Κομφούζιο στις δομές μεταναστών με τον κορονοϊό - Απροετοίμαστοι κράτος και ΜΚΟ
18/03/2020 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομφούζιο στις δομές μεταναστών με τον κορονοϊό - Απροετοίμαστοι κράτος και ΜΚΟ

Εξαιρετικά ανήσυχοι δείχνουν να είναι οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ στις δομές των μεταναστών και των προσφύγων, όπως προκύπτει από πολλά μηνύματα που έχει δεχτεί το Antinews τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Παρ' ότι, έως τώρα, επισήμως, δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα κορονοϊού μεταξύ μεταναστών, προσφύγων, καθώς και του προσωπικού που ασχολείται στις σχετικές δομές, αρκετές είναι οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες ορισμένων ΜΚΟ "καθοδηγούν" τους εργαζόμενους από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν φροντίσει ούτε καν να εξασφαλίσουν εγκαίρως, τουλάχιστον από την προηγούμενη εβδομάδα, τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και μεταναστών, όπως αντισηπτικά, κ.λ.π.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μόλις τη Δευτέρα ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις από τις ηγεσίες των ΜΚΟ, προκειμένου, όσοι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται επί τόπου, να μείνουν σπίτι και να εργάζονται μέσω του διαδικτύου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σχετικές οδηγίες είχαν ήδη δοθεί από την Κυριακή, σε άλλες, όμως, εδόθησαν αργότερα ή δεν έχουν δοθεί καθόλου.

Όπως όλα δείχνουν, οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί, η κυβέρνηση, καθώς και οι ηγεσίες των ΜΚΟ "πιάστηκαν" απροετοίμαστες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ, φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η τωρινή, τόσο για τους καταυλισμούς όσο και για τις υπόλοιπες δομές.

Ταυτόχρονα, όπως μεταφέρουν στο Antinews εργαζόμενοι που έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης από δομές μεταναστών, ούτε και εκεί υπάρχουν επαρκή μέσα προστασίας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι διαμένοντες. Κάτι που σε συνθήκες πολυκοσμίας και συνωστισμού, όπως αυτές στις δομές, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για το χειρότερο σενάριο ενδεχόμενης διάδοσης του ιού, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα.

Γεγονός που θα διευκολυνθεί, εκτός των άλλων, από την "ανυπακοή" που επιδεικνύουν ιδιαίτερα οι νεαρότεροι σε ηλικία μετανάστες, οι οποίοι δεν πειθαρχούν στις εντολές των εργαζομένων, προφανώς επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της συγκυρίας. Κάτι που εύλογα γεννά το ερώτημα, εάν οι ηγεσίες των ΜΚΟ έχουν φροντίσει εγκαίρως, τόσο να πάρουν αυστηρά μέτρα, όσο και να ενημερώσουν τους διαμένοντες στις δομές. Επιπλέον, πολλοί από τους διαμένοντες βγαίνουν και κυκλοφορούν στις πόλεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταφέρουν στις δομές διαμονής τους.

Στους καταυλισμούς των νησιών

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και εκείνες οι ΜΚΟ, οι οποίες προειδοποιούν για τους επικείμενους κινδύνους ειδικά για τους καταυλισμούς, σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί ο ιός και η εξάπλωσή του είναι θέμα χρόνου. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με φήμες, ήδη υπάρχουν δυο ή τρία κρούσματα μεταξύ μεταναστών. Ωστόσο, επισήμως δίδονται διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα.

Σύμφωνα με το Euronews, η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα"(ΓΧΣ) παραπονούνται ότι δεν υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης επιδημίας, και ζήτησαν την άμεση εκκένωση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας ότι οι -εκεί- συνθήκες αποτελούν τις πλέον κατάλληλες για την εξάπλωση του COVID-19.

"Σε μερικά σημεία του ΚΥΤ στην Μόρια, υπάρχει μόνο μία βρύση για κάθε 1.300 άτομα και κανένα σαπούνι διαθέσιμο. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων πρέπει να κοιμούνται σε χώρους που δεν υπερβαίνουν τα 3 m2", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Συντονιστής των ΓΧΣ στην Ελλάδα, Hilde Vochten. Και σημειώνει το Euronews: Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για όσους ζουν εκεί να ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική απομάκρυνση. Οι ΓΧΣ, σε δήλωσή τους, στην ιστοσελίδα τους, την Πέμπτη, ανέφεραν ότι η τοποθέτηση μεταναστών σε αυτά τα κέντρα αποτελούσε ανέκαθεν "ανεύθυνη" πράξη, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού, θα επρόκειτο πλέον για εγκληματική πράξη.