Η Τράπεζα θα βάλει για το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι;
24/10/2019 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τράπεζα θα βάλει για το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι;

Του Μικρού Οδυσσέα

Και αίφνης παροξυσμός. Χαρές και πανηγύρια. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές για τρία χρόνια, να πουληθούν τα “νεόδμητα” (κι ας είναι δεκαετίας) να υπάρξει ζήτηση, να ξεκινήσουν νέες οικοδομές.

Πάει για restart η αγορά ακινήτων.

Εκεί που όλοι κοιτούσαν τα “αρχαία” διαμερίσματα (που χτίστηκαν όταν ο Κ. Μητσοτάκης ήταν Υπουργός Συντονισμού) θα την πέσουν στα νέα. Σαν ακρίδες θα τα σαρώσουν.

Μισό λεπτό όμως. Πόσοι έχουν μπαγιόκο να χώσουν, έστω και με τις τιμές μειωμένες κατά 20%;

Ένα διαμέρισμα που κάνει 150.000 € θα πωλείται από 1.1.2020, 120.000€, σου λέει το απόλυτο παράδειγμα.

Όλα καλά και το κεραμίδι στο κεφάλι (η πιο διαχρονική αξία του Νεοέλληνος, έτη φωτός μπροστά από τα Καγιέν, τα μπουζούκια, τα “πουρά” και τα πούρα) πακέτο με τα πλακάκια του μπάνιου και την εντοιχισμένη κουζίνα, έρχεται πιο κοντά. Εφάπτεται με την κεφαλή του πολίτη που είναι “στον αγώνα” (πήρε παράταση).

Αλλά οι τράπεζες θα συνδράμουν;

Θα δώσουν δάνεια;

Πόσος ηρωισμός θα χρειαστεί για να πάει, ένας αλλά Λέων, εις το υποκατάστημα να ζητήσει 60, 80, 100 και βάλε χιλιαρικόπουλα δάνειο, όταν τον χρεώνουν για το νέο PIN, ακόμη και για το πάτημα του μπουτόν της θύρας;

Πόσο ακόμη θα λένε “παρακαλώ περιμένετε;”

Θα δει τους Τραπεζίτας ο Πρωθυπουργός. Τι να κάνουν κι αυτοί με τόσα κόκκινα δάνεια στο κεφάλι, όταν μοίραζαν άκριτα στεγαστικά και καταναλωτικά, σε όποιον ήξερε να υπογράφει;

Η πιάτσα λέει πως οι Τράπεζες θέλουν ακόμη μία ανακεφαλαιοποίηση και πως το σχέδιο Ηρακλής δεν καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία στα κιτάπια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από το βαθμό συμμετοχής των Τραπεζών, από το επιτόκιο των δανείων που θα χορηγήσουν και από τα ψιλά γράμματα των συμφωνιών θα κριθεί το εγχείρημα αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων.

Αν πάνε όπως τώρα, θα είναι ακόμη ένα μετέωρο βήμα προς μια σαθρή ανάπτυξη.

Μετά η λύση θα είναι στο ένα διαμέρισμα να δίνουν ακόμη ένα δώρο, σαν τις προσφορές στις οδοντόβουρτσες στα S/M.

Μέχρι τότε ο “πασάς” θα μένει στο νοίκι και θα παίρνει οδοντόβουρτσα δανεική, για να δώσει τη μοναξιά του τη μισή. Τίμια συναλλαγή.

Πηγή: emo.gr