Για πρώτη φορά αεροπορικές παραβιάσεις στον Έβρο - Προσπάθησαν να ρίξουν ελληνικό ελικόπτερο;
11/03/2020 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για πρώτη φορά αεροπορικές παραβιάσεις στον Έβρο - Προσπάθησαν να ρίξουν ελληνικό ελικόπτερο;

Για πρώτη φορά η Τουρκία προέβη σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στον Έβρο, ενώ μέχρι τώρα την τακτική αυτή ακολουθούσε καθημερινώς μόνο στο Αιγαίο.

Έντονη είναι η φημολογία, σύμφωνα με την οποία τα δυο τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να "αποσταθεροποιήσουν" με την ισχύ των αερίων τους ελληνικό ελικόπτερο, πιθανότατα τύπου "Χιούϊ", το οποίο πετούσε εκείνη την ώρα στα σύνορα, εποπτεύοντάς τα για ενδεχόμενες παράνομες εισόδους μεταναστών. Βέβαιον, πάντως, θεωρείται ότι στόχος τους ήταν να "παρενοχλήσουν" το ελληνικό ελικόπτερο.

Για πρώτη φορά αεροπορικές παραβιάσεις στον Έβρο - Προσπάθησαν να ρίξουν ελληνικό ελικόπτερο; 368686 photo

Ωστόσο, από βίντεο που έκανε την εμφάνισή του στα social media (βλέπε: https://www.facebook.com/athanasios.rizogloy/videos/3313352475360499/), δεν φαίνεται τα τουρκικά μαχητικά να έχουν προσεγγίσει τόσο κοντά το ελληνικό ελικόπτερο, ούτως ώστε να γίνει δυνατή η "αποσταθεροποίησή" του. Άγνωστο είναι, όμως, εάν κάποια άλλη στιγμή που δεν έχει καταγράψει το βίντεο επιχειρήθηκε η παρενόχληση. Όπως και να' χει, σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμης έναντι των ελληνικών δυνάμεων.

Επίσης, από το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 17 δευτερολέπτων δεν φαίνονται ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν σπεύσει στον εναέριο χώρο σε αυτό το σημείο, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, δεν έχει διευκρινιστεί έως τώρα εάν κάτι τέτοιο έγινε αργότερα.

Για πρώτη φορά αεροπορικές παραβιάσεις στον Έβρο - Προσπάθησαν να ρίξουν ελληνικό ελικόπτερο; 368687 photo

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Πενταγώνου, στις 14:50 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Βορείου Έβρου σε ύψος από Ο 10.000 έως 500 (!) πόδια. Επιπρόσθετα, στις 15:27, άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Καλόγηροι στα 26.000 πόδια.

Το περιστατικό της παραβίασης στον Έβρο, αν δεν είναι το πρώτο, είναι από τα απειροελάχιστα που έχουν καταγραφεί στα δεδομένα των τουρκικών προκλήσεων. Αποτελεί, δε, εμφανή ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προβοκατσιών έναντι της χώρας μας. Κάτι που δείχνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα, κλιμακώνοντας τις κινήσεις της σε όλα τα "μέτωπα" των ελληνοτουρκικών θεμάτων, με όπλο της όχι μόνον το Μεταναστευτικό.

Για πρώτη φορά αεροπορικές παραβιάσεις στον Έβρο - Προσπάθησαν να ρίξουν ελληνικό ελικόπτερο; 368688 photo

Τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στις 11 Μαρτίου 2020

Σχηματισμοί αεροσκαφών : 4 (4x2 μαχητικά αεροσκάφη F-16)

Μεμονωμένα : 4 (3 CN-235 -κατασκοπευτικά αεροσκάφη- και 1 ελικόπτερο)

Σύνολο αεροσκαφών : 12

Οπλισμένα : 6

Παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας : 11

Παραβιάσεις : 25 (όλες από τα μαχητικά)

Εμπλοκές (ελληνικών με τουρκικά) : 2

Περιοζές : Βόρειος Έβρος, Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

-Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε Βόρειο Έβρο και ν. Καλόγεροι.

Για πρώτη φορά αεροπορικές παραβιάσεις στον Έβρο - Προσπάθησαν να ρίξουν ελληνικό ελικόπτερο; 368689 photo