Ελεύθερη η χρήση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια από μη κρατικές εταιρείες, συλλόγους, ενώσεις!
17/02/2021 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελεύθερη η χρήση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια από μη κρατικές εταιρείες, συλλόγους, ενώσεις!

Τα «οφέλη» της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Το «πράσινο φως» άναψε ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια σε όσους δεν συνδέονται με το κράτος, να χρησιμοποιούν χωρίς κανέναν περιορισμό τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικό»!

«Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει με την χρήση των όρων ‘Μακεδονία’ και ‘Μακεδονικό/ή’ από εταιρείες και ενώσεις που δεν σχετίζονται με το κράτος», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Σκοπίων, μετά τις κατηγορίες του «Κεντρικού Συμβουλίου ‘Μακεδόνων’» που εκπροσωπεί την σκοπιανή διασπορά στην Γερμανία, πως οι Αρχές βάζουν προσκόμματα στη χρήση των συγκεκριμένων όρων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «κλασικές ψευδείς ειδήσεις», επισημαίνοντας πως η χρήση των συγκεκριμένων όρων γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας. Φέρνει ως παράδειγμα την σύσταση νέων εταιρειών που κάνουν χρήση των συγκεκριμένων όρων.

Ο Ζάεφ παρενέβη λέγοντας ότι τηρούνται όσα προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών: «Το κράτος, οι επίσημοι θεσμοί και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και να σεβασθούν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της ‘Βόρειας Μακεδονίας’».

Αλλά: «Νομικά πρόσωπα, πολιτικές ενώσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τον όρο ‘Μακεδονία’».

Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών τα Σκόπια τροποποιούν τους επιθετικούς προσδιορισμούς όλων των κρατικών οργάνων και δημόσιων θεσμών, οργανισμών, οργανώσεων της, καθώς και όσων ιδιωτικών θεσμών, οργανισμών, οργανώσεων επιχορηγούνται από το Κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ονομασία.

Αυτό δεν ισχύει για εταιρείες, συλλόγους, ενώσεις κ.α. που δεν χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.

Πηγή: newsbreak.gr