Νέα «έκπληξη»: Η κυβέρνηση γιορτάζει μαζί την επανάσταση του 1821 και τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
16/01/2020 16:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα «έκπληξη»: Η κυβέρνηση γιορτάζει μαζί την επανάσταση του 1821 και τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Κοινή έκθεση στην Κίνα για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821 και των εκατό χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, συμφώνησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να πραγματοποιηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, προετοιμάζεται "μεγάλη έκθεση από το υπουργείο Πολιτισμού και το NAMOC (σ.σ. National Art Museum of China) για το 2021, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας".

Είναι κατανοητό, βέβαια, ότι οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν μια "υπερπαραγωγή", με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση του ΚΚΚ, το οποίο ελέγχει την εξουσία, παρά το ιδιότυπο, "πρωτόγονο", κρατικομονοπωλιακό καπιταλιστικό μοντέλο. Ως εκ τούτου, θέλουν να δώσουν στις εκδηλώσεις τους και ... "ελληνικό χρώμα", δεδομένης μάλιστα της μεγάλης "συμπάθειας" που υπάρχει στο Πεκίνο για τη χώρα μας, τον αρχαίο Πολιτισμό της, και τη στήριξη που τυγχάνει (;) η Κίνα από την Αθήνα εντός της ΕΕ. Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι σχέση μπορεί να έχει μια έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του '21 με τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος; Να δούμε ποια άλλη "καινοτομία" θα μας παρουσιάσει η κυβέρνηση, η οποία δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού έχει ως εξής: "Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.Λίνας Μενδώνη, με τον Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας κ.Wu Weishan. Ο κ.Wu Weishan είναι καταξιωμένος γλύπτης σε διεθνές επίπεδο, ακαδημαϊκός δάσκαλος, καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο κ.Wu Weishan επισκέπτεται τη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης της υπουργού, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων των μουσείων και ανθρώπων της Τέχνης, με σκοπό να έχει πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία, κρατικά και ιδιωτικά, και κυρίως τη συνεργασία στους τομείς της διοργάνωσης εκθέσεων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της φιλοξενίας καλλιτεχνών ("Residencies").

Κατά τη συζήτηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια του διαλόγου μεταξύ της κινεζικής και ελληνικής τέχνης, αρχαίας και σύγχρονης, με αφετηρία τη διοργάνωση, τον προσεχή Απρίλιο, στο NAMOC, περιοδικής έκθεσης με θέμα τον Κομφούκιο και τον Σωκράτη. Οι δύο αυτές συμβολικές μορφές, που αντιπροσωπεύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον διάλογο των δύο αρχαίων πολιτισμών με επίκεντρο τον άνθρωπο, θα εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης προγραμματίζονται για τον Απρίλιο 2020 με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει προάγγελο μεγάλης έκθεσης που ετοιμάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και το NAMOC για το 2021, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας".