Καβάφης και Στρατήγης έστειλαν εξώδικο στο Κοινοβούλιο
11/02/2019 19:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καβάφης και Στρατήγης έστειλαν εξώδικο στο Κοινοβούλιο

Οι δύο ποιητές, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Αλεξάνδρου Μούφα, απέστειλαν οργισμένο εξώδικο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το οποίο δηλώνουν πως απαγορεύουν σε όλους τους βουλευτές, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων να χρησιμοποιούν στίχους από τα ποιήματά τους.

Στο πολυσέλιδο έγγραφό τους αναφέρουν αναλυτικά τις φορές που χρησιμοποιήθηκαν τα πονήματά τους, εκφράζοντας την απορία για τις αντιστοιχίσεις, που εμφανώς δεν υπάρχουν, όσον μαξιμαλιστικά και αν ορίσουμε την “ποιητική αδεία”

Ο Στρατήγης διατείνεται πως ο “Ματρόζος” αφορά δυο γίγαντες της Παλιγγενεσίας και παραθέτει την τελευταία στροφή:

“Ματρόζε μου!» δακρύβρεχτος ὁ Κωνσταντὴς φωνάζει
καὶ μὲς στὰ στήθη τὰ πλατιὰ σφιχτὰ τὸν ἀγκαλιάζει.
Κι ἐνῷ οἱ δυὸ γίγαντες μὲ τὰ λευκὰ κεφάλια
στ᾿ ἄσπρα τους γένεια δάκρυα κυλοῦσαν σὰν κρυστάλλια,
δυὸ κορφοβούνια μοιάζανε γεμάτα ἀπὸ τὸ χιόνι,
ὅταν τοῦ ἥλιου τὸ φιλὶ τὴν ἄνοιξη τὸ λειώνει.-“

55 χρόνια μετά από τη σωτηρία του Κανάρη από το Ματρόζο, εκτυλίσσεται το ποίημα, ενώ ο δημιουργός αναρωτιέται πόσο αίμα χύθηκε από τους ΑνΕλ για να είναι Πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας και αν σε αυτό ανιχνεύθηκε ο Ιχώρ, το μυστικό DNA των αρχαίων Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης από την πλευρά του, δηλώνει υπεύθυνα πως η Πόλις διακρίνεται από μια εσωτερικότητα, που η πρώτη της ανάγνωση είναι η απόγνωση, η απαισιοδοξία και η θλίψη, χαρακτηριστικά που δε βλέπει στη Βουλή των Ελλήνων.

Εκφράζει στο ποίημα τη βαθιά επιθυμία που είχε να πραγματοποιήσει ένα μακρύ και πολύμηνο ταξίδι, το οποίο θα τον έκανε να ξεφύγει από τα τότε στάνταρ του.

Τις εποχές εκείνες χωρίς κυβερνητικά αεροσκάφη και μπίζνες κλας θέσεις, τα πράγματα ήταν κάπως δύσκολα, συνεχίζει με σκωπτική διάθεση ο πιο διάσημος Έλληνας ποιητής.

Όσον αφορά την Ιθάκη και την κατάχρηση, που έχει γίνει του πανανθρώπινου μηνύματος της στη σύγχρονη Ελλάδα, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, διότι βλέπει πως χρησιμοποιείται ακόμη και για τη βόλτα με τελικό προορισμό το περίπτερο, όταν μένουμε από τσιγάρα.

Από σεβασμό η Βουλή στους δύο δημιουργούς δεν θα απαντήσει, αλλά θα διανείμει το εξώδικο, το οποίο να σημειώσουμε είναι γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, σε φωτοτυπία στους 300 βουλευτάς.

Πηγή: emo.gr