Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/11/2019 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΗΕ: Εξίσωση κυπριακής Δημοκρατίας με κατεχόμενα!

Ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η τριμερής συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, των προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη των κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, συμφώνησαν στη σύγκληση άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας), προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος με μια νέα διεθνή Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.

Άκρως ενδιαφέρον που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α.Γκουτιέρες, όπου αναφέρει και τα σημεία που συμφώνησαν οι δυο πλευρές, κάνει λόγο για "ελληνοκύπριο ηγέτη και τουρκοκύπριο ηγέτη" ("Turkish Cypriot leader and the Greek Cypriot leader"). Κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα των διεθνών συναντήσεων Λευκωσίας και κατεχομένων, οπότε, ως γνωστόν, ειδικά η πρώτη έδινε μάχη για να περάσει στα επίσημα κείμενα ο χαρακτηρισμός "πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αντίθετα, τα κατεχόμενα (και η Τουρκία) μονίμως επέμεναν στον όρο "ελληνοκύπριος ηγέτης". Κάτι που αυτή τη φορά έγινε, και δεν μπορεί παρά να γεννά ιδιαίτερη ανησυχία. Τι, άραγε, συνέβη τώρα;

Ο Ν.Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση, σε δήλωση που έκανε, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στόχος των επόμενων επαφών θα είναι να συμφωνηθούν οι "όροι αναφοράς", προκειμένου να γίνει η επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Κάτι που, ως γνωστόν, το πιθανότερο θα οδηγήσει σε νέα διεθνή Διάσκεψη. Ο ίδιος παρατήρησε, πάντως, ότι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να σταματήσουν οι απειλές εκ μέρους της Άγκυρας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Αμμόχωστο.

ΟΗΕ: Εξίσωση κυπριακής Δημοκρατίας με κατεχόμενα! 354497 photo

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για το αποτέλεσμα της Τριμερούς

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωσή του:

«Παρά τις γνωστές δυσκολίες, το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε δείπνο με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά τη διάρκεια της όλης ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ που οδήγησε με τη συναίνεση του ΓΓ και των δύο ηγετών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα ΗΕ ως δήλωση του ΓΓ.

Παρά τις γνωστές δυσκολίες το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο ΓΓ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις την προσπάθεια για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση όπως καταγράφεται στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν τη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις μέχρι τώρα επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ.

Θα ήθελα να επισημάνω πως είναι αυτονόητο πως για επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις όποιες απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη».

Εύχομαι τα καλά νέα να φτάσουν στην Κύπρο. Ένα θετικό βήμα έγινε σήμερα. Βάλαμε ξανά το τρένο που είχε εκτροχιαστεί στις σωστές ράγες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κατοχικός ηγέτης.