύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας δυσανεξία και κακομοιριά και ξανακερδίσαμε τη θέση ουραγού που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη".

Απολογισμός

Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, όχι για όλους βέβαια αλλά εμείς την βαφτίσαμε δίκαιη, με τις προβλέψεις (που μάλλον δεν θα επαληθευτούν) για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. "Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το "Σχέδιο Γιούνκερ" (αχ τι θα κάνουμε άμα φύγει το φιλαράκι μας) και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Τώρα που στο διάολο πήγαν αυτά τα λεφτά μην με ρωτήσετε θα σας γελάσω. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία (επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν την επίσημη ανεργία, ΟΑΕΔ κλπ.) πάνω από 7%" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η πραγματική ανεργία και η υποαπασχόληση είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερες.

Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα (πάνω από 30%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

"Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τον οικογενειακό γιατρό που θα περιορίσει την εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία και τους ειδικούς γιατρούς και θα μειώσει και την συνταγογράφηση, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία διορίζοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερους αναπληρωτές καθηγητές και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, τις δαπάνες έτσι όχι την έρευνα" συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, και μετά σε brain pain δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα, φραπέδες, σουβλάκια κλπ.

Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" από το οποίο "ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες". Άμα παίρνεις μισθό 400 ευρώ και το κατοστάρικο χαρτζιλίκι μετράει.

Υπογράμμισε πως "κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες, για να μην πω η μόνη, που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Για τους πρώτης γενιάς υπάρχουν κάποια προβληματάκια αλλά θα τα λύσουμε κι αυτά. Κατοχυρώσαμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τσάμπα ήταν και πουλήσαμε και μούρη gay friendly. Έτσι κέρδισα τον τίτλο «Ρε τι σκέφτηκε ο Π…στης!".

Προσφυγικό

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε "ολοκληρώνουμε (ενεστώτας αορίστου διαρκείας) την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα όπως και γηπέδου της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου".

Κάτι μικρο-παραφωνίες με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζονται με δυσκολία μεν αλλά αντιμετωπίζονται.

Και πρόσθεσε: "Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Τώρα κάτι ψιλο-καθυστερήσεις στην διαχείριση είναι υπαρκτές αλλά και αυτές θα αντιμετωπιστούν στα επόμενα 5 χρόνια αν όχι στα επόμενα 10. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή χάρις και στην δική του δραστηριότητα ".