Ο κίνδυνος κουρέματος... ελλοχεύει
09/11/2017 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κίνδυνος κουρέματος... ελλοχεύει

Η είδηση είναι γκαραντί. Η τρίτη αξιολόγηση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και μαζί οι τράπεζες και η οικονομία εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Η απόφαση των συμβολαιογράφων να κάνουν αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση.

Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και κυρίως από την ΤτΕ, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Βλέποντας ότι οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία εμποδίζονται από τους κατ’ επάγγελμα ακτιβιστές κι ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες δεν προχωρούν, εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα πιαστούν οι στόχοι μείωσης των δανείων.

Και δε μιλάμε για πλειστηριασμούς κακόμοιρων δανειοληπτών που χάνουν τα σπίτια τους. Είναι διαδικασίες που αφορούν καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, ακόμη και εργοστάσια στρατηγικών μπαταχτσήδων.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, ΛΑΕ και λοιπές συλλογικότητες προκαλούν χάος κάθε Τετάρτη ενώ εργολαβία να διαλύσει τα συμβολαιογραφεία έχει πάρει ο Ρουβίκωνας. Οι συμβολαιογράφοι κατεβάζουν ρολά φοβούμενοι ότι θα γίνουν μόνιμος στόχος με αποτέλεσμα να τους έχει πιάσει πανικός στο Μαξίμου και ο… κόκκινος πυρετός να εξαπλώνεται με ταχύτητα. Οι ξένοι ζητούν προστασία των διαδικασιών προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Αλλιώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έρθει νωρίτερα η αξιολόγηση των τραπεζών και να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Ουσιαστικά θα πρόκειται για καταστροφική κατάσταση καθώς κανείς δεν αντέχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά αν η ανακεφαλαιοποίηση σημάνει… κούρεμα καταθέσεων.

Ο πανικός που έπιασε την κυβέρνηση ανάγκασε το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν εορτής να ανακοινώσει μέτρα. Διότι μέχρι τώρα άφησε ανεξέλεγκτους τους μπάχαλους που το παίζουν ακτιβιστές να μπλοκάρουν τα πάντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε δύο άξονες:

Συγκριμένα, σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ΄ έγκληση (μετά από μήνυση), όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή θα μετατραπεί σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο το αδίκημα.

Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα.

Μετά τη συνάντηση αναμένεται η αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν στο εξής σε σχέση με το θέμα των πλειστηριασμών.

Αλλά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αν πάει η Ζωή και μπλοκάρει πλειστηριασμό. Θα την συλλάβουν άραγε; Θα κάνουν επεισόδιο; Θα έχουμε σόου, διότι είναι πιθανόν να επιδιωχθεί κάτι τέτοιο;

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας. Όσο αφήνουν την ανομία να επεκτείνεται τόσο θα βρίσκουν μπροστά τους τέτοιες υποθέσεις που μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη χώρα. Αλλά μήπως τους νοιάζει;