Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
22/03/2020 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κορονοϊός: Ανύπαρκτα τα τεστ ακόμα και για τους επαγγελματίες οδηγούς που έρχονται από Ιταλία

Απίστευτα σκηνικά -για τα δεδομένα των ημερών της "εποχής του κορονοϊού"- εκτυλίσσονται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά λιμάνια. Όπως ανέφεραν στο Αntinews σειρά επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων που τις τελευταίες ημέρες έκαναν διαδρομές από την Ελλάδα προς την Ιταλία και αντίθετα, δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος και τεστ για κορονοϊό.

Ειδικότερα, εξηγούν, όταν φεύγουν τα φορτηγά από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο μόνος έλεγχος στον οποίον συνεχίζουν να υπόκεινται, είναι αυτός των εγγράφων και φορτίου, με στόχο, δηλαδή, τυχόν παράνομη μεταφορά ανθρώπων (μεταναστών).

Ακόμα χειρότερα. Από την άλλη πλευρά, στην Ιταλία, το μόνο καινούριο είναι ότι οι οδηγοί συμπληρώνουν ένα έγγραφο τύπου υπεύθυνης δήλωσης (!), ότι δηλαδή δεν πάσχουν από κορονοϊό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν κυρώσεις σε περίπτωση ψεύδους από τη μεριά του υπογράφοντος οδηγού.

Είναι απίστευτο, αλλά σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν οι ίδιοι από τον κορονοϊό, και, κατά συνέπεια, για να τον μεταδώσουν, δεν γίνεται ο παραμικρός ιατρικός έλεγχος, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στο Antinews ο επαγγελματίας οδηγός Δ.Κ. από την Βόρειο Ελλάδα, ο οποίος επέστρεψε, από την Ιταλία στην Ελλάδα, χθες.

Ο ίδιος, καθώς και ένας ακόμη συνάδελφός του, περιέγραψαν ως δραματική την κατάσταση στην Ιταλία. Ως ενδεικτική εικόνα της κατάστασης, ανέφεραν ότι οι ίδιοι έδιναν μάσκες στους Ιταλούς, γιατί εκεί δεν υπάρχουν... ούτε για δείγμα. Ο φόβος κυριαρχεί παντού, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τουλάχιστον προς το παρόν η ψυχολογική κατάσταση των πολιτών είναι ελαφρώς καλύτερη απ' ότι στην Ιταλία.

Εύλογα, πάντως, προκύπτει το ερώτημα: Εάν δεν υπόκεινται σε ιατρικό έλεγχο αυτές οι ομάδες "υψηλού κινδύνου" που αφίκνυνται στην Ελλάδα, τι γίνεται με τον υπόλοιπο πληθυσμό; Ως γνωστόν, η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα ξεκινήσουν μαζικά τα τεστ κορονοϊού στον πληθυσμό. Κάτι που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε σειρά άλλων χωρών, με αρκετά σημαντικά αποτελέσματα στον προσδιορισμό, τον περιορισμό και την καταπολέμηση της επέκτασης του ιού.

Εκτός των περιοριστικών μέτρων, λοιπόν, πότε θα αρχίσει να γίνεται κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα; Άραγε, έχουν γίνει οι απαραίτητες εισαγωγές τεστ; 'Η θα ισχύσει το όπου φτωχός και η μοίρα του; Διότι πολλοί "έχοντες", ως επί το πλείστον επώνυμοι, οι οποίοι μάλιστα το δημοσιοποιούν στα social media, κάνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια το -αρκετά τσουχτερό σε τιμή- τεστ, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι, ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου είναι το "βασίλειο" της ιδιωτικής υγείας, το κράτος χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά το δωρεάν τεστ για τους πολίτες. Εδώ;