Κόμμα εταιρεία…
17/02/2016 16:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόμμα εταιρεία…

Με όρους εταιρίας έχει αρχίσει να λειτουργεί η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σημείο που πολλοί αναφέρουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπερισχύσουν σε λίγο οι τεχνοκράτες των πολιτικών.

Η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη να απευθύνουν δημόσια πρόσκληση, μέσω ίντερνετ, για να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες για τη στελέχωση των ομάδων εργασίας που θα διαμορφώσουν το κυβερνητικό της πρόγραμμα, παραπέμπει σε άλλες μορφές άσκησης εξουσίας.

Είναι σαφές ότι το κλασσικό κόμμα με τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας που ξέραμε τελειώνει και μένει να φανεί εάν αυτό το νέο και…«μανατζερίστικο» στυλ ηγεσίας μπορεί να λειτουργήσει σε μια κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα που έχει γαλουχηθεί με άλλα πρότυπα.

Σας παραθέτουμε τμήμα της δημόσιας πρόσκλησης της Ν.Δ. και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

«…Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό ακαδημαϊκό τίτλο, άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, υψηλή επικοινωνιακή δεξιότητα και να έχουν: Τουλάχιστον 5 χρόνια εργασιακή εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής - Πραγματοποιήσει ή συντονίσει σχετικές έρευνες πολιτικής - Συμβουλευτική εμπειρία προς το ελληνικό ή άλλα κράτη - Προτεραιότητα για την επιλογή θα έχουν όσοι εκπληρώνουν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια. Η εργασία τους θα περιλαμβάνει: Τη συμμετοχή σε θεματικές ομάδες εργασίας, την εκπόνηση προγραμματικών θέσεων και τη συγγραφή κειμένων που θα συμπεριληφθούν στο τελικό παραδοτέο. Η εργασία θα είναι σε εθελοντική βάση και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να διαθέτουν 8-10 ώρες την εβδομάδα σε αυτή. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα http://nd.gr/empeirognomones. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικό βιογραφικό, αναφορά σε συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο εξειδίκευσης, καθώς και κείμενο 500 λέξεων που να αιτιολογεί το ενδιαφέρον τους. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 23 Φεβρουαρίου 2016».

Ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να πει ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να περιοριστεί στη γνώμη μόνο των γνωστών κομματικών στελεχών, η συμβολή των οποίων θα είναι ούτως ή άλλως πολύτιμη, αλλά επιδιώκει να κάνει ένα άνοιγμα στο Πανεπιστήμιο, στην Αγορά, στην Κοινωνία των Πολιτών και σε αξιόλογους Έλληνες οι οποίοι θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου κυβερνητικού προγράμματος, αξιοποιώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσα από αυτή τη διαδικασία φτιάχνει «στρατό» και θα έχει και έτοιμα στελέχη να τοποθετήσει στο κράτος, όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η νέα διοίκηση του κόμματος προχωρά στην οικονομική εξυγίανση, όπως λέει, της Ν.Δ. και συνεχίζει τις απολύσεις υπαλλήλων. Και ενώ όμως απολύει εργαζομένους τοποθετούνται πολλά πρόσωπα σε κεντρικές θέσεις και διερωτώνται πολλοί εάν χρειάζονται π.χ. τόσοι πολλοί αναπληρωτές...

Μ.Α.