Οι μαγκιές με την «καθαρή έξοδο» τελειώνουν
22/01/2018 20:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μαγκιές με την «καθαρή έξοδο» τελειώνουν

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες με εκπροσώπους τηςBundesbankαλλά και με την ΝΤ. Νούι, την επιθεωρήτρια ουσιαστικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Χωρίς στήριξη μετά το μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο, ξεχάστε τα φθηνά δανεικά και κινδυνεύετε να τιναχθείτε στον αέρα.

Είναι η ίδια άποψη που εξέφρασαν στην ελληνική πλευρά και οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και ο Μ. Ντράγκι, το ΔΝΤ κ.λπ.

Άλλωστε, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (με τον μόνο που μιλά από την κυβέρνηση γιατί ο Τσίπρας είναι ανωτέρου επιπέδου και δεν καταδέχεται τον κεντρικό τραπεζίτη), ειπώθηκε αυτό ακριβώς. Ήτοι, «να σταματήσουμε τις ανοησίες περί ’’καθαρής εξόδου’’ γιατί δεν το έχουν σε τίποτε οι αγορές να μας τινάξουν στον αέρα.

Κι όμως, ο μέγας οικονομολόγος – αεριτζής της αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης είπε σήμερα ότι η προληπτική γραμμή δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης.

Η απάντηση αυτή επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Η πρώτη είναι ότι και ο Δραγασάκης κάνει την κωλοτούμπα του και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής που… δεν θα είναι επιλογή της κυβέρνησης. Με λίγα λόγια: «Τι να κάνουμε, μας πιέζουν οι δανειστές, θα υπογράψουμε με πόνο και κλάμα το νέο μίνι μνημόνιο».

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται. Και η τρίτη ότι επιμένει σ’ αυτή την γραμμή για να δείξει πόσο αριστερός είναι και στο τέλος βεβαίως να υποχωρήσει μετά από σκληρή διαπραγμάτευση.

Η ουσία, και το έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια καθαρή έξοδο, όσα μαξιλάρια κι αν ονειρεύεται να φτιάξει ο Δραγασάκης. Θα χρειαστεί μια αυστηρή εποπτεία, προκειμένου να μην αρχίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση να σπαταλά τα λεφτά που μαζεύονται με κόπο. Και ταυτόχρονα οι ξένοι σε καμιά περίπτωση δε θα συζητήσουν ελάφρυνση του χρέους χωρίς να πάρουν τα μέτρα τους… και τα μέτρα μας.

Οι μαγκιές λοιπόν τελειώνουν ή πρέπει να τις τελειώσει ο Τσίπρας προτού κάνει ζημιά στη χώρα, τώρα που υπάρχει μια ελπίδα εξόδου από την κρίση. Αν και πολύ αμφιβάλλουμε καθώς η στάση του δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη ζημιά που θα προκαλέσει, αρκεί να κάνει το δικό του. Ειδικά αν πάμε σε εκλογές και πρέπει να κλέψει ψηφαλάκια με παροχές.

Όμως, αν είναι να τζογάρει ας πάει σε καζίνο, σε κάποιο από αυτά που θα ανοίξει σε όλη την Ελλάδα. Την τύχη της χώρας και το μέλλον των επόμενων γενεών δεν έχει ξανά δικαίωμα να την τζογάρει, όπως έκανε τότε με τον φίλο του τον Βαρουφάκη κι όλους τους ημίτρελους κρατιστές.