Γ. Παπανδρέου: Κατά τύχη, πήγαινε για Καστελόριζο, αλλά βρέθηκε στην αγκαλιά του ΔΝΤ
23/04/2016 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Παπανδρέου: Κατά τύχη, πήγαινε για Καστελόριζο, αλλά βρέθηκε στην αγκαλιά του ΔΝΤ

Την Πέμπτη γύρω στα μεσάνυχτα, ο Γιώργος Παπανδρέου εθεάθη να κατεβαίνει από την Ακρόπολη με την ασημί Μερσεντές του (μα καλά, ανέβηκε με αμάξι στον Ιερό βράχο;), συνοδεία ενός μοτοσυκλετιστή της συνοδείας του, να κινείται λίγο μετά μπροστά από την πύλη του Αδριανού, όπου αφού σταμάτησε στην άκρη του δρόμου με αναμμένα τα αλάρμ (τι νομοταγής βρε παιδί μου), έκανε αναστροφή ενώ απαγορευόταν για να περάσει απέναντι με το αμάξι που οδηγούσε άλλος συνοδός του (δεν μπορούσε να πάει τριάντα μέτρα με τα πόδια;) για να συναντήσει κάποιους γνωστούς του και να βγάζει για αρκετά λεπτά σέλφι μαζί τους. Αυτό το παιδί, μάλλον δεν έχει αίσθηση της επικινδυνότητας στο κέντρο της Αθήνας από τους πολλούς απηυδισμένους πολίτες που κυκλοφορούν εκεί, και από τους εξαθλιωμένους.

Δυο ημέρες πριν, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάϊ, με την γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την οικογενειοκρατία, φαίνεται ότι ανέλαβε την “ιστορική” αποστολή, να αποκαλύψει, έξι χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στο μνημόνιο, τι συνέβη τότε. Έτσι, για να “ρίξει άπλετο φως”, επέλεξε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και οι δυο βέβαια, ουδέν νεώτερον εκόμισαν, αλλά αντίθετα προσπάθησαν, για μια ακόμη φορά, να δικαιολογηθούν και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Άλλα, όλα όσα “αποκαλυπτικά” είπαν οι δυο τους για το πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στα μνημόνια και στην αγκαλιά του ΔΝΤ, είναι απλά “δευτερεύουσες λεπτομέρειες”, μπροστά στην καταπληκτική απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ερωτήθη γιατί εξήγγειλε την καταστροφή της χώρας από το ... γραφικό Καστελόριζο. Τι απάντησε; “Πήγα στο Καστελόριζο γιατί ... έτυχε! Είχα κανονισμένες συναντήσεις στο ακριτικό νησί”. Και όταν του είπαν, γιατί επέλεξε την ευχάριστη ... τουριστική εικόνα του Καστελόριζου, απάντησε με ειλικρίνεια: “Δηλαδή τι, έπρεπε να βάλω μαύρα; Θέλαμε να δώσουμε κουράγιο στους Έλληνες ότι θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε”. Εδώ, ο σχολιαστής σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Ο κ.Παπανδρέου, όμως, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο και να παίξει ρόλο, δεν σταμάτησε εκεί. Αφού καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση που έφτασε τότε η χώρα, ειδικά στον Κώστα Καραμανλή, αλλά και σε αυτήν που είναι σήμερα (σε Βενιζέλο, Σαμαρά, Τσίπρα, Βαρουφάκη, κ.ο.κ.), πέταξε την άλλη κορυφαία ατάκα, όταν ερωτήθη γιατί προεκλογικά το 2009, έλεγε πως “λεφτά υπάρχουν”. “Είπα πως λεφτά υπάρχουν, αν”, εξήγησε. Σα να λέμε, αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν πατίνι. Κατά τα λοιπά, ακολούθησε το γνωστό τροπάρι, “δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, αλλά οι Γερμανοί”, και “αναγκάστηκα να πάω στο ΔΝΤ γιατί δεν υπήρχε άλλος να μας χρηματοδοτήσει”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ.Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι, μέχρι και τον Απρίλιο του 2010 η τότε κυβέρνηση ελάμβανε διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα έμπαινε στην ευρωζώνη, ενώ ήταν γνωστό, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2010, με συνεχή δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν στο τραπέζι και συζητείτο σοβαρά.

Οι αποκαλύψεις του Wikileaks

Γ. Παπανδρέου: Κατά τύχη, πήγαινε για Καστελόριζο, αλλά βρέθηκε στην αγκαλιά του ΔΝΤ 214483 photo

Προφανώς, είτε από απουσία αίσθησης της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει ο ελληνικός λαός, είτε από αδιαφορία γι' αυτό, είτε τέλος επειδή είναι μαθημένοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, οι δυο πολιτικοί για μια ακόμη φορά έδειξαν ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Να τους θυμίσουμε, λοιπόν, τα εξής: Ο Γιώργος Παπανδρέου, πολύ προτού γίνει πρωθυπουργός, είχε ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το Φεβρουάριο του 2009, το οποίο είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks (Cablegate), κατά τη διάρκεια συνάντησής του που είχε εκείνη την περίοδο με τον αμερικανό γερουσιαστή Ντέρμπιν (Durbin) και τον τότε πολιτευτή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Αλέξη Γιαννούλια, ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανιζόταν να λέγει, όπως ανέφερε σε τηλεγράφημά του ο τότε αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ότι θα ήθελε να δει έναν Οργανισμό σαν το ΔΝΤ να δραστηριοποιείται περισσότερο στο να θέσει αυστηρούς διεθνείς κανόνες για τη χρηματο-οικονομική ανάπτυξη, “για να δούμε τον πλανήτη όπως θέλουμε”.

Ενώ, δηλαδή, ήδη από το 2008, είχε ξεκινήσει η κρίση στις ΗΠΑ που στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη, και άπαντες στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες γνώριζαν πολύ καλά ότι το 2010 θα ήταν κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα, και ότι θα ξεσπούσε στη χώρα το κύμα της κρίσης και εδώ, για ποια χώρα, άραγε, μιλούσε ο κ.Παπανδρέου στους αμερικάνους γερουσιαστές; Για τον ρόλο που έπρεπε να παίξει το ΔΝΤ στην Ουγκάντα ή σε κάποια άλλη χώρα της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ή για τον ρόλο του στην Ελλάδα; Πρέπει να μας περνάει πολύ αφελείς ο Γ.Παπανδρέου ή να μην διαθέτει την παραμικρή ευθιξία, για να δίδει απαντήσεις σαν και αυτές που έδωσε στη συνέντευξή του στον Σκάϊ.

Επιπλέον, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που αποκάλυψαν τα Wikileaks, φαίνεται πως γνώριζε πάρα πολύ καλά το μείζον πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ (και αυτός, όπως και άλλοι αμερικανοί πρέσβεις στην Ελλάδα, μετά την συνταξιοδότησή του, ανέλαβε στελεχική θέση σε ελληνική εταιρεία) αναφερόταν: “Όταν ο Γιαννούλιας τον ρώτησε για το ανησυχητικό άνοιγμα του δημοσίου χρέους, ο Παπανδρέου συμφώνησε ότι ήταν πρόβλημα, αντίθετα με το ιδιωτικό χρέος και τα τοξικά ομόλογα, δύο προβλήματα που η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει (…) Η Ελλάδα ήταν πιο ευάλωτη γιατί οι Τράπεζές της είχαν επενδύσει πολύ στα Βαλκάνια”.

Και, βέβαια, ο προαλειφόμενος τότε για πρωθυπουργός, δεν παρέλειπε να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως “τη μοναδική δύναμη στον κόσμο” που μπορεί να ηγηθεί των δημοκρατικών αξιών, να λέγει ότι αισθάνεται πολύ κοντά στις ΗΠΑ, που είναι η γενέτειρα του, και να εκφράζει τον θαυμασμό του για την οικονομική πολιτική του προέδρου, Ομπάμα. Εξέφρασε επίσης, τη δυσαρέσκειά του για τη γερμανική στάση στην οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για “πληθωρισμο-φοβική” Γερμανία, ενώ δήλωσε ότι, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, η προτεραιότητά του θα είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.

Τα Wikileaks, σε άλλες αποκαλύψεις τους μετέπειτα, ανέφεραν ότι τον Ιούνιο του 2009, “πληροφοριοδότης” του αμερικανικού think tank, Stratfor, αρμόδιος και για την περιοχή των Βαλκανίων, απέστειλε στη Stratfor ηλεκτρονικό μήνυμα, με τίτλο “Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη-Βαθμίδα 3”. Σε αυτό περιέγραφε θέματα, στα οποία, όπως έγραφε, έπρεπε να δοθεί “ιδιαίτερη βαρύτητα”. Ειδικότερα: “Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν ή πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της Ευρωζώνης. Παρακαλώ δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθεί μπορεί να εξαρτάται από τι θα γίνει με το χρέος τους”.

Τόσο από τις δηλώσεις Παπανδρέου, όσο και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των “πληροφοριοδοτών” της Stratfor, φαίνεται πεντακάθαρα ότι εγχώριοι και ξένοι κύκλοι ήξεραν πολύ καλά την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, και μάλιστα κάποιοι μεθόδευαν εκείνη την περίοδο την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη μέσω της “Κερκόπορτας” της Ελλάδας. Και, τώρα, έχουν το θράσος, πολιτικοί με τεράστιες ευθύνες, να θέλουν να “ξεπλυθούν” στην εκάστοτε τηλεοπτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ; Αυτά, άραγε, λέει στις καλοπληρωμένες διαλέξεις του ο Γ.Παπανδρέου;