Ο «ερωτύλος» πρέσβης και τα δημοσιεύματα για χρηματοδοτήσεις ΣΥΡΙΖΑ - Podemos
26/05/2016 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «ερωτύλος» πρέσβης και τα δημοσιεύματα για χρηματοδοτήσεις ΣΥΡΙΖΑ - Podemos

Περίπου την ίδια περίοδο –για την ακρίβεια μερικές εβδομάδες νωρίτερα- που στην Ελλάδα άπαντες ασχολούνταν με τον απαράδεκτο «ερωτύλο» πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, και την επιστολή Τσίπρα προς τον Μαδούρο, στην Ισπανία και τη Βενεζουέλα, αποκαλύφθηκαν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με «χρηματική βοήθεια» του Καράκας προς τους Podemos. Πέρυσι, επίσης, λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, και την κυβερνητική αναρρίχηση ΣΥΡΙΖΑ, στη Βενεζουέλα γινόταν λόγος για χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από το Καράκας.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλεζ, καταγγέλθηκε το 2013 για σεξουαλικές παρενοχλήσεις των Ελληνίδων που δούλευαν στη πρεσβεία. Το Μάρτιο του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικόλα Μαδούρο, του ζητούσε να απομακρύνει τον πρέσβη, διότι θα γινόταν μεγάλο πολιτικό σούσουρο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αφενός να πληγούν οι σχέσεις των δυο χωρών, αφετέρου ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρέσβης –παρ’ ότι θεωρούταν άνθρωπος του περιβάλλοντος Μαδούρο- πήρε πόδι από την Ελλάδα. Κάτι, στο οποίο αναμφισβήτητα φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο η επιστολή Τσίπρα. Έτσι, ο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλεζ, έμεινε στο πόστο του πρέσβη στην Αθήνα μόλις επτά μήνες, παρ’ ότι συνήθως σε αυτά τα πόστα μένουν μερικά χρόνια.

Όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνικά ΜΜΕ, τη «δράση» του ερωτύλου πρέσβη, ο ελληνικός πολιτικός και διπλωματικός κόσμος την είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Φαίνεται, μάλιστα, ότι για τις απαράδεκτες πρακτικές του ήταν ενήμερο μέχρι και το γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, το οποίο, πάντως, φέρεται να ενημερώθηκε στο μεταίχμιο της μετακίνησής του πολιτικού, από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας (για το θέμα του πρέσβη της Βενεζουέλας, βλέπε: «ΣΥΡΙΖΑ - Βενεζουέλα: Ο μεγάλος αποχαιρετισμός;» και «Ο «ζωηρούλης» πρέσβης, ο Α. Τσίπρας και η αποκάλυψη του Antinews…».

Δημοσιεύματα σε Ισπανία και Βενεζουέλα

Πέραν του «ζωηρούλη» πρέσβη, όμως, υπάρχουν και πιο ενδιαφέροντα. Πρόκειται για δημοσίευμα που έγινε πέρυσι από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Βενεζουέλας, «El Universal», περί χρηματοδότησης ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν υποδείξεως του αρχηγού των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων που ξεκίνησε προ μηνός και συνεχίζονται έως σήμερα στην Ισπανία για χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα, αλλά και από το Ιράν (!). Βεβαίως, είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προσπαθεί να επιφέρει καταλυτικό πλήγμα στον Μαδούρο, και αποσκοπεί στην ανατροπή του, σε μια περίοδο, μάλιστα, εξαιρετικά δύσκολη για την Βενεζουέλα και τον ίδιο. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιαστεί στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικτικά στοιχεία, κάθε αποκάλυψη επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Αντίθετα, στην περίπτωση των Podemos, έχουν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα, τα οποία, βεβαίως, εκμεταλλεύεται δεόντως η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα σε βάρος του Μαδούρο.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι αναμφισβήτητα καλές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας, έχουν περάσει από εκατό κύματα, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, μέχρι σήμερα που είναι κυβέρνηση. Εκτός των άλλων, πρόσωπα που διατηρούσαν, όπως ήταν πασίγνωστο, τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Καράκας, σήμερα δεν βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν περάσει στην ΛΑΕ. Παρά ταύτα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και σήμερα η πολιτική του Καράκας φέρεται να είναι άκρως φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να’ χει, λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (4-2-2015), η ισπανική εφημερίδα «La Tribuna del Pais Vasco», αναπαρήγαγε δημοσίευμα της εφημερίδας «El Universal» του Καράκας. Όπως υποστήριζε η τελευταία, «τον Σεπτέμβριο του 2010, η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες άρχισε να χρηματοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο επικεφαλής είναι σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τότε πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν ο Rodrigo Chavez Samudio, ο οποίος είχε ως αποστολή του να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο συγκεκριμένος πρέσβης φέρεται να ανήκε στο στενό περιβάλλον του Ούγκο Τσάβεζ και πράγματι συνεισέφερε καθοριστικά στην ανάπτυξη των σχέσεων Καράκας – ΣΥΡΙΖΑ και Ελλάδας – Βενεζουέλας. Σήμερα, όμως, σύμφωνα με φημολογία, έχει περάσει και αυτός στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Κατά την εφημερίδα, «η χρηματοδότηση προς την ελληνική ριζοσπαστική αριστερά, συνέπεσε με μια περίοδο, κατά την οποία το Καράκας ξεκίνησε τη διεθνή εκστρατεία «Κάτω τα χέρια απ’ τη Βενεζουέλα» (Manos Fuera de Venezuela). Πρωτοβουλία που είχε την ενθουσιώδη υποστήριξη του Ούγκο Τσάβες και του Βρετανού τροτσκιστή, γνωστού στους κύκλους της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Άλαν Γουντς, επικεφαλής της International Marxist Tendency (IMT), με στόχο «την υπεράσπιση της Μπολιβαριανής Επανάστασης». Κατά την «El Universal», η Βενεζουέλα «άρχισε να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόταση του Juan Carlos Monedero και του Πάμπλο Ιγκλέσιας, σήμερα ηγετών των Podemos».

Προσθέτει ακόμα ότι, «ταυτόχρονα με την οικονομική βοήθεια, αποφασίστηκε να σταλεί στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, ο Franklin Gonzalez, ένα άτομο πλήρους ιδεολογικής εμπιστοσύνης στο Καράκας. Στόχος ήταν να «ενισχυθούν οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ». Βέβαια, όπως καταγγέλθηκε, ο κ.Γκονζάλεζ, αντί να ασχοληθεί με τις «σοβαρές πολιτικές υποθέσεις», προτίμησε να παρενοχλεί το γυναικείο προσωπικό της πρεσβείας, με αποτέλεσμα να φάει το κεφάλι του.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι και τα δημοσιεύματα σχετικά με πιθανή χρηματοδότηση προς τους Podemos. Ειδικότερα, στο ισπανικό ηλεκτρονικό ΜΜΕ, El Confidencial, από τον Απρίλιο και εντεύθεν έχει γίνει σειρά δημοσιευμάτων γι’ αυτό. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται: «Ένα επίσημο έγγραφο της Βενεζουέλας, του 2008, υπογεγραμμένο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Rafael Isea, δείχνει ότι η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες έχει καταβάλει τουλάχιστον επτά εκατομμύρια δολάρια στους σημερινούς ηγέτες των Podemos, προκειμένου να προπαγανδίσουν το «Μπολιβαριανό κίνημα» στην Ισπανία. Η «βοήθεια» διοχετεύθηκε μέσω του Κέντρου Πολιτικών και Κοινωνικών Μελετών (CEPS), που πρόσκειται στο κόμμα, με αποδέκτες, πάντως, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τους ιδρυτικούς παράγοντες των Podemos, Juan Carlos Monedero και Jorge Verstrynge. Τα σχεδόν επτά εκατομμύρια, καταβλήθηκαν ως εξής: Μια δόση 2.490.000 δολαρίων, το 2008, και, κατά το διάστημα 2009 - 2012, 4,2 εκατομμύρια. (…) Δεν αποκλείεται, πάντως, τα ποσά που καταβλήθηκαν την ίδια περίοδο, να είναι τουλάχιστον διπλάσια. Εκτιμάται ότι οι Podemos πήραν και άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ, κατόπιν κοινής απόφασης Βενεζουέλας - Ιράν. (…) Εκτός από τον Ιγκλέσιας, «πορτοφόλια» του κόμματος θεωρούνται και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του, όπως ο Inigo Errejón, και ο γραμματέας του κόμματος στη Μαδρίτη, Luis Αlegre».

Κατά την El Confidencial, Βενεζουέλα και Ιράν είχαν συμφωνήσει στη χρηματοδότηση των Podemos, μέσω του ιρανικού καναλιού HispanTV και άλλων πολύπλοκων διαδρομών, μέσω εταιρειών, κ.ο.κ. Κατά το ισπανικό ΜΜΕ, τις διαδρομές αυτές παρακολουθούσε και αποκάλυψε η αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών DEA (!). Η εμπλοκή των Αμερικανών, βέβαια, σε τέτοιου είδους «λεπτές» υποθέσεις, δεν μπορεί παρά να γεννά εντονότατα ερωτηματικά.

Εν κατακλείδι, είτε ισχύουν είτε όχι τα δημοσιεύματα, τόσο στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Podemos, αντιστρέφοντας τα της γυναικός του Καίσαρος, το θέμα δεν είναι μόνο να δείχνει έντιμη, αλλά και να είναι.