Με την κατάρρευση των τραπεζών θα ασχοληθεί κανείς;
07/01/2018 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την κατάρρευση των τραπεζών θα ασχοληθεί κανείς;

Ενώ εμείς ασχολούμαστε με την συνέντευξη της συντρόφου του πρωθυπουργού και την ονοματολογία για το Σκοπιανό, από ένα άρθρο της «Καθημερινής» πληροφορηθήκαμε ότι:

«Καπνός» και τυπικά έγιναν τα 24,5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013.Αυτές τις ημέρες ακυρώνονται και τα τελευταία δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) της Πειραιώς, καθώς δεν ασκήθηκαν».

Τι συνέβη:

Διαβάζουμε πάλι από την «Καθημερινή»:

«Στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν τον διοικητικό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάλυπταν τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων κεφαλαίων. Το υπόλοιπο 90% των αυξήσεων θα το κάλυπτε το ΤΧΣ, ενώ στους ιδιώτες επενδυτές που μετείχαν στις αυξήσεις προσφέρονταν το δικαίωμα αγοράς (warrants) του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ, σε ορίζοντα 5ετίας».

Γιατί συνέβη:

«Η μη άσκηση οφείλεται στις εκτός πραγματικότητας τιμές, όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από την αναπροσαρμογή που έγινε μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015.

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες να θεωρούνται από τους επενδυτές σε κατάσταση χρεοκοπίας εξαιτίας των capital controls, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές: Η Alpha στο 0,04 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,02 ευρώ,η Eurobank στο 0,01 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,003 ευρώ!

Δηλαδή, οι τιμές των μετοχών εκμηδενίστηκαν και οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split).

Χαρακτηριστικό της καταστροφής που συντελέστηκε το 2015 στις τράπεζες:

Το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. Ευρώ.

Στο τέλος Νοεμβρίου, του 2015 οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους.

Πρακτικά, όλοι οι παλαιοί μέτοχοι έχασαν τα κεφάλαιά τους, με μεγαλύτερο χαμένο το ελληνικό Δημόσιο, που ήταν ο κύριος μέτοχος των τραπεζών».

Αυτά λέει το ρεπορτάζ και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!

Όπως ξεκάθαρες είναι και οι ευθύνες αυτών που, με τις πολιτικές τους ζημίωσαν το κράτος, δηλαδή τον έλληνα φορολογούμενο.

Αυτό το έγκλημα στη Νέα Δημοκρατία το έχουν πάρει χαμπάρι;

Και αν ναι, τι ακριβώς σχεδιάζουν να κάνουν;

Θα οδηγηθούν ναι ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο οι πρωταίτιοι αυτής της καταστροφής;

Η ζημιά είναι μετρήσιμη, είναι σαφώς προσδιορισμένη και αμφιβολίες δεν υπάρχουν.