Επιστολή Πομπέο: «Πρόσκληση» για τη Χάγη;
22/01/2020 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστολή Πομπέο: «Πρόσκληση» για τη Χάγη;

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, επιβεβαιώνει με την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια ακόμα φορά την τακτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Πολύ περισσότερο, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τις δυο πλευρές "να τα βρουν" και να λύσουν τις "διαφορές" τους με διεθνή διαιτησία. Κοντολογίς, εμμέσως πλην σαφώς, στη Χάγη. Ως εκ τούτου, και η υπογράμμισή του στην επιστολή του περί άρθρου 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μ.Πομπέο, μεταξύ των άλλων, αφού επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι οι λύσεις πρέπει να εξευρεθούν με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Το άρθρο 33 περί "Ειρηνικής Διευθέτησης Διαφορών" του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρει: "1. Σε κάθε διαφορά που η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθούν πρώτα από όλα να λύσουν τη διαφορά τους με διαπραγματεύσεις, έρευνα, μεσολάβηση, συνδιαλλαγή, διαιτησία, δικαστικό διακανονισμό, προσφυγή σε τοπικούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους. 2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν το κρίνει αναγκαίο, θα ζητά από τους διαδίκους να λύνουν τη διαφορά τους με τέτοια μέσα".

Άραγε, ο Μ.Πομπέο έστειλε την επιστολή του για να προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ως επιβεβλημένο αντάλλαγμα άλλωστε για τη συμφωνία - μαμούθ για τις αμερικανικές βάσεις, ή για να κάνει στους Έλληνες μάθημα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών; Λες και οι Έλληνες είναι αυτοί που προκαλούν και όχι η αναθεωρητική, επιθετική Τουρκία.

Η κυβέρνηση, βέβαια, σιωπά για όλα αυτά, ενώ περιφέρει την επιστολή Πομπέο και τη διαφημίζει ως ... τεράστια επιτυχία. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να προβληματιστεί για την απαράδεκτη στα διεθνή διπλωματικά δεδομένα στάση των ΗΠΑ, να στέλνει επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, και όχι ο ίδιος ο πρόεδρός της δύναμης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να περιοριστεί στο να στείλει επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Ν.Δένδια. (βλέπε: Νέα υποβάθμιση: Από τον Κίσινγκερ προς Μπίτσιο, στον Πομπέο προς Μητσοτάκη).

Βέβαια, ουδέν νεώτερο εκόμισε η επιστολή Πομπέο. Πρόκειται για τη γνωστή στάση "ισαποστάκια" των ΗΠΑ. Ούτε λίγο ούτε, ούτε πολύ, τα ίδια είπε στη συνέντευξή του, στην "Καθημερινή", την Κυριακή ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Ν.Τράμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν. Ιδού τι γράφει στο κείμενό του ο διευθυντής της εφημερίδας, Α.Παπαχελάς, που και αυτός, ο οποίος διόλου φημίζεται ως "αντιαμερικανικόν στοιχείον", επισημαίνει ότι η απάντηση που έδωσε ο Ο' Μπράιεν κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων.

"Σημαντικά είναι τα μηνύματα που δίνει ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα για την ανάγκη να αποφευχθούν οι προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κορύφωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου" αναφέρει το δημοσίευμα. Και προσθέτει: "Είναι ενδιαφέρον ότι στην ερώτηση αν θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ την επιρροή τους για να ενθαρρύνουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όσο και με τον πρόεδρο Ερντογάν". Κοντολογίς, η απάντηση είναι μ' άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Σχολιάζει, ωστόσο, ο συντάκτης του δημοσιεύματος: "Πρόκειται προφανώς για μια απάντηση στα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Τραμπ να έχει στενές σχέσεις με τον Τούρκο ηγέτη. Παράλληλα , όμως, διατηρεί ίσες αποστάσεις, καλώντας την Ελλάδα να χειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα βλάψει το NATO . Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργασθούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως προκλήσεις. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μία εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, όπως και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας το NATO. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία και εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού αμέσως μετά την εκλογή του ήταν με τον πρόεδρο Ερντογάν. Είδαμε αυτή την κίνηση ως πολύ θετικό".

Επιστολή Πομπέο: «Πρόσκληση» για τη Χάγη; 362737 photo