Γιατί γκρινιάζει ο Σωκράτης;
19/05/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί γκρινιάζει ο Σωκράτης;

Τι άλλο θα ακούσουμε στη χώρα αυτή. Μέχρι και τον Σωκράτη Κόκκαλη να καταγγέλλει το πολιτικό σύστημα γιατί τον πολεμά και θα αναγκαστεί να πάρει την Ιντραλότ από το χρηματιστήριο και να αλλάξει φορολογική έδρα.

Στη γενική συνέλευση της εταιρείας ο μέγας Σωκράτης ή «χο, χο, χο» εξαπέλυσε μύδρους κατά πάντων. Κυρίως κατά του ΟΠΑΠ του οποίου τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο προνομιακός προμηθευτής κι έβγαλε δισεκατομμύρια: Είπε:

«Είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε (να φύγουμε), αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Intralot θα μας αναγκάσει να το πράξουμε».

«Πάνω από όλα είμαστε μια ελληνική εταιρεία και δεν θα ήθελα ποτέ να ακούσω σχόλια ότι η Intralot να φύγει από την Ελλάδα. Όμως στην «Ελλάδα δεν μας δίνουν σημασία, μας έλεγαν Εθνικούς προμηθευτές τα ΜΜΕ τα οποία εν πολλοίς ευθύνονται για την κατάσταση στην χώρα μας».

Ο Ιδρυτής του Ομίλου είπε ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ύπαρξη ιδιωτικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών, χαρακτηρίζοντας την πορεία της ιδιωτικοποίησης από το 2013 και μετά πονεμένη ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας πέρασε πρόσφατα σε ανώνυμο ιδιοκτησιακό καθεστώς με έδρα το σκοτεινό Λιχτενστάιν ενώ ο ΟΠΑΠ έχει πρόσφατα αποκτήσει ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση από τον ρυθμιστή, την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων μετά την ξαφνική μεταβολή της στάσης της τελευταίας στον κανονισμό για τα φρουτάκια.

Η Ιντραλοτ έφερε τζίρο 5,5 δισ. στον ΟΠΑΠ και στην Ελλάδα επιλέγουν συνεργάτες από την Εσθονία!

Αναφερόμενος στον τερματισμό της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο η Intralot να επιλέγεται για έργα και λοταρίες σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ευρώπη και στην Ελλάδα να επιλέγονται ( σ. σ από τον ΟΠΑΠ ) εταιρείες που διαθέτουν συμβόλαια σε Εσθονία και Καταλονία.

«Στην Ελλάδα μας αποκαλούσαν κάποτε Εθνικούς Προμηθευτές τα ΜΜΕ που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, σαν να ήταν κάτι κακό την ώρα που μεγάλωνε η αξία μιας κρατικής εταιρείας. Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά την ελληνική οικονομία. Μας ρωτάνε γιατί δεν έχουμε φύγει ακόμη. Εμείς αισθανόμαστε ελληνική εταιρεία αλλά είναι περίεργο να χάνουμε δουλειές στη χώρα μας από ανταγωνιστές που δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν διεθνώς. Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο για είσοδο σε ξένα χρηματιστήρια και αυτά στον κλάδο μας είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κόνγκ. Το Χονγκ Κονγκ είναι λίγο μακριά για εμάς». Τα ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι πολύ ευμετάβλητο με πολύ μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον και κεφαλαιοποιήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αξία των εταιρειών, επηρεαζόμενο από γεγονότα ή και φήμες που δεν έχουν σχέση με τα προϊόντα και τις προοπτικές των εταιρειών.

Εκτός από την παραβίαση του ανταγωνισμού με το ιδιωτικό μονοπωλιακό καθεστώς ο Σωκράτη Κόκκαλης καυτηρίασε την αναρχία στο διαδικτυακό τοπίο, την πολυετή καθυστέρηση ενός κανονικού διαγωνισμού για μόνιμες άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού, που θα επιτρέψει επενδύσεις για ανάκτηση μεγάλου ποσοστού από τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο και προέτρεψε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις εξαγγελίες της για την τακτοποίηση του ζητήματος.

Φοβερός ο Σωκράτης. Επειδή του κόπηκαν οι δουλειές, επειδή δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο κι επειδή ο ΟΠΑΠ λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, απειλεί με φυγή από την Ελλάδα. Γιατί; Μήπως για να πάρει δουλειές στο στοιχηματικό κομμάτι; Στέλνει μήνυμα στα φιλαράκια του στην κυβέρνηση; Ή μήπως δεν είναι αρκετές οι μπίζνες που παίρνει η άλλη εταιρεία του, η Ιντρακάτ, και θέλει κι άλλα;

Υπάρχει όμως κι άλλη εξήγηση η ξαφνική επίθεση και η ισχυρή παρουσία του μετά από χρόνια. Μήπως ετοιμάζεται να ξαναμπεί στο ποδόσφαιρο επειδή κάποιοι άλλοι παράγοντες ετοιμάζονται να παρατήσουν δια παντός την Ελλάδα;