Ντιλ Αλέξη - Φώφης με κουμπάρο τον Ολάντ;
06/11/2015 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντιλ Αλέξη - Φώφης με κουμπάρο τον Ολάντ;

Πριν από μερικές ημέρες γράφαμε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει κόμμα-παρατηρητής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και με την ιδιότητα αυτή ο Τσίπρας να παίρνει μέρος στις συνόδους του κόμματος των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών πριν από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ». Βασικές ομάδες πίεσης πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι πρώτα από όλους οι Γάλλοι Σοσιαλιστές και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ αλλά και οι Σουλτς - Πιτέλα.

Η δημοτικότητα του γάλλου Προέδρου καταρρέει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαιτίας τόσο της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας-ιδιαίτερα στη νέα γενιά- όσο και λόγω της αδυναμίας του να χτίσει μια ισχυρή Γαλλία που θα μπορεί να βρίσκεται στο τιμόνι των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Μια Γαλλία που θα ανταγωνίζεται επάξια την Γερμανία ή τουλάχιστον θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις εξελίξεις. Όνειρα απατηλά θα έλεγε κάποιος μιας και το ζήτημα της κυριαρχίας στην Ευρώπη, το έχει λήξει η Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια και το έχει διασφαλισμένο για πολλά χρόνια ακόμη. Χρειάζεται να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές και αλλαγή ισορροπιών στη διεθνή σκακιέρα -ίσως και πόλεμος- για να υποχωρήσει η Γερμανία από την πρωτοκαθεδρία της. Παράλληλα, ο Νικόλα Σαρκοζί με το ανανεωμένο σε στελέχη αλλά και δομή νέο κόμμα του, δείχνει να μην έχει αντίπαλο.

Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, ο Φρανσουά Ολάντ έχει «πειστεί» πως ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τη μοναδική του ευκαιρία για να ξαναχτίσει ο ίδιος το προσωπικό του προφίλ. Για αυτό και η βοήθειά του κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων . Σε αυτό επίσης εδράζεται και η πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα. Το επιτελείο του Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στον «δούρειο ίππο» του Τσίπρα για να γκρεμίσει την κυριαρχία της Γερμανίας. Δηλαδή κυνηγάνε ανεμόμυλους...

Στο μεταξύ, πληροφορούμαστε, ότι ο Φρανσουά Όλαντ κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, την επέκρινε για το γεγονός πως δεν ψήφισε το σύνολο των μέτρων, ενώ στην ουσία απαίτησε να στηρίξει την κυβέρνηση στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Υπενθυμίζουμε, ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ , όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις αλλά επιτέθηκε πιο πολύ στην κυβέρνηση Σαμαρά παρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και η Φώφη δεν ήταν στην κυβέρνηση ή λες και πολλές μεταρρυθμίσεις δεν πάγωσαν εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή, απουσίαζε παντελώς το πράσινο χρώμα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ από εμφανή σημεία. Αντιθέτως το φόντο πίσω από τις ομιλίες ήταν «κατακόκκινο» θυμίζοντας κατά βάση συνέδριο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα πρωτοφανές για το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα. Και όπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτηση «δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πιθανή είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο η Φώφη θέλει να προετοιμάσει το έδαφος και να... τεστάρει τα «αντανακλαστικά των μελών».

Οι πληροφορίες από το Παρίσι καταφθάνουν γρήγορα και υπογραμμίζουν πως ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες του θέματος «δύσκολα η Φώφη θα μείνει εκτός σχήματος με τον βαρύ χειμώνα που έρχεται και τις δυσκολίες που θα έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει μία βασική προϋπόθεση για να δεχτεί τους πασόκους στους θώκους της εξουσίας. Να ξεφορτωθούν τον Βενιζέλο.

Δεν ξέρουμε αν το έχετε παρατηρήσει αλλά οι τελευταίες διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη «βγάζουν έκτος γραμμής» τον πρώην πρόεδρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 06/11/2015 14:52:36

  Αυτή η προϋπόθεση τίθεται από μόνη της, δεν χρειάζεται να την θέσει ο Τσίπρας. Ναι μεν ο Βενιζέλος ακόμη και λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου είχε πει ότι "θα μπορούσαμε να είμαστε η επίγεια εξυπηρέτηση του ΣΥΡΙΖΑ", όμως στην πραγματικότητα εννοούσε να έχει υπό την κηδεμονία του τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βενιζέλος λόγω προσωπικότητας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από το να είναι κατά βάθος το πρώτο βιολί, ενώ πιθανότατα πιστεύει ότι η ζωή του χρωστάει και μία πρωθυπουργία κάπου σε βάθος χρόνου.

  Επιπλέον, η δεδομένη πολιτική ευφυΐα του τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο, που δεν θα μπορεί ο Τσίπρας να τον κάνει "μια χαψιά", όπως έκανε π.χ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου. Ο Βενιζέλος καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πού το πάει ο Τσίπρας. Θα πάει μαζί του, αλλά θα πάει εάν μπορεί να τον κάνει σαν κι αυτόν, όπως είναι αυτός. Να τον μνημονιοποιήσει πλήρως. Ο Τσίπρας όμως θέλει να συνεχίσει να το παίζει "δεν συμφωνούμε με τα μέτρα", με όσες καταστροφές μπορεί αυτό να φέρει στην Ελλάδα.

  Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων ο Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Κι αυτό, διότι μια ολόκληρη νέα πελατειακότητα εξαρτάται από το αν θα προστατευτούν τα σπίτια όσων τα πήραν χωρίς να τα πληρώσουν ποτέ. Παλιά σου έδινε το κόμμα θέση στο δημόσιο, τώρα περιμένεις να συνεχίσει να σε προστατεύει από το δάνειό σου.

  Μα μήπως και η παλιά δεξιά δεν είχε βγάλει τα περίφημα ενοικιοστάσια που σου έβαζε μέσα τον ενοικιαστή και δεν μπορούσες να τον βγάλεις με τίποτα; Ο Τσίπρας είναι η επιτομή της παλαιοκομματικότητας, είναι το "νέο" όσον αφορά τις μεθόδους υφαρπαγής του κόπου των άλλων για να ευνοηθεί η εκλογική πελατεία. Πολύ μπροστά σε παλαιοκομματικότητα, όντως με νέες και καινοτόμες μεθόδους!

  Ε, όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να μην τα θαυμάζει ο Λαλιώτης και το "όλον" ΠΑΣΟΚ, που με τη Φώφη επικεφαλής και τον Λαλιώτη σε πρώτο βιολί στο παρασκήνιο σχεδιάζει και τη θεσμική μετακόμιση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μετακόμιση των ψηφοφόρων και πολλών στελεχών του.

  Θα έχουμε τελικά πλήρη απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γλιτώσει και από τα δάνεια, τα οποία θα φορτωθεί ο κυρίαρχος λαός. Και πλήρη πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον που όλους αυτούς θα τους φάει το σκοτάδι της καταστροφής που θα φέρουν, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει πώς να φέρει τη δραχμή, γι' αυτό άλλωστε και δεν την έφερε τον Ιούλιο: Επειδή δεν τα κατάφερε. Και επειδή οι όροι Σόιμπλε θα είναι πολύ δύσκολοι, πιο δύσκολοι από ό,τι τώρα, θα αφήσει τη χώρα τελείως ξεκρέμαστη.

  Θα γίνει τώρα ό,τι δεν έγινε τον Ιούλιο.

  Ζήτω που καήκαμε δηλαδή.

 2. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 06/11/2015 16:43:46

  Αγαπητε Διογένη, γράφεις (για τον Ε. Βενιζέλο)
  ....Επιπλέον, η δεδομένη πολιτική ευφυΐα του τον καθιστά δύσκολο αντίπαλο....
  Η πολυλογία και η ..ταχυλογία, που χαρακτηρίζουν τον Ε. Βενιζέλο δεν είναι συνώνυμες της ευφυίας. Δίνει την εντύπωση ότι πρώτα μιλά και μετά σκέφτεται, με αποτέλεσμα τις πολιτικές γκάφες και σφάλματά του τα τελευταία χρόνια.

 3. νταουλιερης avatar
  νταουλιερης 06/11/2015 22:17:26

  Φιλοσοφο δε σε κοβω, Σωκρατη. Για φανατικο και εμπαθη σε κοβω. Ποιες ειναι οι πολιτικες γκαφες του Βενιζελου? Πες μας μηπως μας διαφευγει κατι. Το προβλημα με το Βενιζελο ειναι οτι ,οντας πραγματικα ευφυιης, απευθυνεται σε μια κοινωνια μετριοκρατιας, μνησικακιας και εμπαθειας. Ματαιοπονει λοιπον οπως ματαιπονουν και οι ελαχιστοι που πιστευουν οτι μπορουν να αλλαξουν τα πραγματα στην Ελλαδα της παρακμης της αμορφωσιας,της ιδιοτελειας και της ακινησιας.

 4. νταουλιερης avatar
  νταουλιερης 06/11/2015 22:19:33

  Γ

 5. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 06/11/2015 23:16:22

  Αγαπητέ Νταουλιέρη
  Δογματίζεις κι εύ όπως ο Ε. Βενιζέλος.
  Τα χαρακτηριστικά που αποδίδεις στην κοινωνία που απευθύνεται η κοινωνία τα διαθέτει ο Ε. Βενιζέλος. Αυτά τον οδήγησαν στην ατυχή αντίδρασή του όταν ένας ιδιόρυθμος του έριξε καφέδες, στην ατυχή του έμπνευση όταν ξεκίνησε να δώσει την περίφημη του συνεντυξη στο Ζάπειο μετά τις ατυχ'ες αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ των εκλογών. Η έμπνευσή του να στείλει την τρόικα πίσω και να τη παρακλά μετά να γυρίσει πίσω, την ατυχέστατη θητεία του ως υπουργός των οικονομικών ( Η "έκτατη εισφορά στα ακίνητα, ο μετέπειτα ΕΝΦΙΑ,,και άλλες "έκτακυες εισφορές" που έχει πάρει στο λαιμό του μια κυβερνηση και κινδυνεύει να πάρει ακόμη μία, δικό του κατόρθωμα είναι. .κ.α.όπως η άκρατη ματαιοδοξία του, που τον οδήγησε να υπονομεύει την κυβέρνηση που στήριζε.
  Θεορώ ότι δεν έχει να προσφέρει άλλα στην πολιτική ιστορία μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.