Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/07/2020 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ (και) για το Μάτι - Τι "έβγαλε" ο πρωινός καφές υπό Τσίπρα

Οι αναμνήσεις... ξαναγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία του 2018 στο Μάτι, τα στόματα ξανανοίγουν για τους τραγικούς χειρισμούς (με αποκορύφωμα την αδιανόητη συνέντευξη Τύπου όπου έψαχναν κατά δήλωση Τόσκα να βρουν πού έγινε λάθος μα δεν έβρισκαν- Άλλη μια φαεινή έμπνευση Παππά εκείνη η συνέντευξη) αλλά δείγματα εσωστρέφειας στο κόμμα, δεν υπάρχουν μετά τις νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Αναζητώντας διέξοδο στον πρωϊνό καφέ

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου αναζητά διέξοδο από μια ατζέντα που της είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διαχείριση με τις νέες δικαστικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το Μάτι στο βάθος, να είναι ορθάνοιχτο.

Η Όλγα Γεροβασίλη υπέβαλε μήνυση χθες κατά της εφημερίδας "Καθημερινή" και παντός άλλου υπευθύνου και η "γραμμή" των κεντρικών της Κουμουνδούρου είναι: Το παρακράτος της Ν.Δ υπονόμευε την κυβέρνησή μαςγια αυτό και ανταμείφθηκαν πρόσωπα που σχετίζονταν επιχειρησιακά με την φονική πυρκαγιά.

Αυτά όλα κινούνται -προς το παρόν- σε επίπεδο εντυπώσεων και επικοινωνιακής διαχείρισης (μιας ακόμη) κρίσης.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για την προανακριτική της Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο την Τετάρτη δε, οι νέες αποκαλύψεις για το Μάτι, μπαίνουν σε νέο πρίσμα: Η βουλή θα θυμίσει αρένα, κατά το δημοσιογραφικό κλισέ και ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί ιδιαιτέρως οξύς.

Η αναζήτηση "διεξόδου" στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι πολύ πιο σύνθετη και διλημματικού χαρακτήρα: "Παίζουμε πόλεμο" με ατζέντα σκανδάλων ή "επιμένουμε" στα της Οικονομίας;

Αυτό το ερώτημα κυριάρχησε χθες και στον (εβδομαδιαίο πλέον) "πρωινό καφέ" της Κουμουνδούρου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παριστάμενες υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, χονδρικώς, οι "γραμμές" είναι δύο και πορεύονται παράλληλα (κοινώς, δεν επικράτησε καμία):

1. Να παίξει δυνατά "αντεπίθεση" το κόμμα σε ατζέντα σκανδαλολογίας

2. Να μην κλείνει τα μάτια στις αποκαλύψεις μεν, δίνοντας απαντήσεις και ανταποδίδοντας τα "χτυπήματα" στο κυβερνών κόμμα αλλά χωρίς να ανατρέψει την μέχρι τώρα απόφασή του για παραμονή σε ατζέντα Οικονομίας και Εργασιακών.

Μεταξύ των θιασωτών της δεύτερης άποψης είναι και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.

Αν κάτι συμφωνήθηκε πάντως είναι ότι στην ατζέντα "σκάνδαλα" δεν πρέπει να "συρθεί" ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Με εξαίρεση -προφανώς- τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Τετάρτης όπου εκεί προκρίνεται το ύψωμα των τόνων και η μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Ξαναζεσταίνονται" τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου χθες, ξαναμπήκε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών και η ανησυχία των στελεχών ότι ενδεχομένως το Φθινόπωρο όντως να πατηθεί από τον πρωθυπουργό το εκλογικό "κουμπί".

Εσχάτως, είχαν υποχωρήσει οι φωνές που θεωρούσαν ότι παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του κ. Μητσοτάκη, το θέμα "πρόωρες" το φθινόπωρο δεν είχε "κλείσει" αλλά χθες, στον πρωινό καφέ, η σχετική συζήτηση ξαναπήρε φωτιά.

Όπερ σημαίνει πως πυκνώνουν και πάλι τα στελέχη ( αν δεν είναι ήδη πλειοψηφία) που θεωρούν ότι υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, των δύσκολων προκλήσεων για την ελληνική Οικονομία και της αναβάθμισης του κινδύνου στα ελληνοτουρκικά, το "τζίνι" των εκλογών για τον Σεπτέμβριο, έχει βγει από το μπουκάλι.

Είναι περιττή μάλλον η ανάλυση γιατί το σχετικό ενδεχόμενο προκαλεί τρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ:

Οι δημοσκοπήσεις είναι αρκούντως εύγλωττες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο με όσα βλέπουν - διαρκώς- το φως της δημοσιότητας για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής του, δεν προβλέπεται να μπορεί να σηκωθεί -προσεχώς- από το πολιτικό καναβάτσο.

Πηγή: capital.gr