Εκλογές... με θεωρίες συνωμοσίας
16/07/2018 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογές... με θεωρίες συνωμοσίας

Όποιος ρίξει μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων θα διαπιστώσει ότι μονοπωλούνται από το θέμα της εμπλοκής της Ρωσίας στα ελληνικά θέματα.

Καλοκαίρι είναι άλλωστε, λαϊκά αναγνώσματα με ρώσους κατασκόπους, το Αγιο Όρος, περίεργα θρησκευτικά ιδρύματα ρωσικής επιρροής, την αμερικανική πρεσβεία, πουλάνε μια χαρά.

Είναι σαν τα διηγήματα του Τζον Λε Καρέ αλλά με ελληνικό σασπένς. Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι πληροφορίες που πέφτουν στα δημοσιογραφικά γραφεία προέρχονται από την κυβέρνηση η οποία εσχάτως έχει κάνει στροφή στη Δύση.

Εγκατέλειψε τη σωτηρία από το ξανθό γένος, έκανε στην άκρη τον Ιβάν Σαββίδη και τους ρωσόφιλους που θα έσωζαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και προσδέθηκε στο αμερικανικό άρμα.

Κάποιοι είπαν ότι η απέλαση των ρώσων διπλωματών και η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν ήταν τυχαία. Και δεν έγινε τυχαία την ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα, με κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που έχει μάθει να τα δίνει όλα και χωρίς ανταλλάγματα έκανε ένα ακόμη δωράκι στην Ουάσιγκτον αποδεικνύοντας ότι αφήνει πίσω της το παρελθόν, τα ρούβλια και τον Πούτιν και στρέφεται προς Δυσμάς.

Δεν έχει νόημα να κάνουμε αναφορές στα όσα γράφουν οι εφημερίδες. Σε κάθε μεγάλη υπόθεση όλες οι πληροφορίες γίνονται ένα κουβάρι κι άντε να το ξεμπλέξεις. Ο Ποπόφ, οι Αγιορείτες, μια ύποπτη ρωσική ένωση στην Ελλάδα, ο Παναγιωτίδης, ο Πάιατ, διάφορα ρωσικά ονόματα πέφτουν στον τραπέζι κι άντε να βγάλεις άκρη.

Αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι, πάντως, ότι όλη αυτή η ιστορία «βολεύει» την κυβέρνηση. Βολεύει τον Τσίπρα και τον Καμμένο που έχουν στήσει ένα σενάριο εκτροπής, ένα σκηνικό προσπάθειας να πέσει η λαοπρόβλητη κυβέρνηση με εμπλοκή του ξένου, στην προκειμένη περίπτωση του ρωσικού παράγοντα.

Εδώ και μέρες μιλούν για εκβιασμούς ή για προσπάθειες χρηματισμού βουλευτών, δημάρχων, στρατιωτικών, παπάδων κ.λπ. με σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Λένε με απλά λόγια ότι η Ρωσία δίνει λεφτά για να ξεσηκώνεται ο κόσμος προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί η Μόσχα έχει συμφέροντα στην περιοχή, θέλει να κάνει τα Σκόπια προτεκτοράτο, να ελέγξει τα Βαλκάνια.

Σα να μας λένε λοιπόν στο Μαξίμου ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί ένα ευρύτερο σχέδιο να μην περάσει το Μακεδονικό και η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πήρε χαμπάρι τι συμβαίνει και το έκοψε με μαχαίρι. Μια εφημερίδα μάλιστα μας πληροφορεί ότι μόλις ενημέρωσαν τον Τσίπρα για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη αυτό εξερράγη και τους είπε «ως εδώ».

Τι αστείο. Ένας πρώην κομμουνιστής, ένας νυν αριστερός να πολεμά την προσπάθεια διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα. Μαζί του ο άλλοτε κολλητός του Ιβάν Σαββίδη, Πάνος Καμμένος αλλά και ω του θαύματος και ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έχει κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με ρώσους εθνικιστές και συγκεκριμένα τον φιλόσοφο Ντούγκιν. Όλοι αυτοί δηλαδή από λάτρεις της ρωσικής κουλτούρας έγιναν ξαφνικά πολέμιοι του Πούτιν. Όλοι αυτοί που έλεγαν ότι θα γεμίσουμε ρούβλια για να διώξουμε τους δανειστές τώρα αίφνης αποφάσισαν ότι δεν μπορεί η Μόσχα να διεισδύει με απροκάλυπτο τρόπο στα ελληνικά πράγματα.

Κάτι δεν μας αρέσει εδώ. Ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί ή κάτι άλλο συμβαίνει. Και για να έχουμε καλό ερώτημα. Ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν σχέδια και κατασκόπους στην περιοχή το ξέρουμε. Ότι και οι Ρώσοι θέλουν τον έλεγχο του Αγίου Όρους το ξέρουμε. Όπως γνωρίζουμε κι ότι η αμερικανική πρεσβεία δεν είναι απλά ένα κτίριο που εκδίδει βίζες. Κάνει και πολλά άλλα πράγματα. Να ξεχάσουμε το σκάνδαλο των υποκλοπών που ποτέ δεν μάθαμε τι έγινε;

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί μας πείραξε η προσπάθεια ενίσχυσης της ρωσικής επιρροής και δεν μας πειράζει ο αμερικανικός παράγοντας που λύνει και δένει στην περιοχή. Δεν μας ενοχλεί δηλαδή η συνεχής δραστηριότητα του Πάιατ και τι κάνει στην ευρύτερη περιοχή; Δεν ενοχλεί την… αριστερή κυβέρνηση που κάποτε προσκυνούσε τη Μόσχα, ο υπερδραστήριος αμερικανός πρέσβης και την ενοχλούν κάποιοι βλαμμένοι στη Βόρεια Ελλάδα;

Η απάντηση είναι απλή, κι όχι ότι μ’ αυτήν απορρίπτουμε τα σενάρια για τους Ρώσους και το Μακεδονικό. Το Μαξίμου έχει στήσει ένα ωραίο καλοκαιρινό διήγημα για να στηρίξει το σχέδιο ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Για να περάσει στην κοινή γνώμη ότι η συμφωνία στις Πρέσπες είναι καλή αλλά την πολεμούν οι Ρώσοι, την μπλοκάρουν οι ξένοι πράκτορες.

Έτσι θα πάει σε εκλογές, με θεωρίες συνωμοσίας σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να κάνει το άσπρο – μαύρο.

Είτε αυτές γίνουν το φθινόπωρο, είτε τον Μάιο, είτε όταν αποφασίσει το δίδυμο της συμφοράς να μας απαλλάξει από την παρουσία του.

Όμως, οι Έλληνες δεν χρειάζονται ρούβλια για να καταλάβουν ότι ξεπουλήθηκε το όνομα, η εθνότητα, η ταυτότητα. Και μπορεί εν μέσω θέρους να πουλήσει το διήγημα των Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, Καρτερού, όμως, δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.